Κιπτσόγκε: Η ζωντανή απόδειξη ότι ο άνθρωπος εξελίσσεται με τρομερή «ταχύτητα»! (pics,vids)

Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε είναι η ζωντανή απόδειξη ότι ο άνθρωπος μπορεί να τρέξει Μαραθώνιο κάτω από 2 ώρες. Τον έτρεξε σε 1:59:40 πετυχαίνοντας ένα ρεκόρ που δεν ξέραμε μέχρι σήμερα αν μπορεί να σπάσει. Κι όμως σπάει και ο Βασίλης Αγγελής γράφει για αυτό το ασύλληπτο επίτευγμα.

Κιπτσόγκε: Η ζωντανή απόδειξη ότι ο άνθρωπος εξελίσσεται με τρομερή «ταχύτητα»! (pics,vids)

Μια φράση ταιριάζει για αυτόν τον υπεραθλητή. «Τι έκανε ο άνθρωπος»!!! Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε το δοκίμασε τον Μάιο του 2017.

Προσπάθησε για την ακρίβεια να βάλει τέλος στα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τη δύναμη, το πάθος, τα ψυχικά αποθέματα και πόσο μακριά μπορούν όλα αυτά να φτάσουν έναν άνθρωπο. Μπορούν να τον κάνουν να ξεπεράσει τα όρια του και να τρέξει τόσο γρήγορα ώστε να ρίξει την απόσταση των 42.195 χλμ. κάτω από 2 ώρες;

Για χρόνια πλανιόταν το ερώτημα αυτό. Ο Κιπτσόγκε είχε καλύτερο χρόνο 2.01.39 με τον Μπεκέλε να έχει 2.01.40. Για να κάνουν αυτές τις επιδόσεις ξεπέρασαν τους εαυτούς τους. Όλοι θεωρούσαν λοιπόν ότι το να κάνει κάποιος Μαραθώνιο κάτω από 2 ώρες είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Τότε, το Μάιο του 2017 μια πρωτοποριακή ιδέα έβαλε τον μεγάλο αθλητή υπεραποστάσεων σε σκέψεις να δοκιμάσει να σπάσει το ρεκόρ των ρεκόρ.

Η Nike είχε την ιδέα. Να βάλουμε κάποιον να προσπαθήσει να τρέξει Μαραθώνιο μόνο για αυτό το ασύλληπτο επίτευγμα έλεγαν οι άνθρωποί της. Η πίστα της Formula 1 στην Μόντσα θα φιλοξενούσε το μεγάλο γεγονός. Το project είχε σχεδιαστεί από ειδικούς επιστήμονες και εργοφυσιολόγους με σκοπό οι συνθήκες να είναι τέλειες για τον μεγάλο αθλητή και την κούρσα να οδηγούν λαγοί με συγκεκριμένη ταχύτητα για να καταρρίπτεται και μαθηματικά το ρεκόρ. Τα παπούτσια και ο ρουχισμός να είναι τέλεια για τον Κενυάτη δρομέα και γενικά όλα να συνηγορούν στο μεγάλο επίτευγμα. Το 2017 να θυμίσουμε ότι τον καλύτερο χρόνο σε Μαραθώνιο με πιστοποίηση από την IAAF τον είχε ο Ντένις Κιμέτο με χρόνο 2.02.57.

Ένα ντοκιμαντέρ από το υπεράνθρωπο εγχείρημα που έκανε το Σάββατο 12/10 ο Κιπτσόγκε, πραγματικά αξίζει να το δείτε:

Το sub 2 όπως ονομάστηκε ξεκίνησε στις 6/5/2017. Χρησιμοποιήθηκαν 30 λαγοί για την κούρσα, ο ρυθμός ήταν φρενήρης μέχρι το 30ο χλμ. Ο Κιπτσόγκε ήταν εκτός μόλις για 1 δευτερόλεπτο. Μετά το 30 όμως άρχισε να χάνει δυνάμεις, 1 δευτερόλεπτο το χλμ, και συνέχισε να χάνει. Τελικός χρόνος 2.00.25, και όλοι πίστεψαν ότι το ρεκόρ δε σπάει. Και όμως ο Κιπτσόγκε αποφάσισε να ξαναδοκιμάσει το πείραμα, να αποδείξει σε όλο τον κόσμο ότι όλα είναι δυνατά, ότι η ανθρωπότητα έχει εξελιχθεί. Ότι αρχίσαμε να κινούμαστε σε πλαίσια επιστημονικής φαντασίας, υπεράνθρωπα.

Φωτογραφίες από το σπουδαίο επίτευγμα αυτού του υπεραθλητή:

Η Βιέννη επιλέχθηκε για το τεράστιο αυτό κατόρθωμα. Στις 12 Οκτωβρίου θα προσπαθούσε ο μεγάλος Κενυάτης αθλητής να πετύχει το σπουδαίο ρεκόρ. Οι λαγοί θα εναλλάσσονταν και θα ήταν γύρω του σχηματίζοντας ένα κύκλο για να τον προστατεύουν από τον αέρα. Η ώρα έναρξης του αγώνα όχι πριν τις 5:00 το πρωί και όχι μετά τις 9:00. Το εγχείρημα sub 2 ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου στις 12/10 λοιπόν. Οι ταχύτητες ασύλληπτες αφού ο Κιπτσόγκε έτρεξε σαν να μην υπάρχει αύριο. Χαρακτηριστικά πέρασε τους 2 Ημιμαραθωνίους κάτω από 2 ώρες. Τον πρώτο 59.55 και κρατήστε την αναπνοή σας, 59.40 τον δεύτερο.

Το απίστευτο ρεκόρ του:

Συνολικός χρόνος 1.59.40. Ασύλληπτο, ο Κιπτσόγκε θα πει λίγο αργότερα: «Πήγαμε στο φεγγάρι και γυρίσαμε στη γη. Έγω ελπίζω να ενέπνευσα τους ανθρώπους ότι όρια δεν υπάρχουν, τα πάντα είναι δυνατά».

Αυτό που πέτυχε θα μείνει στην ιστορία ως ένα επίτευγμα μοναδικό και ας μην μέτρησε επίσημα σαν παγκόσμιο ρεκόρ. Αυτό που μετράει είναι ότι ο στόχος επετεύχθη. Ο άνθρωπος μπορεί να τρέξει Μαραθώνιο κάτω από 2 ώρες. Και δεν είναι υπεράνθρωπος ο Κιπτσόγκε και ο κάθε Κιπτσόγκε, χωρίς παρεξήγηση για τον σπουδαίο αυτό αθλητή του οποίου τα επιτεύγματα είναι τεράστια στις υπεραποστάσεις. Απλά η ανθρωπότητα εξελίσσεται, η επιστημή προχωράει και όσο περνούν τα χρόνια θα βλέπουμε πιο συχνά και πιο συχνά καταστάσεις πέρα από κάθε όριο.

Δείτε πως πανηγύρισαν το ρεκόρ του Κιπτσόγκε στην Κένυα:

Μέχρι τότε πήραμε την απάντηση. Ο άνθρωπος μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα από τη σφαίρα της φαντασίας για πάνω από 42χλμ και να κάνει αυτό το ασύλληπτο ρεκόρ της απόστασης σε κάτω από 2 ώρες. Ο Κιπτσόγκε μας έδωσε να το καταλάβουμε. Όλα γίνονται, αρκεί να πιστέψουμε....