Ο Παντελής Κολόκας υπέρ του Νομοσχεδίου: «Στη σωστή κατεύθυνση ο Αυγενάκης»

Ένα από τα μεγάλα ονόματα του αθλητισμού που ανέδειξε ο χώρος του στίβου και σημερινός αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, ο 48χρονος Παντελής Κολόκας, τάσσεται με ανακοίνωση του υπέρ του νέου νομοσχεδίου.

Ο Παντελής Κολόκας υπέρ του Νομοσχεδίου: «Στη σωστή κατεύθυνση ο Αυγενάκης»

Ένα από τα μεγάλα ονόματα του αθλητισμού που ανέδειξε ο χώρος του στίβου και σημερινός αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, ο 48χρονος Παντελής Κολόκας, τάσσεται με ανακοίνωση του υπέρ του νέου νομοσχεδίου.

Ο Κολόκας, που διακρίθηκε στις μεσαίες αποστάσεις με 4 χρυσά σε πανελλήνια πρωταθλήματα, μια πρωτιά σε βαλκανικούς αγώνες και με μία 7η θέση σε ευρωπαϊκό και μια 10η θέση σε παγκόσμιο, στην τοποθέτηση του αναφέρει:

“Με πολύ μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον παρακολούθησα τις εξελίξεις και την πρώτη συζήτηση που διεξάγεται στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού "Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin την 18η Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό, μετατροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε ΝΠΙΔ, κύρωση του νέου καταστατικού αυτής και άλλες διατάξεις".

Με μεγάλη ικανοποίηση άκουσα δια στόματος του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, την εξαγγελία των βασικών θέσεων και στόχων ενός νομοσχεδίου που πραγματεύεται χρόνια ζητήματα του ελληνικού - και όχι μόνον- αθλητισμού. Και δε θα μπορούσα να υποδεχθώ τα λεγόμενα κάπως διαφορετικά, εφόσον και εγώ ο ίδιος, όντας πρωταθλητής και επι σειρά ετών μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου, έχοντας σπουδάσει την αθλητική επιστήμη και ενασχολούμενος σε βάθος χρόνου με το αντικείμενο, έχω και τη δυνατότητα να γνωρίζω όλα τα φλέγοντα ζητήματα που θίγει το νέο νομοσχέδιο, και την τεχνογνωσία να αναλύσω τις παρεμβάσεις που γίνονται, και, ως εκ τούτου, μπορώ να εκφράσω ξεκάθαρη θέση.

Το σύγχρονο πανανθρώπινο ζητούμενο είναι να επανέλθει ο Αθλητισμός στα Ολυμπιακά Ιδεώδη που τον γέννησαν και τον εξέθρεψαν. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται με καθοριστικές και καίριες παρεμβάσεις τόσο οι διατάξεις που σχετίζονται με την πρόληψη, την εξιχνίαση και την τιμωρία της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων, όσο και εκείνες που αντιμετωπίζουν, καταπολεμούν και προλαμβάνουν τη σχετιζόμενη με τον αθλητισμό βία εντός και εκτός αθλητικών χώρων.

Ο Αθλητισμός είναι ένα κοινό αγαθό, επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, και δεν πρέπει να γίνεται πολυτέλεια. Είναι μια γιορτή και πρέπει να αποτελεί καθημερινότητα για τον πολίτη ήδη από την παιδική ηλικία, ώστε να επιτυγχάνεται καλλιέργεια σώματος και πνεύματος, προκειμένου το άτομο να γίνεται πιο ολοκληρωμένη, πιο ευτυχισμένη και πιο συνειδητοποιημένη ύπαρξη. Η καλλιέργεια της αθλητικής παιδείας θα συμβάλει αφ’ εαυτή στην αντιμετώπιση της βίας, κάτι που αποτελεί επιθυμία κάθε υγιώς σκεπτόμενου έλληνα πολίτη, ο οποίος θέλει με την οικογένειά του να απολαύσει μια αθλητική εκδήλωση απαλλαγμένος από το αίσθημα του φόβου για πιθανά έκτροπα που απειλούν τη σωματική ακεραιότητα τους.

Ο Αθλητισμός, επιπλέον, αποτελεί υπεραξία όχι μόνον για την κοινωνική, πολιτιστική, και πολιτική δραστηριότητα, αλλά και για την οικονομία της Ελλάδας. Έχοντας συλλάβει το μέγεθος της οικονομικής διάστασης του Αθλητισμού μεταξύ των άλλων και ως τουριστικού προϊόντος, που διανοίγει πολλές σημαντικές προοπτικές για την κάθε περιοχή, από τις σχετικές θέσεις ευθύνης στις οποίες διαχρονικά διετέλεσα προέβην σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καταδειχθεί αυτή η πτυχή του Αθλητισμού και τα οφέλη για την τοπική και όχι μόνον κοινωνία και οικονομία.

Ο Υφυπουργός στην τοποθέτησή του προχώρησε στη διαπίστωση ότι ο Αθλητισμός «είναι και μια μεγάλη και ισχυρή οικονομική βιομηχανία με πολλές σημαντικές πτυχές και προοπτικές», διαπίστωση που, πλαισιωμένη από το νόμο, μπορεί και πρέπει να ανοίξει νέους δρόμους για τη διοργάνωση αθλητικών γεγονότων πανευρωπαϊκού και παγκοσμίου βεληνεκούς στην ελληνική επικράτεια.

Όσον αφορά τις διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και των Ομοσπονδιών, το πνεύμα τους γενικά με βρίσκει σύμφωνο. Αποτελεί αναγκαιότητα η περιοδική ανανέωση στα πρόσωπα, στις ιδέες και στη φιλοσοφία των διοικήσεων των Ομοσπονδιών, προκειμένου να διαρρηγνύονται τα στεγανά που αναπόφευκτα δημιουργούνται από το πέρασμα του χρόνου. Ο Αθλητισμός στη χώρα που τον γέννησε οφείλει να υπηρετεί τις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού, της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι με σύγχρονες καινοτόμες ιδέες.

Εξάλλου, η υγιής και πολύπλευρη ανάπτυξη των αθλητών είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με αποφάσεις και τομές που η ίδια η εποχή απαιτεί. Επιπλέον, είναι αδιανόητο άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον Αθλητισμό, όπως είναι οι Ολυμπιονίκες, και οι οποίοι αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές του Αθλητισμού και των Ολυμπιακών Ιδεωδών αλλά και τους βέλτιστους γνώστες του αντικειμένου, να μη στελεχώνουν φορείς που έχουν ανάγκη στελέχωσης με ανθρώπους συναφείς με τον Αθλητισμό.

Οι διατάξεις του νέου νόμου για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό στο σύνολο τους κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, και ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αγγίζοντας θέματα που κανείς μέχρι σήμερα από την αντίστοιχη θέση δεν άγγιξε, έχει και την πολιτική βούληση και το απαιτούμενο θάρρος, ώστε να δημιουργήσει μια νέα βάση υγιούς ανάπτυξης του Αθλητισμού, συμβάλλοντας στην παγίωση ενός πλαισίου πολιτικής το οποίο δύναται να βοηθήσει συνολικά στην ανάπτυξη της χώρας. Ως άνθρωπος του αθλητισμού, αλλά και της πολιτικής, που συμμερίζεται το παραπάνω όραμα, τολμώ να ζητήσω από το σύνολο των Βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου να προχωρήσουν στην υπερψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.”

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΛΟΚΑΣ