Του Κύργιου τα... καμώματα
Όλα όσα έχει κάνει. O ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του και οι απρόβλεπτες αντιδράσεις του.
Είναι κοινή η παραδοχή πως ο Νικ Κύργιος διαθέτει ένα πλούσιο ταλέντο, που μπορεί τα αμέσως επόμενα χρόνια να τον οδηγήσει πολύ υψηλότερα από το νο 13 της παγκόσμιας κατάταξης, στο οποίο βρέθηκε πριν από δύο χρόνια. Και είναι επίσης κοινή η παραδοχή πως ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του και οι απρόβλεπτες αντιδράσεις του, όχι απλώς μπορεί να φρενάρουν μια σπουδαία καριέρα, αλλά να τον βυθίσουν πολύ χαμηλότερα από το νο 30 της παγκόσμιας κατάταξης, που βρίσκεται τώρα.
Το 2013 έκανε όλο τον κόσμο του τένις να στρέψει με θαυμασμό το βλέμμα πάνω του και να μιλήσει για το "Next Best Thing" του αθλήματος, όταν μέσα σε έξι μήνες στην κατηγορία των εφήβων κατακτούσε το μονό στο Αυστραλιανό όπεν και το διπλό στο Γουίμπλεντον. Το παίξιμό του γοήτευσε ξαφνικά τους πάντες και χαρακτηρίστηκε «εξωπραγματικό» για την ηλικία του.
Από τότε έχει κυλήσει μπόλικο νερό στο αυλάκι, έχει κατακτήσει ελάχιστους τίτλους σε σχέση με την αξία του (μόλις 4 σε κάποια «δεύτερα» τουρνουά), σε επίπεδο ανδρών δεν έχει προχωρήσει ποτέ πέρα από την προημιτελική φάση σε ένα Γκραν Σλαμ και το ίδιο διάστημα έχει καταγράψει αμέτρητους καυγάδες με τους διαιτητές και με τους συναθλητές του, έχει ανταλλάξει βρισιές με τους φιλάθλους, έχει κάνει χειρονομίες σε θεατές, έχει τσακωθεί με την Ομοσπονδία της Αυστραλίας αρνούμενος να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει φωνάξει σε αντίπαλό του στην διάρκεια του αγώνα πως η κοπέλα του τον απάτησε, έχει σπάσει ρακέτα, έχει οδηγηθεί σε ψυχολόγο με εντολή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, έχει αγωνιστεί επιδεικτικά με αδιαφορία μέχρι να χάσει το ματς και μια άλλη φορά, σηκώθηκε κι έφυγε στην μέση του αγώνα, έτσι... χωρίς λόγο! Και όλα αυτά μόλις στα 23 του χρόνια!
Προχθές στο Αμερικανικό όπεν, έφερε σε τέτοια θέση τον διαιτητή Μοχάμεντ Λαχιανί, που κατέβηκε κάτω, τον πλησίασε και του ζήτησε να μην παίζει τόσο αδιάφορα και παθητικά. «Θέλω να σε βοηθήσω γιατί είναι κρίμα. Είναι εκπληκτικό αυτό το άθλημα κι εσύ σήμερα δεν είσαι ο τενίστας που ξέρω» φέρεται να του είπε. Κι από εκεί που ο Κύργιος έχανε από το νο 75 της παγκόσμιας κατάταξης, τον Γάλλο Πιέρ-Ιγκ Ερμπέρ, με 6-4 στο πρώτο σετ και 3-0 γκέιμ στο δεύτερο, μπήκε μέσα και «καθάρισε» το ματς με 7-6, 6-3, 6-0!
«Το τένις δεν είναι ό,τι καλύτερο μου συμβαίνει»
Γεννημένος στις 27 Απριλίου 1995 στην Καμπέρα, από Έλληνα πατέρα, τον Γιώργο από τα Ιωάννινα, και από μητέρα από τη Μαλαισία, τη Νιλ, ο ίδιος δεν μιλάει ούτε μια λέξη ελληνικά. Ή δεν θέλει να μιλήσει... Έχει δηλώσει πολλές φορές πως το τένις δεν είναι ό,τι καλύτερο συμβαίνει στην ζωή του, δεν αγαπά τις προπονήσεις, δεν του αρέσει να δουλεύει με τις ώρες για να βελτιώσει την τεχνική του, έχει χάσει προπονητές γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο και υπάρχουν φορές που δείχνει να βαριέται αφόρητα κατά την διάρκεια ενός αγώνα.
