Η Κοσγκέι έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο, στο Σικάγο!

Η Κενυάτισσα Μπρίτζιτ Κόσγκεϊ έγινε η πιο γρήγορη γυναίκα στον κόσμο στον μαραθώνιο δρόμο.

Η Κοσγκέι έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο,  στο Σικάγο!

Χρειάστηκε να περάσουν 16 ολόκληρα χρόνια για να «σπάσει» ένα ρεκόρ που πολλοί πίστευαν ότι ήταν αδύνατο να καταρριφθεί.

Η Μπρίτζιτ Κόσγκεϊ από την Κένυα σήμερα στον Μαραθώνιο του Σικάγου, συνέτριψε το παγκόσμιο ρεκόρ γυναικών στον Μαραθώνιο που κατείχε από το 2003 η Βρετανίδα Πόλα Ράντκλιφ!

Η 25χρονη, κορυφαία πλέον γυναίκα μαραθωνοδρόμος στον κόσμο, κέρδισε τον αγώνα με το ασύλληπτο 2:14:04! Πρόκειται για φανταστική επίδοση δεδομένου ότι το ρεκόρ της Ραντκλιφ ήταν 2:15:25. Δηλαδή η Κενυάτισσα κατέβασε το Παγκόσμιο Ρεκόρ περισσότερο από ένα λεπτό, κατά 81 ολόκληρα δευτερόλεπτα!

Η Πόλα Ραντκλιφ την περίμενε μάλιστα στην γραμμή του τερματισμού και ήταν εκείνη που έσπευσε να συγχαρεί την Μπρίτζιτ Κόσγκεϊ και να της προσφέρει μια πετσέτα για να σκουπίσει τον ιδρώτα της.

Ο καιρός ήταν σύμμαχος της Κενυάτισσας μαραθωνοδρόμου καθώς το κρύο σε συνδυασμό με την ηλιόλουστη ημέρα στο Σικάγο, διαμόρφωσαν ιδανικές συνθήκες για να ξεπεράσει τον εαυτό της και να κάνει αυτή την ιστορική επίδοση!

Η Κόσγκεϊ πέρασε τον πρώτο μισό του αγώνα με 1:06:59 και κατάφερε να διατηρήσει αυτόν τον πολύ γρήγορο ρυθμό μέχρι το τέλος!

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μαγικό για τους φίλους του Μαραθωνίου παγκοσμίως καθώς σήμερα η Μπρίτζιτ Κόσγκεϊ έκανε Παγκόσμιο Ρεκόρ και χθες ο συμπατριώτης της και κορυφαίος Μαραθωνοδρόμος ίσως όλων των εποχών Έλιουντ Κιπτσόγκε, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που έκανε την απόσταση των 42,195 μέτρων σε χρόνο κάτω από δύο ώρες!

Η επιτυχία της Κόσγκεϊ έγινε αμέσως πρώτη είδηση στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου ενώ μαζί με την Κενυάτισσα στο βάθρο ανέβηκαν η Αμπαμπέλ Γεσάνε (2:20:51) και η Τζελέτε Μπούρκα (2:20:55) από την Αιθιοπία στη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα.

Η Κόσγκεϊ στις 8 Σεπτεμβρίου είχε «σπάσει» και το Παγκόσμιο Ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο του Νιουκάστλ με 1:04:28, βελτιώνοντας την επίδοση στα 21,1 χλμ κατά 23 δευτερόλεπτα.

Επίσης τον Απρίλιο ήταν η νικήτρια στο Μαραθώνιο του Λονδίνου κάνοντας ατομικό ρεκόρ 2:18:20! Και εκεί έγραψε ιστορία ως η νεότερη γυναίκα που κερδίζει στη βρετανική πρωτεύουσα! Πλέον το ατομικό της ρεκόρ είναι και Παγκόσμιο ρεκόρ!

Στους άντρες νικητής στον Major Marathon του Σικάγου αναδείχθηκε ο Κενυάτης Λόρενς Κερόνο με 2:05:45 μετά από σκληρή μάχη με τον δεύτερο Ντεγένε Ντεμπέλα από την Αιθιοπία που τερμάτισε μόλις ένα δευτερόλεπτο μετά με 2:05:46. Ακολούθησε τρίτος σε απόσταση αναπνοής από την Αιθιοπία ο Ασεφά Μεγκστού με 2:05:48 !

Όσο για τον πασίγνωστο Μο Φάρα, ήρθε στην 8η θέση με 2:09:58 ενώ ο Αμερικανός Γκάλεν Ραπ εγκατέλειψε...