Κατερίνα Στεφανίδη: Να γιατί ξεκινά τελευταία και γιατί την ευνοούν οι συνθήκες στην Ντόχα (vid)

Η Κατερίνα Στεφανίδη μίλησε στον Στέφανο Λεμονίδη για τα μυστικά της κατά τη διάρκεια των αγώνων, έκανε πρόβλεψη για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και αποκάλυψε γιατί την ευνοούν οι συνθήκες στην Ντόχα.

Κατερίνα Στεφανίδη: Να γιατί ξεκινά τελευταία και γιατί την ευνοούν οι συνθήκες στην Ντόχα (vid)

Συνέντευξη στον ΣΤΕΦΑΝΟ ΛΕΜΟΝΙΔΗ

Είμαστε στο τέλος της χρονιάς και η ιδιαιτερότητα είναι ότι πάμε σε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, τα έχουμε υπολογίσει όλα αυτά;

Ναι γενικά, καταρχάς έχουμε ξανά αγωνιστεί στη Ντόχα με παρόμοιες συνθήκες δεν πιστεύω ότι θα είναι κάτι τόσο ιδιαίτερο. Για την ακρίβεια πιστεύω ότι θα έχει πολύ παραπάνω κρύο απ’ ότι περιμένουμε μέσα στο στάδιο και εγώ επίσης θα φέρω και ένα μικρό μπουφάν μαζί μου γιατί όταν έγινε και το ασιατικό πρωτάθλημα και το Diamond League στη Ντόχα, στις κερκίδες καθόντουσαν όλοι με μπουφάν. Νομίζω δεν ξέρουν ακόμα και δεν έχουν μάθει να ελέγχουν το σύστημα τόσο καλά, θέλουν να έχουν τη θερμοκρασία μέσα στο στάδιο στους 25 βαθμούς και πιστεύω ότι λίγο να τους φύγει θα έχει κρύο μέσα. Νομίζω το μόνο δύσκολο καιρικά τελοσπάντων, θα είναι το να μπούμε από τη ζέστη στο κρύο γιατί αυτό θα συμβεί. Παρόλα αυτά όπως είπε και ο κύριος Γιάννης και το ρώτησα κι εγώ ότι υπάρχει ένα κλειστό, πιστεύω ότι το ιδανικό θα είναι να κάνουμε το ζέσταμα μας στο κλειστό σε μια φυσιολογική θερμοκρασία και μετά να μπούμε μέσα στο στάδιο που θα έχει το air condition.

Είσαι αυτή τη στιγμή η κορυφαία αθλήτρια στο επί κοντώ. Αυτό σου δημιουργεί ένα άγχος ότι πρέπει να το επιβεβαιώσεις και στο Παγκόσμιο;

Όχι νομίζω μου δίνει μια confidence (αυτοπεποίθηση). Σίγουρα και το ότι είμαι κάτοχος του τίτλου ερχόμενη στο Παγκόσμιο αλλά και το ότι κέρδισα τον τελευταίο μεγάλο αγώνα στον τελικό του Diamond League που ήτανε και κάτι πολύ πιο πρόσφατο από το τελευταίο παγκόσμιο πρωτάθλημα και έχει φανεί αρκετά και στις προπονήσεις μας. Όλη τη χρονιά έχουνε βγει πολύ καλά οι προπονήσεις αλλά από τις Βρυξέλλες και μετά έχουνε πάει ακόμα καλύτερα και νομίζω είναι μόνο ψυχολογικό το θέμα, δεν έγινα ούτε πιο δυνατή ούτε πιο γρήγορη ξαφνικά.

