Wimbledon: Φράουλες με σαντιγί, καπέλα, Τσιτσιπάς, Σάκκαρη κι ο «βασιλιάς» - Το πρόγραμμα

Η ξεχωριστή διοργάνωση του Wimbledon για τον Ρότζερ Φέντερερ, ο Στέφανος Τσιτσιπάς, η Μαρία Σάκκαρη και το γεμάτο γήπεδο.

Wimbledon: Φράουλες με σαντιγί, καπέλα, Τσιτσιπάς, Σάκκαρη κι ο «βασιλιάς» - Το πρόγραμμα

Εκεί όπου το τένις είναι κάτι περισσότερο από άθλημα. Το Wimbledon επιστρέφει στην κανονικότητα μετά την περυσινή ματαίωση της διοργάνωσης λόγω Covid-19. Μάλιστα οι διοργανωτές ελπίζουν, αν όλα πάνε καλά με την πανδημία, ότι οι τελικοί θα διεξαχθούν σε γεμάτα γήπεδα.

Ώρα λοιπόν για μια παράσταση με φράουλες με σαντιγί, καπέλα και μέλη της βασιλικής οικογένειας. Με τον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη να βάζουν τα λευκά ρούχα έτοιμοι για μεγάλες μάχες στο γρασίδι.

Το ταμπλό

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι στο Νο3 του ταμπλό των ανδρών. Πρώτος ο Σέρβος Νόβακ Τζόκοβιτς, δεύτερος ο Ρώσος Ντανίλ Μεντβέντεφ. Η Μαρία Σάκκαρη είναι στη 16η θέση του ταμπλό, στο Νο 1, η Ασλεϊ Μπάρτι (Αυστραλία).

Ο βασιλιάς του τένις

Για κάποιον πάντως η φετινή διοργάνωση μοιάζει ξεχωριστεί. Ο λόγος για τον Ρότζερ Φέντερερ. «Σημάδεψε» τη διοργάνωση όταν ξεκίνησε την προετοιμασία του ο Ελβετός. Στα 39 του είναι πιθανό να μην αγωνιστεί άλλη φορά στο αγαπημένο του τουρνουά. Θέλει να «κλείσει» πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του τροπαίου και να δικαιολογήσει όσους τον αποκαλούν «βασιλιά του τένις».

Το τουρνουά του Γουίμπλεντον είναι το παλαιότερο πρωτάθλημα στην αντισφαίριση και το πιο γνωστό. Ξεκινάει στο τέλος Ιουνίου και ολοκληρώνεται μέσα στον Ιούλιο. Η διοργάνωση λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις του All England Lawn Tennis and Croquet Club στο Γουίμπλεντον της Αγγλίας και αποτελεί ένα από τα 4 Γκραν Σλαμ.

Στους νικητές της διοργάνωσης απονέμονται τρόπαια και χρηματικά έπαθλα. Στον νικητή του απλού ανδρών απονέμεται το ασημένιο κύπελλο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1887 και φέρει την επιγραφή «All England Lawn Tennis Club Single Handed Championship of the World». Το αντίστοιχο τρόπαιο που απονέμεται στη νικήτρια του απλού γυναικών είναι ο ασημένιος δίσκος Venus Rosewater Dish, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1886. Στους νικητές των ζευγαριών απονέμονται επίσης ασημένια κύπελλα. Στους δευτεραθλητές κάθε κατηγορίας απονέμονται ασημένιοι δίσκοι.

Τα χρηματικά έπαθλα στους νικητές εισήχθησαν το 1968, όταν επιτράπηκε για πρώτη φορά η συμμετοχή επαγγελματιών στους αγώνες. Τα συνολικά χρηματικά κέρδη στους νικητές της διοργάνωσης ξεπερνούν σήμερα τα 20 εκατομμύρια λίρες. Το 2014 το συνολικό ποσό έφτασε τα 25 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 10,8% από το ποσό της προηγούμενης χρονιάς (£22.560.000).

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Δευτέρας (28/6)

CENTRE COURT (15:30GR)

Novak Djokovic (SRB) [1] v Jack Draper (GBR)
Sloane Stephens (USA) v Petra Kvitova (CZE) [10]
Andy Murray (GBR) v Nikoloz Basilashvili (GEO) [24]

NO.1 COURT (15:00GR)

Monica Niculescu (ROU) v Aryna Sabalenka (BLR) [2]
Stefanos Tsitsipas (GRE) [3] v Frances Tiafoe (USA)
Iga Swiatek (POL) [7] v Su-Wei Hsieh (TPE)

NO.2 COURT (13:00GR)

Fiona Ferro (FRA) v Garbine Muguruza (ESP) [11]
Dan Evans (GBR) [22] v Feliciano Lopez (ESP)
Mihaele Buzarnescu (ROU) v Venus Williams (USA)

COURT 12 (13:00GR)

John Milman (AUS) v Roberto Bautista Agut (ESP) [8]
Christopher O’Connell (AUS) v Gael Mongils (FRA) [13]
Karolina Pliskova (CZE) [8] v Tamara Zidansek (SLO)
Maria Sakkari (GRE) [15] v Arantxa Rus (NED)