Και ενώ σε κάποια ματς δείχνει εκρηκτικός μέσα στο γήπεδο, σε κάποια άλλα βγάζει έναν αυτοκαταστροφικό χαρακτήρα και σπαταλάει το αναμφισβήτητο ταλέντο του στου κόσμου τα καμώματα, με αποτέλεσμα να τον θεωρούν όλοι το «κακό παιδί» του αθλήματος.
«Ο Νικ είναι από τους πλέον ταλαντούχους που έχω δει. Όμως πρέπει να σταματήσει να σπαταλά το ταλέντο του. Είναι νέος και μπορεί ακόμη να πάρει μαθήματα ζωής. Ελπίζω να το κάνει» έχει πει γι' αυτόν ο Νόβακ Τζόκοβιτς.
Το επεισόδιο με τον Βαβρίνκα
Ήταν το πρώτο σοβαρό κρούσμα... Τον Αύγουστο του 2015 στο Μόντρεαλ, ο 20χρονος Κύργιος αντιμετώπισε τον Ελβετό Σταν Βαβρίνκα, ο οποίος βρισκόταν τότε σταθερά στο νο 3 και το νο 4 της παγκόσμιας κατάταξης. Σε μια διακοπή του αγώνα, ο φακός έπιασε τον ομογενή άσο να φωνάζει στον αντίπαλό του: «Ο Κοκκινάκης πηδ... την κοπέλα σου. Λυπάμαι γι' αυτό φίλε»!
Ήταν το διάστημα που ο Βαβρίνκα είχε ξεκινήσει σχέση με την τενίστρια Ντόνα Βέκιτς, η οποία υπήρξε συμπαίκτρια στο μεικτό με τον επίσης Ελληνοαυστραλό τενίστα, Θανάση Κοκκινάκη.
Το θέμα πήρε μεγάλη έκταση και έγινε viral στα social media. Ο Βαβρίνκα εκνευρισμένος δήλωνε πως «αυτό που είπε, δεν θα το έλεγα ούτε στον εχθρό μου. Έχει σοβαρό πρόβλημα συμπεριφοράς. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμπεριφέρεται άσχημα σε αντίπαλό του ή σε διαιτητές και σίγουρα το νεαρό της ηλικίας του δεν αποτελεί δικαιολογία. Ελπίζω η ΑΤΡ να πάρει μέτρα».
Τελικά, τιμωρήθηκε με πρόστιμο 12.500 δολαρίων και εξάμηνο αποκλεισμό από τους αγώνες, αλλά με ανασταλτικό χαρακτήρα.
Διακωμώδηση του αθλήματος
Τον Οκτώβριο του 2016 ο Νικ Κύργιος βρισκόταν πλέον στο νο 14 της παγκόσμιας κατάταξης και στην Σανγκάη τέθηκε αντιμέτωπος με τον 19χρονο Γερμανό Αλεξάντερ Ζβέρεφ. Από ένα σημείο και μετά, όταν ο Κύργιος είδε ότι δεν του «βγαίνει» τίποτα, άρχισε επιδεικτικά να αδιαφορεί για το ματς. Έκανε υπερβολικές κινήσεις, δεν έτρεχε να αποκρούσει, χτυπούσε άστοχα, μέχρι που κάποια στιγμή έστειλε το μπαλάκι με τέτοιο τρόπο στον αντίπαλό του, ώστε να σκοράρει με ευκολία. Αποτέλεσμα να χάσει το ματς με 6-3, 6-1 μέσα σε 48 λεπτά!
Ο κόσμος αντέδρασε και ξέσπασε σε γιουχαΐσματα και ο Κύργιος τους έκανε χειρονομίες! Η ΑΤΡ τον εγκάλεσε για διακωμώδηση του αθλήματος, όμως τελικά τον «έριξε στα μαλακά», καθώς του επέβαλε πρόστιμο 25.000 δολαρίων και αποκλεισμό οκτώ εβδομάδων.
Στον... ψυχολόγο και γρήγορα!
Η συμπεριφορά του στο ματς με τον Ζβέρεφ οδήγησε την ΑΤΡ στην απόφαση να παροτρύνει τον Νικ Κύργιο να πάει σε ειδικό ψυχολόγο. Έτσι, γνωστοποίησε πως, αν το αποδεχθεί αυτό ο Ελληνοαυστραλός άσος, τότε η ποινή αποκλεισμού του θα «πέσει» στις τρεις εβδομάδες. Τελικά ο Κύργιος αποδέχθηκε το «πλάνο φροντίδας», όπως το ονόμασε, αν και δεν είχε ιδιαίτερη σημασία πλέον, γιατί το επόμενο διάστημα δεν είχε προγραμματίσει να αγωνιστεί σε κάποιο τουρνουά.
