Australian Open: Στον άερα η συμμετοχή των ανεμβολίαστων Τσιτσιπά, Τζόκοβιτς, Μεντβέντεφ και Ζβέρεφ!

Ιδιαίτερα αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Νόβακ Τζόκοβιτς στο επερχόμενο Australian Open, το οποίο δέχεται μόνο αθλητές που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Επισπεύδονται οι διαδικασίες εμβολιασμού του Στέφανου Τσιτσιπά, αναποφάσιστοι οι Ντανίλ Μεντβέντεφ και Σάσα Ζβέρεφ.

Australian Open: Στον άερα η συμμετοχή των ανεμβολίαστων Τσιτσιπά, Τζόκοβιτς, Μεντβέντεφ και Ζβέρεφ!

Τα πάνω-κάτω για αρκετά μεγάλα ονόματα του τένις φέρνει η απόφαση της πολιτείας της Βικτώρια να μη δέχεται άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, ενόψει του Australian Open του 2022, το οποίο θα διεξαχθεί τον προσεχή Ιανουάριο στην πόλη της Μελβούρνης.

Βλέπετε, αρκετοί αθλητές είτε είναι ενάντια στο εμβόλιο πιστεύοντας ότι ακόμα δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι είναι αποτελεσματικό, όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς, είτε παραμένουν αναποφάσιστοι όπως οι Στέφανος Τσιτσιπάς, Ντανίλ Μεντβέντεφ και Αλεξάντερ Ζβέρεφ.

Πάντως, η στάση της πολιτείας της Βικτώρια είναι ξεκάθαρη, με τον πρωθυπουργό Ντάνιελ Άντριους να τονίζει σχετικά: «Αποκλείουμε τα μη εμβολιασμένα άτομα από παμπ, καφέ, εστιατόρια, το MCG (σ. το κύριο στάδιο κρίκετ της Μελβούρνης) και κάθε είδους άλλες εκδηλώσεις. Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις. Επομένως, το θέμα έχει λυθεί οριστικά».

Όπερ σημαίνει ότι προκειμένου κάποιος να συμμετάσχει στο επερχόμενο Όπεν της Αυστραλίας, θα πρέπει να κατέχει υποχρεωτικά πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με αυτά τα δεδομένα, η συμμετοχή του Νόβακ Τζόκοβιτς είναι εξαιρετικά αμφίβολη, δεδομένου ότι το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης της ATP έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν έχει πειστεί ακόμη για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτησή του πριν από μερικές ημέρες, όταν ο «Νόλε» είχε πει σχετικά: «Δεν ξέρω εάν θα πάω στην Αυστραλία, δεν ξέρω τι συμβαίνει. Η κατάσταση δεν είναι καλή αυτήν τη στιγμή...».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον «δικό μας» Στέφανο Τσιτσιπά, ο Έλληνας αθλητής πιθανότατα θα εμβολιαστεί άμεσα, παρότι και ο ίδιος δεν είδε με καλό... μάτι την υποχρεωτική φύση του εμβολίου. Όλα δείχνουν ότι θα επισπευστούν οι διαδικασίες για τον εμβολιασμό του κορυφαίου Έλληνα τενίστα όλων των εποχών, ούτως ώστε να λάβει κανονικά μέρος στο πρώτο Grand Slam της νέας χρονιάς.

Το «παραθυράκι» της WTA

Παρότι οι Αυστραλοί είναι ξεκάθαροι και διόλου διατεθειμένοι να κάνουν πίσω για οιοδήποτε αθλητή, με στόχο φυσικά να μην προκύψει έξαρση κρουσμάτων και να διεξαχθεί με απόλυτη ασφάλεια το κορυφαίο τουρνουά, ίσως υπάρχει ένα μικρό «παραθυράκι».

Αυτό προκύπτει από ένα ενημερωτικό e-mail της διοργανώτριας αρχής του τένις γυναικών, το οποίο διέρρευσε αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με αυτό, οι αθλήτριες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο τουρνουά, υπό τον όρο ότι θα παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Να σημειώσουμε ότι στην Αυστραλία οι πολιτείες επέλεξαν τις δικές τους συνθήκες εισόδου σχετικά με την καραντίνα, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κ.λπ. Σύμφωνα με την ΑΤΡ και τη WTA, τουλάχιστον το 65% των αθλητών και το 60% των αθλητριών του τένις έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.