Οι αντίπαλες σου θα είναι οι ίδιες; Τις ίδιες υπολογίζεις;

Πιστεύω ότι σίγουρα την Σιντόροβα και την Μόρις τις έχω στις δυο κορυφαίες, και οι δυο αγωνίζονται πολύ καλά όταν υπάρχει πίεση για μετάλλια. Η Μόρις είχε βγει δεύτερη πριν δυο χρόνια στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Είχε βγει δεύτερη στους Ολυμπιακούς αγώνες. Η Σιντόροβα είναι αρκετά σταθερή φέτος.Παρόλα αυτά νομίζω αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε ή έξι αθλήτριες που πάνε όλες για μετάλλιο, ίσως στο μυαλό τους πάνε όλες και για το χρυσό, και θα ήθελα να μη μπω στον αγώνα σκεπτόμενη ότι αυτές οι δυο ή τρεις είναι οι αντίπαλες μου γιατί πολλές φορές μπορεί να γίνει έκπληξη αλλά μπαίνουμε μέσα στο αγώνα θέλοντας να είμαι η τελευταία που θα αγωνίζεται.

Είσαι και εσύ με το μυαλό στο χρυσό όμως, δεν το κρύβεις.

Εγώ είμαι αλλά νομίζω με λογική. Κάποιες άλλες κοπέλες που έχουν το μυαλό στο χρυσό είναι λίγο παράλογες. Παρόλα αυτά από άποψη επίδοσης φαίνεται να υπάρχουν πολλές κοπέλες που θα μπορούσανε να πάνε για το χρυσό αυτή τη στιγμή».

Και σε τι ύψος πιστεύεις θα κριθεί το μετάλλιο και το χρυσό;

Θα δούμε τι συνθήκες θα έχει μέσα το στάδιο γιατί έχουνε μιλήσει πολύ για αρκετό αέρα. Το air condition δημιουργεί κάποιο αέρα που έμενα ίσως με ευνοήσει αυτό αν συμβαίνει όντως. Πιστεύω κάπου στο 4.80 ανάλογα πως πηγαίνει ο πήχης εκεί θα παιχτεί το χρυσό και θα παιχτεί πολύ, οι χαμένες προσπάθειες από εκεί και πέρα.

Γιατί θα σε ευνοήσει αυτό που προανέφερες;

Όταν έχει κακές συνθήκες εγώ πηδάω το ίδιο και οι υπόλοιπες πηδάνε λίγο χειρότερα.

Και το γεγονός ότι ξεκινάς τελευταία είναι σαν να τους λες εγώ είμαι εδώ και θα μιλήσω τελευταία;

Ε δεν ξεκινάω τελευταία. Στα παγκόσμια πρωταθλήματα είναι τυχαία η σειρά.

Όχι, στο ύψος. Αργά μπαίνεις στο ύψος.

Όχι εμείς ο μόνος λόγος για τον οποίο ξεκινάω πιο ψηλά είναι γιατί δε μου αρέσει να έχω μεγάλα κενά ενδιάμεσα από τα άλματα μου. Άλλες κοπέλες προτιμούν να κάνουν ένα άλμα χαμηλά και μετά να ξεκουραστούν, ίσως να αφήσουν και ένα ύψος μέχρι να πάνε στο επόμενο. Εγώ θέλω από τη στιγμή που θα ξεκινήσω να αγωνίζομαι να μπω μέσα στον αγώνα και να βρω ένα ρυθμό και για αυτό ξεκινάμε πιο ψηλά ώστε να μην κάνω το πρώτο μου άλμα και μετά περιμένω τρία τέταρτα μέχρι το επόμενο. Είναι ο μόνος λόγος που ξεκινάμε πιο ψηλά.

Μετά τι έχει το πρόγραμμα, ξεκούραση;

Μετά θα γυρίσουμε σπίτι μας όπου έχουμε να πάμε στο σπίτι το αμερικάνικο γιατί πλέον έχει γίνει και το εδώ σπίτι μας σπίτι μας, από τα τέλη Μαΐου και από κει και πέρα έχουμε μερικά πράγματα με την επιχείρηση που έχουμε εκεί να κάνουμε και θα ξαναμπούμε γρήγορα. Παρόλα αυτά σκοπεύουμε αυτή τη στιγμή να μην κάνουμε παγκόσμιο κλειστού, και να κάνουμε μια μεγάλη προετοιμασία μέχρι τους Ολυμπιακούς αγώνες του χρόνου.