Καυγάδες με διαιτητές και φιλάθλους
Η σχέση του Νικ Κύργιου με τους διαιτητές περνάει από... σαράντα κύματα! Κάθε τρεις και λίγο, ανταλλάσσει κουβέντες μαζί τους. Σε διαιτητή που τον παρατήρησε γιατί έπαιζε αδιάφορα, απάντησε: «Είναι επιλογή μου»! Σε κάποιον άλλο, που επίσης τον παρατήρησε για τον τρόπο που αγωνιζόταν, ο Κύργιος του φώναξε: «Αν δεν σου αρέσω, μπορείς να φύγεις». Και σε έναν τρίτο διαιτητή είπε: «Γιατί δεν έρχεσαι να παίξεις εσύ τένις στο τουρνουά;».
Ανάλογη και η στάση του απέναντι στους φιλάθλους. Συχνά αποδοκιμάζεται από τον κόσμο και το ίδιο συχνά απαντάει στις αποδοκιμασίες, είτε ειρωνικά είτε με επιθετικό τρόπο. Σε ένα ματς, όταν αντέδρασε θεατής για τον τρόπο που έπαιζε, ο Κύργιος σταμάτησε το παιχνίδι και πήγε κοντά στην εξέδρα για να βριστεί μαζί του. Σε μια άλλη περίπτωση, καθώς αποχωρούσε, έκανε χειρονομία σε έναν που του φώναζε. Και μια άλλη φορά γύρισε προς το κοινό που αντιδρούσε και είπε: «Ξέρετε ότι είμαι απρόβλεπτος. Το ότι έρχεστε να με δείτε είναι δική σας επιλογή».
Πάντως, υπήρξε και η ημέρα εκείνη που αναγνώρισε το λάθος του. Ήταν τον Ιανουάριο του 2017 στο Αυστραλιανό όπεν, όπου πήγε με προσδοκίες και αποκλείστηκε στον 2ο γύρο, με αποτέλεσμα να αποδοκιμαστεί και πάλι από τον κόσμο. «Δεν νιώθω αδικημένος, μου άξιζαν οι αποδοκιμασίες γιατί ήμουν κακός» δήλωσε μετά τον αγώνα.
Το «όχι» στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο Ντε Τζανέιρο, η Αυστραλία πόνταρε πολλά στην παρουσία του Νικ Κύργιου και ο ίδιος φερόταν ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση μεταλλίου. Μέχρι την στιγμή που τσακώθηκε με την Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας του. Λειτουργώντας και πάλι παρορμητικά, ανακοίνωσε ότι αποσύρει την συμμετοχή του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Το να εκπροσωπήσω την χώρα μου ήταν ένα όνειρο που είχα από παιδί. Ήταν στόχος μου να κατακτήσω ένα μετάλλιο, όμως η άδικη μεταχείριση προς το πρόσωπό μου τις τελευταίες εβδομάδες, όπως και η ξεκάθαρη θέση της Επιτροπής για το αν με θέλει να είμαι μέλος της Ολυμπιακής ομάδας, έκριναν την απόφασή μου να μην αγωνιστώ στο Ρίο» ανέφερε σε δήλωσή του.
«Άτιμη ρακέτα»!
Τον Αύγουστο του 2017 γνώρισε την ήττα από τον συμπατριώτη του, Τζον Μίλμαν, και τον πρόωρο αποκλεισμό στο Αμερικανικό όπεν. Με το που τελείωσε ο αγώνας, τα έβαλε με την ρακέτα του. Την καταράστηκε και την έσπασε! Η ΑΤΡ του επέβαλε πρόστιμο 3.000 δολαρίων «για εξύβριση» και άλλα 2.500 δολάρια «για σπάσιμο ρακέτας και εξοπλισμού».
«Γειά σας, φεύγω»!
