Australian Open: Ραφαέλ Ναδάλ ο 21ος! (vid)

Με μία «μυθική» εμφάνιση ο Ραφαέλ Ναδάλ επέστρεψε από 0-2 στα σετ και… σόκαρε τον Ντανίλ Μεντεβέντεφ για να κατακτήσει τον τίτλο του Australian Open και 21ο Grand Slam τίτλο στη τεράστια καριέρα του.

Australian Open: Ραφαέλ Ναδάλ ο 21ος! (vid)

Ένας μεγάλος τελικός πραγματοποιήθηκε στη Rod Laver Arena της Μελβούρνης, όπου ο Ραφαέλ Ναδάλ ολοκλήρωσε μία από τους μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του θεσμού, κατακτώντας το τίτλο του Australian Open επί του Ντανίλ Μεντβέντεφ ενώ βρισκόταν πίσω με 2-0 στα σετ και 2-3 στο τρίτο, για να πάρει τη νίκη με 3-2 (2-6, 6-7 (5), 6-4, 6-4, 7-5)!

Ο Ισπανός έπειτα από 5 ώρες και 28 λεπτά κατάφερε να «λυγίσει» τον Μεντβέντεφ και να ολοκληρώσει τον σπουδαιότερο «άθλο» του. Η κατάκτηση του φετινού major είναι δύο φορές πιο γλυκιά για τον «Ράφα» καθώς έγινε ενώ κανένας δεν τον υπολόγιζε, έχοντας λιγότερο από ένα μήνα που επέστρεψε από τον τραυματισμό του στο πόδι.

Με αυτή του τη νίκη ο Ναδάλ έφτασε τους 21 τίτλους σε Grand Slam όντας ο πιο επιτυχημένος στην ιστορία των τουρνούα, ξεπερνώντας τους Ρότζερ Φέντερερ και Νόβακ Τζόκοβιτς που έχουν από 20 κατακτήσεις έκαστος. Μάλιστα, έγινε μόλις ο 2ος τενίστας στην Open Era, που ολοκληρώνει δυο φορές το Career Grand Slam. Με τον τίτλο που κατέκτησε στη Μελβούρνη φέτος, έφτασε τα δυο Αυστραλιανά Open στην καριέρα του και πλέον έχει κερδίσει όλα τα Slams, από -τουλάχιστον- δυο φορές, κάτιο που μονάχα ο «Νόλε» είχε καταφέρει μέχρι σήμερα.

Ωστόσο για να φτάσει μέχρι εδώ, το Νο6 στη παγκόσμια κατάταξη έπρεπε να ξεπεράσει... βουνό. Ο Ρώσος, όντας το φαβορί, μπήκε με τρομερή έπαρση στο court και με αλλεπάλληλα «σφυροκοπήματα» στρίμωξε τον Ναδάλ, ο οποίος φάνηκε… έξω από τα νερά του. Το τελικό 6-2 σε μόλις 42 λεπτά σίγουρα ήταν αντιπροσωπευτικό της διαφοράς με την οποία προσέγγισαν αρχικά την αναμέτρηση οι δύο φιναλίστ.

Στο δεύτερο σετ, ο «Ράφα» ήταν σαφώς καλύτερος και προηγήθηκε με 4-1 και με 5-3, όμως και πάλι δεν κατάφερε να κλείσει το σετ. Δεν τα κατάφερε ούτε όταν σέρβιρε γι' αυτό στο 9ο game, όπου έσβησε 4 break points, είχε ένα set point και τελικά υπέστη το break στην 5η ευκαιρία του Μεντβέντεφ. Το Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης ισοφάρισε σε 5-5, αργότερα έστειλε το σετ σε tie-break και εκεί το κατέκτησε με 7-5. Ήταν ένα σετ που ξεπέρασε τα 80 λεπτά σε διάρκεια, ωστόσο κατέληξε και αυτό στον Ρώσο, που ήταν πάρα πολύ κοντά στο 2ο διαδοχικό του Grand Slam.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, η αναμέτρηση ήταν πολύ μακριά από τη λήξη. Φρόντισε για αυτό ο ψυχωμένος Ναδάλ. Παρά το γεγονός ότι ο Ισπανός βρέθηκε πίσω και σε αυτό το σετ με 2-3 και 0-40 στο έκτο game, δεν πτοήθηκε. Αφού έσβησε το εις βάρος του τριπλό break point ο Ισπανός κατόρθωσε να μείνει «ζωντανός» στο ματς και να κάνει ένα καθοριστικό break για το 5-4. Με love service game έκανε το 6-4 και επέστρεψε στον τελικό.

Το τέταρτο σετ ήταν αρκετά αμφίρροπο, με τον Ναδάλ να έχει βρει τα πατήματά του αλλά και τον Ντανίλ να έχει συνέλθει από το… φιάσκο του προηγούμενου σετ. Ωστόσο, πλέον, ο «Ράφα» είχε βρει τον τρόπο και δεν έκανε πίσω. Στο υπέρ του 4-2 έσβησε διπλό break point, έκανε το 5-3 και με ακόμη ένα love service game ισοφάρισε σε 2-2μ βάζοντας «φωτιά» στο τελικό.

Το πέμπτο και τελευταίο σετ, έμελλε να είναι εξουθενωτικό, με τους δύο φιναλίστ να παλεύουν στα ίσα για το τίτλο. Ο «Ράφα» συνεχώς προσπερνούσε, αλλά ο Μεντβέντεφ έφερνε το παιχνίδια στα ίσια. Ο Ναδάλ κρατήθηκε μπροστά σβήνοντας 3 break points για το 4-2 και κάνοντας το 5-3 αργότερα, στο 10ο game όμως ο Ντανίλ γύρισε από το 5-4, 30-0 και έκανε το break, για να παρατείνει την αγωνία. Στο επόμενο game ωστόσο ο Ισπανός είχε νέες ευκαιρίες για break, δόθηκε μια νέα μεγάλη μάχη και τελικά στο 3ο break point του "έσπασε" ξανά τον Ρώσο, ανακτώντας το πάνω χέρι στο σετ, με 6-5. Για 2η φορά σέρβιρε για τον τίτλο ο «Matador», που αυτή τη φορά το πήρε με love service game και ολοκλήρωσε την τρομερή του ανατροπή!