Έλιουντ Κιπτσόγκε: Ένας ταπεινός παγκόσμιος ρέκορντμαν! (pics, vids)
Παρότι σήμερα δεν ξέρει πόσα πολλά χρήματα έχει, ο Κιπτσόγκε ζει ταπεινά, σαν τους συμπατριώτες του χωρίς να εγκαταλείπει τις δουλειές στη φάρμα του!
Στην Κένυα ο ρυθμός ανάπτυξης τρέχει με 5,7% αλλά περίπου το 90% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας. Οι 9 στους 10 Κενυάτες τρώνε μια φορά την ημέρα ένα τοπικό φαγητό που βασίζεται στο καλαμπόκι και μοιάζει με την ελληνική μπομπότα. Το βράζουν σε τσίγκινα κατσαρολάκια και όσοι το γεύονται για πρώτη φορά αντιλαμβάνονται ότι το φαγητό έχει και κάτι από τη μυρωδιά του σκεύους παρασκευής του.. Το 75% των πάμπτωχων Κενυατών βγάζει τα προς το ζην από τη γη, είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Εξαίρεση αποτελούν οι μαραθωνοδρόμοι αυτής της χώρας που τις τελευταίες δεκαετίες σαρώνουν νίκες και τίτλους σε όλο τον κόσμο.
Όσοι δρομείς αντοχής καταφέρνουν να ξεχωρίσουν κυνηγώντας το όνειρό τους, λύνουν το οικονομικό πρόβλημα όλης της οικογένειας και αρκετών επιγόνων τους. Υπάρχει όμως έστω ένας από αυτούς ο οποίος παρότι σήμερα δεν ξέρει πόσα πολλά χρήματα έχει, ζει ταπεινά, σαν τους συμπατριώτες του χωρίς να εγκαταλείπει τις δουλειές στη φάρμα. Στο χωράφι του θα βρεις μπανάνες, καλαμπόκι, το παραδοσιακό Sukuma wiki και ζώα όπως κοτόπουλα, κουνέλια, πρόβατα, γίδες και αγελάδες όπως η Σέριλ και ο Μπέρλιν που του έκανε δώρο ένας θαυμαστής του μετά τη μεγάλη του νίκη στον Μαραθώνιο του Λονδίνου.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Ονομάζεται Έλιουντ Κιπτσόγκε, είναι ο κάτοχος του Παγκοσμίου Ρεκόρ Μαραθωνίου Δρόμου και τον προσεχή Οκτώβριο στη Βιέννη θα προσπαθήσει για δεύτερη φορά στη ζωή του να «σπάσει» το φράγμα των 2 ωρών στην απόσταση των 42.195 μέτρων.
Το INEOS159 είναι η νέα μεγάλη πρόκληση για τον 34χρονο, κορυφαίο μαραθωνοδρόμο, στον κόσμο. Το ντοκιμαντέρ σε δύο μέρη που δημοσιοποίησε το INEOS159 παρουσιάζει αυτή τη μεγάλη, θρυλική πλέον, προσωπικότητα του μαραθώνιου δρόμου και το πρώτο που διαπιστώνει κανείς εύκολα είναι ότι οι κορυφαίοι για να φτάσουν εκεί ψηλά διαθέτουν πέρα από ταλέντο και ένα ακόμη χάρισμα: Σεμνότητα.
«Είναι ταπεινός. Φροντίζει και παίζει με τα παιδιά. Φροντίζει όλη την οικογένεια και τα Σαββατοκύριακα χαλαρώνουμε, ειδικά τις Κυριακές», λέει η σύζυγός του Γκρέις για τον Έλιουντ που τη διάλεξε γιατί και εκείνη ήταν αυτό ακριβώς, ταπεινή! «Είναι τόσο ταπεινή! Με υποστηρίζει! Φροντίζει τα παιδιά και με ενθαρρύνει με τον τρόπο που μου μιλάει και τις κουβέντες της», λέει για τη γυναίκα του ο Κιπτσόγκε ο οποίος πάνω από το τρέξιμο έχει μάλλον μόνο εκείνη και τα τρία αγόρια τους.
«Ζει όπως κάθε άλλος Κενυάτης. Δείχνει στους νέους ότι ζωή δεν σημαίνει να πρωταγωνιστείς ως σταρ αλλά να έχεις μια φυσιολογική καθημερινή ρουτίνα», λέει ο προπονητής του Πάτρικ που μετά από 18 χρόνια στο πλευρό του Έλιουντ, δηλώνει ότι οι ρόλοι μεταξύ τους τελευταία έχουν κάπως αλλάξει καθώς αισθάνεται ότι και εκείνος μαθαίνει μέσα από τον τρόπο ζωής του σπουδαίο μαραθωνοδρόμου.