Ίσως η πιο μυστηριώδης στιγμή στην μέχρι τώρα καριέρα του ήταν τον Οκτώβριο του 2017, πάλι στην Σαγκάη. Στον 1ο γύρο τέθηκε αντιμέτωπος με τον Αμερικανό Στιβ Τζόνσον και έχασε το πρώτο σετ στο τάι-μπρέικ με 7-6. Και ξαφνικά, μάζεψε τα πράγματά του, πλησίασε τον Τζόνσον και τον διαιτητή, τους χαιρέτησε και έφυγε, χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα τραυματισμού. Έτσι απλά, παράτησε το ματς στην μέση και έφυγε!
Πάντως, αρκετές ώρες μετά κι ενώ είχε αποδοκιμαστεί έντονα γι' αυτή την απόφασή του, θέλησε να δικαιολογήσει την συμπεριφορά του και απέδωσε την αποχώρηση σε στομαχικές διαταραχές κι ένα πρόβλημα στον ώμο. Η δικαιολογία του δεν φάνηκε να πείθει την ΑΤΡ, που του «έριξε» πρόστιμο 10.000 δολαρίων.
«Μπορώ και χωρίς προπονητή»
Είναι μεγάλα τα διαστήματα που ο Νικ Κύργιος δεν έχει προπονητή, είτε γιατί αυτός που τον είχε αναλάβει... αγανάκτησε μαζί του και παραιτήθηκε, είτε γιατί ο ίδιος σταματάει την συνεργασία με τον προπονητή του και στην συνέχεια δεν προσλαμβάνει κάποιον άλλο.
«Έφτασα στο νο 13 ουσιαστικά μόνος μου και δεν έχω κανένα πρόβλημα να συνεχίσω μόνος μου» έχει δηλώσει γι' αυτή την επιλογή του.
Τα... τουϊταρίσματα
Ο Νικ Κύργιος είναι δραστήριος στα social media και ειδικότερα στο twitter. Μόνο που και εκεί βγάζει τον προκλητικό εαυτό του. Ειρωνεύεται αντιπάλους του, κάνει υποτιμητικά σχόλια για άλλους τενίστες, χλευάζει συνομιλητές του και σχεδόν πάντα, λίγα λεπτά αφού γράψει τα αιχμηρά τουΐταρίσματά του, τα διαγράφει επί τόπου.
Πρόσφατα δεν ξέφυγε ούτε ο Στέφανος Τσιτσιπάς από το «κεντρί» του. Ο 20χρονος Έλληνας είχε αναρτήσει στον προσωπικό λογαριασμό του ένα βιντεάκι από τη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκε για το Αμερικανικό όπεν και έγραψε: «Είναι απίθανο πόσους διαφορετικούς ήχους μπορείς να ακούσεις περπατώντας στη Νέα Υόρκη. Απλά κλείστε τα μάτια και απορροφήστε τους».
Εκεί εμφανίστηκε ο Κύργιος και έγραψε «Da fuq», το οποίο πάντως λίγη ώρα μετά, επίσης διέγραψε.
Και το άλλο πρόσωπο του Κύργιου
Όσο «άτακτο παιδί» είναι μέσα στα γήπεδα ο Νικ Κύργιος, τόσο στην προσωπική ζωή του δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο, με κοινωνικές ανησυχίες και με ευαισθησίες για τους συνανθρώπους του και ιδιαίτερα για τα παιδιά. Πολλές φορές έχει βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και έχει κάνει προσφορές εκεί που κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη.
Αποκορύφωμα αυτής της στάσης του αποτελεί η απόφασή του να δημιουργήσει, με δικά του έξοδα, μια εκπαιδευτική εγκατάσταση στην Μελβούρνη, ώστε να βοηθήσει παιδιά που δεν έχουν τα προνόμια και τις ευκαιρίες άλλων. Δείχνει πως το τένις δεν είναι η προτεραιότητα της ζωής του και το ανέφερε ο ίδιος, λέγοντας:
«Το τένις είναι καλό και προσφέρει πολλά χρήματα, ωστόσο νιώθω κενό μέσα μου, όταν το μόνο που κάνω στην ζωή μου είναι να παίζω για να βγάζω χρήματα. Θέλω να βοηθήσω τα παιδιά εκείνα, που ονειρεύονται να παίξουν τένις, αλλά δεν έχουν τα μέσα να το κάνουν. Με κάνει ευτυχισμένο το να βοηθάω, γιατί πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να δίνεις σε ένα παιδί μια ευκαιρία που δεν θα μπορούσε να είχε. Αν καταφέρω να πραγματοποιήσω το όραμά μου, τότε θα είμαι ευτυχής, γιατί θα με θυμούνται για το έργο μου και όχι γιατί έπαιζα τένις».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