Σκληρή ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ κατά του Λευτέρη Αυγενάκη

Ο ΣΕΓΑΣ βάλλει κατά του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, για τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης αλλά και για τη στάση του ενόψει των αρχαιρεσιών

Σκληρή ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ κατά του Λευτέρη Αυγενάκη

O ΣΕΓΑΣ εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κατά του Λευτέρη Αυγενάκη, για τη στάση του το τελευταίο διάστημα, ενόψει και των αρχαιρεσιών της Ομοσπονδίας.

«Ο κόσμος του αθλητισμού παρακολουθεί τους μήνες της πανδημίας την προσπάθεια του Υφυπουργού κυρίου Αυγενάκη να δείξει ότι συντονίζει επιτυχώς τα μέτρα που επιβλήθηκαν στη διάρκειά της και να δρομολογήσει επίσης επιτυχώς την επανεκκίνηση του αθλητισμού.

Με εξαίρεση λίγες θετικές παρεμβάσεις αυτό που κυριαρχεί είναι ένα μπαράζ επικοινωνιακών ενεργειών που δεν μπορεί να καλύψει αστοχίες, αντιφάσεις, παλινωδίες και μια επιλεκτικά δυσμενή μεταχείριση των Αθλητών, Προπονητών και Σωματείων του Στίβου.

Το ίδιο χρονικό διάστημα ο κ. Αυγενάκης:
1. Ακυρώνει ώριμους προγραμματισμούς και διαδικασίες που δρομολογήθηκαν με παρεμβάσεις του ΣΕΓΑΣ και είχαν υιοθετηθεί από την Πολιτεία, σε βασικές υποδομές για το Στίβο στο λεκανοπέδιο Αττικής.
2. Παρεμβαίνει μέσω κομματικών, αυτοδιοικητικών και πολιτικών παραγόντων σε Διοικήσεις Σωματείων Μελών του ΣΕΓΑΣ ενόψει των αρχαιρεσιών της Ομοσπονδίας.
3. Δημιουργεί προϋποθέσεις ελέγχου των Σωματείων με πρόσχημα την ένταξή τους στο Μητρώο.
4. Τέλος χθες ανακοινώνει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης του ΣΕΓΑΣ κατά 422.000,00€ (από 3,2εκ.€ σε 2,778€). Πρόκειται για την μικρότερη επιχορήγηση του ΣΕΓΑΣ εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια.

Τονίζουμε ότι το 2019, με επιχορήγηση ύψους 3,2 εκ. ευρώ, ο ΣΕΓΑΣ δαπάνησε για τις εθνικές ομάδες και τα αναπτυξιακά του προγράμματα 5,9 εκ. ευρώ. Ποσό σχεδόν διπλάσιο από αυτό της επιχορήγησης. Την ίδια στιγμή, που οι ανελαστικές δαπάνες, φτάνουν το 1,7 εκ. ευρώ.

Η μεγάλη μείωση της επιχορήγησης του ΣΕΓΑΣ για το 2020, η οποία μάλιστα ανακοινώνεται στο μέσο του έτους, όταν έχουν ήδη αναληφθεί υποχρεώσεις, απειλεί με περιορισμό μεγάλου μέρους των ζωτικών παροχών σε Αθλητές, Προπονητές και Σωματεία.

Επιχειρεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη ο κύριος Αυγενάκης, εμφανίζοντας τις μειώσεις στο σύνολο των Αθλητικών Ομοσπονδιών ως αυξήσεις.
Η αλήθεια είναι ότι ο Υφυπουργός Αθλητισμού δεν θέλησε ή και δεν μπόρεσε να διεκδικήσει την αναγκαία πρόσθετη στήριξη του Αθλητισμού προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι έντονα αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Η σύγκριση με τον τομέα του Πολιτισμού είναι και αποκαλυπτική και καταλυτική.

Επικοινωνιακό τέχνασμα είναι και η επίκληση του προγράμματος ΧΙΛΩΝ. Η περικοπή συνολικά πλέον του 1,5εκ.€ στις επιχορηγήσεις όλων των Ομοσπονδιών αποτελεί επιλογή του κυρίου Αυγενάκη. Ο «ΧΙΛΩΝ» διαχειρίστηκε απλώς τις μειώσεις που εκείνος αποφάσισε.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ, σε συνέχεια της χθεσινής δήλωσης του Προέδρου του, με την ευκαιρία της σημερινής του συνεδρίασης αποφάσισε:
• Τη διοργάνωση συνέντευξης Τύπου για να δημοσιοποιήσει αναλυτικά τις θέσεις του.
• Την ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
• Τη διοργάνωση ενημερωτικής συγκέντρωσης των Εθνικών Ομάδων
• Την προκήρυξη Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Σωματείων – Μελών του ΣΕΓΑΣ, στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις της Ομοσπονδίας».