Όσοι βρίσκονται δίπλα του συνομολογούν ότι αυτό που ο Έλιουντ Κιπτσόγκε λέει συνεχώς πως δεν υπάρχουν ανθρώπινα όρια, το πιστεύει ακράδαντα και αυτό είναι το βασικό στοιχείο που τους κάνει να θεωρούν εφικτό αυτό που θα προσπαθήσει να κάνει το φθινόπωρο στη Βιέννη, να γράψει ιστορία δηλαδή ως ο πρώτος άνθρωπος που θα έχει καταφέρει να τερματίσει έναν μαραθώνιο με επίδοση κάτω από 2 ώρες.
«Σε κάθε μαραθώνιο πηγαίνει όλο και γρηγορότερα. Ο Έλιουντ πιστεύει ότι είναι εφικτό και αυτό. Το πιστεύει στις προπονήσεις, στην ομαδική δουλειά που κάνουμε. Και έτσι το πιστεύουμε και εμείς ότι θα τα καταφέρει», δηλώνει στην κάμερα ο επίσης εξαιρετικός Κενυάτης μαραθωνοδρόμος Τζέφρυ Καμγουόρορ.
«Ένα πράγμα που μου έμαθε είναι πως όταν λέει κάτι, εστιάζει σε αυτό», λέει άλλος συναθλητής του ενώ ο ίδιος ο Κιπτσόγκε δείχνει πιο σίγουρος από ποτέ: «Το πιστεύω πολύ ότι το μπορώ. Όταν πιστεύω σε κάτι, τότε είμαι σίγουρος ότι θα το ολοκληρώσω. Το να είσαι σε μια ομάδα στο Καμπ είναι πραγματικά πολύ κρίσιμο γιατί είναι περισσότερο ευχάριστο να προπονείσαι με άλλους και όχι μόνος. Πολλοί λένε ότι δεν μπορεί ο άνθρωπος να σπάσει τις 2 ώρες στον μαραθώνιο αλλά έχω τολμήσει να το προσπαθήσω. Στη Μόντζα δεν τα κατάφερα για 26 δευτερόλεπτα. Τώρα έχω την εμπειρία και την αυτοπεποίθηση ότι θα πετύχω το στόχο».
Δρομείς που τρέχουν μαζί του κάθε μέρα στο Κίπλαγκατ εκτιμούν ότι μπορεί να κάνει και μια επίδοση ακόμα και κάτω από 1:59 ενώ είναι βέβαιο ότι πέρα από την προπόνηση του σώματος ο Έλιουντ Κιπτσόγκε «δουλεύει» συνεχώς το στόχο και στο μυαλό του.
«Μετά από έναν μαραθώνιο ακολουθούν 4 ημέρες χαλαρού τρεξίματος αποκατάστασης. Μετά τρεις εβδομάδες αποχής και στη συνέχεια ξεκινάμε από την αρχή. Ξεκινάμε από το μηδέν. Διότι όταν το μυαλό πραγματικά χαλαρώνει, τότε ακολουθεί και η φυσική κατάσταση», εξηγεί ο Κιπτσόγκε ο οποίος ακολουθεί ένα προπονητικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τρέξιμο, διαλειμματικές και ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη και αερόμπικ.
Ακόμα και ο φυσικοθεραπευτής του Πίτερ με όσα λέει δικαιώνει όσους πιστεύουν ότι αν ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει μαραθώνιο κάτω από 2 ώρες, αυτός δεν είναι άλλος από τον Κιπτσόγκε: «Μιλάω τίμια. Είναι ικανός να μπλοκάρει έναν πόνο, να τον βάλει στο πίσω μέρος του μυαλού του μέχρι να τελειώσει ο αγώνας και να σε κάνει να σκεφτείς «πως το έκανε;!». Είναι μοναδικός. Δεν το έχω δει αυτό σε τόσους αθλητές».
Είτε στις 12, είτε στις 20 Οκτωβρίου – θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες πότε - θα πάρουμε απάντηση στο ερώτημα. Έχει δίκιο ο Κιπτσόγκε ή όσοι αμφιβάλλουν ότι θα τα καταφέρει; Ένα είναι βέβαιο. Αυτή τη φορά ο κορυφαίος Μαραθωνοδρόμος στη γη δεν θα τρέξει στη Βιέννη έχοντας δίπλα του μόνο «λαγούς» αλλά θα τον σπρώχνουν και θεατές. Και ίσως αλήθεια να δούμε ξανά το ανέφικτο να γίνεται δυνατό.
Σε δύο μήνες θα ξέρουμε...
Το ντοκιμαντέρ του INEOS159 σε δύο μέρη μπορείτε να το δείτε στους εξής συνδέσμους: