Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου: Η αμερικανική κυριαρχία, οι ακολουθούντες και η... μοναχική Στεφανίδη

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου ολοκληρώθηκε με τη χθεσινή (4/10) 9η μέρα των αγώνων και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν γι' άλλη μια φορά την κυριαρχία τους. Ο πίνακας των μεταλλίων, τα ρεκόρ και οι κυριότερες στιγμές από το 17ο Παγκόσμιο της IAAF.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου: Η αμερικανική κυριαρχία, οι ακολουθούντες και η... μοναχική Στεφανίδη

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήταν και... πάει, καθώς η 9η μέρα των αγώνων του Σαββάτου σήμανε το φινάλε του 17ου World Athletics Championships της IAAF, το οποίο διεξήχθη στο Khalifa International Stadium στη Ντόχα από τις 27 Σεπτεμβρίου ως τις 6 Οκτωβρίου.

Ένα Παγκόσμιο στο οποίο η αμερικανική αποστολή επιβεβαίωσε γι' άλλη μια φορά την κυριαρχία της, την ώρα που οι Κίνα, Κένυα και Τζαμάικα έδωσαν μεγάλη μάχη για τη δεύτερη θέση σε ό,τι έχει να κάνει με τον αριθμό αλλά και το χρώμα των κερδισμένων μεταλλίων.

Στον συγκεκριμένο τομέα η ελληνική αποστολή δεν είχε να επιδείξει... τρομερά πράγματα, καθώς η Κατερίνα Στεφανίδη ήταν το μοναδικό μέλος της «γαλανόλευκης» που ανέβηκε στο βάθρο, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στον τελικό του επί κοντώ.

Από το Παγκόσμιο στην Ντόχα δεν έλειψαν και τα παγκόσμια ρεκόρ, τα οποία ήταν αποκλειστικά... αμερικανική υπόθεση. Τα σημείωσαν η τρομερή Ντιλάιλα Μουχάμαντ στα 400μ. εμπόδια με 52.16 (52.20 το προηγούμενο, επίσης δικό της), όπως και η μικτή ομάδα σκυταλοδρομίας των ΗΠΑ στα 4Χ400μ. αρχικά με 3:12.42 και στον τελικό με 3:09.34!

Στη διοργάνωση της πρωτεύουσας του Κατάρ μετείχαν 209 κράτη με συνολικά 1.972 αθλητές και αθλήτριες, εκ των οποίων 1.054 άνδρες και 918 γυναίκες. Η ελληνική αποστολή ταξίδεψε στη Ντόχα με 16 αθλητές και αθλήτριες, ενώ κατέλαβε τη 43η θέση στην ειδική βαθμολογία της IAAF.

Τις περισσότερες συμμετοχές είχαν μακράν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 159, ενώ ακολούθησαν οι Μεγάλη Βρετανία με 77, Γερμανία με 75, Ιταλία με 66, Γαλλία με 60, Αυστραλία με 59, Τζαμάικα και Ιαπωνία με 55 έκαστη, Κένυα με 54 και Καναδάς με 52.

Ακολουθούν αναλυτικά ο πίνακας των μεταλλίων και η βαθμολογία της IAAF.

ΜΕΤΑΛΛΙΑ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ IAAF