Η αποκάλυψη που έκανε η μητέρα του Τσιτσιπά στους New York Times

Ρεπορτάζ για τον Στέφανο Τσιτσιπά δημοσιεύτηκε στους New York Times. Σε αυτό γίνεται λόγος για τις ελληνικές και ρωσικές ρίζες του 19χρονου πρωταθλητή. 

Η αποκάλυψη που έκανε η μητέρα του Τσιτσιπά στους New York Times

Το άρθρο έχει τίτλο: «Ο Τσιτσιπάς αντισταθμίζει την ελληνική και ρωσική καταγωγή του για να ανέλθει στο τένις». Ο πατέρας του Στέφανου Τσιτσιπά είναι Έλληνας. Η μητέρα του είναι Ρωσίδα. Και πιστεύει ότι το να είναι προϊόν δύο διαφορετικών πολιτισμών είναι το θεμέλιο για την καριέρα του στο τένις, γράφει ο Μπεν Ρόθενμπεργκ από το Παρίσι.

«Είναι πολύ σημαντικό για μένα που έχω και δεύτερο υπόβαθρο, που έχω δυο διαφορετικές κουλτούρες στη ζωή μου, την ελληνική και τη ρωσική. Μου έχει δώσει μια εντελώς διαφορετική θεώρηση για τα πράγματα", δηλώνει ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

Το άρθρο κάνει μια σύντομη αναφορά στην καριέρα της μητέρας του. Κόρη τoυ Σεργκέι Σάλνικοφ, γνωστού ποδοσφαιριστή και "χρυσού" Ολυμπιονίκη, η Γιούλια Αποστόλη υπήρξε Νο. 1 τζούνιορ παίκτρια στη Σοβιετική Ένωση. Εκπροσώπησε τη χώρα στο Fed Cup και μάλιστα έχει κερδίσει την Virginia Wage, κάτοχο 3 Grand Slam τίτλων, το 1981. Ωστόσο οι περιορισμοί στα ταξίδια της και οι συγκρούσεις με τους προπονητές της ομοσπονδίας - που δεν τους άρεσε το γεγονός πως τότε ο φίλος ήταν από τη Γιουγκοσλαβία - περιόρισε δραματικά τις ευκαιρίες της.

«Κάθε παίκτρια από τη Σοβιετική Ένωση είχε τέτοια προβλήματα τότε, αλλά ειδικά εγώ, ήμουν συνέχεια κάτω από το βλέμμα τους» αποκαλύπτει εκείνη. Σταμάτησε το τένις για ένα χρόνο και σπούδασε δημοσιογραφία στο πανεπιστήμιο της Μόσχας. Χαρακτήρισε αυτή την εμπειρία «πολύ απογοητευτική».

Αφού έφυγε από τη Σοβιετική Ένωση, κατάφερε να φτάσει μόνο μέχρι το Νο. 194 της παγκόσμιας κατάταξης, τον Οκτώβριο του 1990, παίζοντας περισσότερο σε πρωταθλήματα τοπικών club της Γαλλίας.

Αργότερα η η Αποστόλη Σαλνίκοβα γνώρισε τον Απόστολο Τσιτσιπά, με τον οποίο παντρεύτηκε και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Το πρώτο απ' αυτά, ο Στέφανος, έχει ήδη αποδείξει ότι πρόκειται για ξεχωριστό ταλέντο.

«Πιστέψτε με, ο γιατρός που με βοήθησε να γεννήσω αυτό το παιδί, μου είπε πως ο Στέφανος βγήκε με το χέρι ψηλά, σαν τενίστας!», είπε γελώντας η Apostoli-Salnikova, υψώνοντας το χέρι της σα να ετοιμάζεται να κάνει smash. «Πάντα ήξερα ότι θα κάνει κάτι σχετικό με το τένις, αλλά δεν ήξερα τι»

Από εκεί και πέρα ανέλαβε ο Απόστολος Τσιτσιπάς, που σπούδασε προπονητική και εργαζόταν ήδη ως προπονητής του τένις. Ανέλαβε τον Στέφανο από πολύ μικρή ηλικία και όταν συνειδητοποίησε πόσο αγαπάει αυτό το άθλημα και πόσο σκληρά προθυμοποιείται να δουλέψει για να κατακτήσει την κορυφή, αποφάσισε να αφήσει στην άκρη όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του, για να αφοσιωθεί στον μεγάλο του γιο.

Και σ' αυτό έπαιξε ρόλο η παιδεία της μητέρας του από τη Σοβιετική Ένωση, καθώς από μικρή ηλικία η Αποστόλη Σαλνίκοβα επενέβαινε, όταν έβλεπε πως κάποια προπόνηση δεν γίνεται με την απαραίτητη σοβαρότητα. «Η μητέρα μου έδωσε πολύ πειθαρχία στο παιχνίδι μου. Με βοήθησε πολύ η πειθαρχία. Είναι ένα στοιχείο που δεν είναι τόσο σύνηθες στον ελληνικό πολιτισμό.»

Το πιο σημαντικό για τον Στέφανο, είναι πως κατάφερε να πάρει τα θετικότερα στοιχεία και από τις δυο πλευρές. Την αυστηρή πειθαρχία της μητέρας του, αλλά και την αισιοδοξία και το θετικό πνεύμα από τον πατέρα του.

«Ήταν πιο έντονο όταν άρχισα να ταξιδεύω, αλλά το έβλεπα πάντα ως κάτι διασκεδαστικό. Προσπάθησα να είμαι επαγγελματίας και πειθαρχημένος, την ίδια στιγμή που έβλεπα και τη διασκεδαστική πλευρά του να ταξιδεύω με τον πατέρα μου. Τώρα καταλαβαίνω πόσο σημαντικό ήταν αυτό, τι μεγάλο ρόλο έχει παίξει στην καριέρα μου».