Τσιτσιπάς: «Το μυαλό μου ταξίδευε στην αρχή - Φέρνει σοφία ο πατέρας μου»

Οι δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά μετά τη νίκη του επί του Μουλέ στο US Open.

Τσιτσιπάς: «Το μυαλό μου ταξίδευε στην αρχή - Φέρνει σοφία ο πατέρας μου»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς παραδέχτηκε ότι η έλλειψη νικών φέρνει και έλλειψη αυτοπεποίθησης, ενώ μίλησε για τη σοφία που του δίνει ο πατέρας του.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

«Το μυαλό μου ταξίδευε λίγο στην αρχή. Είναι και η έλλειψη αυτοπεποίθησης, δεν έχω παίξει πολύ τελευταία και δεν ξέρω που είναι το επίπεδό μου, οπότε αυτές είναι κάποιες σκέψεις που με περιτριγύριζαν στην αρχή του αγώνα. Ένα πράγμα που έκανα ήταν να μην το πάρω υπερβολικά σοβαρά.

Θύμιζα στον εαυτό μου ότι θα έρθουν καλύτερα πράγματα σ' αυτόν τον αγώνα και αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να διατηρήσω την κατάλληλη νοοτροπία. Απόλαυσα τα δύο επόμενα σετ μετά το πρώτο. Το επίπεδό μου σ' αυτά τα δύο σετ μου έδωσαν αυτοπεποίθηση. Το τελευταίο σετ ήταν καθαρή μάχη, αλλά στο τέλος έδειξα από τι είμαι φτιαγμένος και ήταν μια μεγάλη νίκη».

Ρωτήθηκε στη συνέχεια πώς θα βρει την αυτοπεποίθησή του:

«Η αυτοπεποίθηση έρχεται με το να κερδίζεις σετ. Φυσικά και βοηθούν και οι νίκες, αλλά με το να βρίσκεις τρόπους να κερδίζεις σετ βρίσκεις και συγκεκριμένα μοτίβα που σε βοηθούν και η αυτοπεποίθησή σου ανεβαίνει. Ακόμα και αν δεν μπορέσεις να κερδίσεις, αν έχεις χάσει στα πέντε σετ είναι διαφορετικό γιατί είσαι σχεδόν εκεί.

Όταν όμως είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα είναι και άλλη ιστορία. Είναι μια μάχη και θες να δεις τον εαυτό σου να τα δίνει όλα. Με την αυτοπεποίθηση έρχονται η πίστη και η αντίληψη. Η αντίληψη για τις σωματικές σου ικανότητες αλλά και το πόσο μπορείς να αντέξεις πνευματικά. Όταν έρθουν αυτά μαζί νιώθεις πολύ καλά».

Ο Στέφανος θεωρεί τη νίκη κόντρα στον Μουλέ πολύ σημαντική:

«Αυτή η νίκη με ευχαριστεί και αναζωογονεί το παιχνίδι μου. Με βοηθάει να νιώθω ξανά ζωντανός σε ένα γήπεδο τένις. Είναι μια πολύ σημαντική νίκη για μένα, γιατί δεν είχα πολλές τέτοιες τελευταία».

Για τη επιστροφή του πατέρα του στην ομάδα του είπε:

«Μου φέρνει σοφία. Είναι κάτι που χρειάζομαι στη ζωή μου και στην καριέρα μου. Φέρνει πολλή σοφία στο παιχνίδι μου, δεν ξέρω πως να το ορίσω ακριβώς, το αφήνω σε εσάς αυτό».

Τελειώνοντας, έκανε και μια σύγκριση με του σημερινού Στέφανου με τον... καλύτερο Στέφανο:

«Το μυαλό μου ήταν αμετακίνητο, γεμάτο αυτοπεποίθηση και δίψα. Το footwork μου επίσης ήταν πολύ καλό. Αυτά ήταν τα στοιχεία που χρησιμοποίησα πολύ καλά στο prime μου. Και αυτά τα χρησιμοποίησα αβίαστα, μου έβγαιναν χωρίς να πιέζομαι.

Τότε επίσης δεν είχα τραυματισμούς οπότε δεν υπήρχε αυτό στο κεφάλι μου, ότι κάτι μπορεί να συμβεί και να σε περιορίσει. Αυτό υπάρχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σου και όταν πρέπει να το αντιμετωπίζεις συνέχεια κάνει το comeback πολύ δυσκολότερο».



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110