Η πρώτη ύλη υπάρχει, αλλά χάνεται στις υποδομές

Ο πήχης είναι ψηλά και εκεί πρέπει να μείνει, γιατί και οι ικανότητες υπάρχουν και η καθημερινή δουλειά επίσης.

Η πρώτη ύλη υπάρχει, αλλά χάνεται στις υποδομές

Είναι πολύ όμορφο να ακούς έναν νεαρό αθλητή που μόλις έχει κερδίσει αργυρό μετάλλιο σε μια διεθνή διοργάνωση αγωνιζόμενος με το εθνόσημο να μην είναι ικανοποιημένος και να δηλώνει ότι ήθελε το χρυσό.

Είναι πολύ όμορφο να ακούς έναν άλλο νεαρό αθλητή που μόλις έχει κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε μια διεθνή διοργάνωση, επίσης αγωνιζόμενος με το εθνόσημο, να δηλώνει με μια υπέροχη “αλαζονεία” υπεροχής ότι γι’ αυτό πήγε στη διοργάνωση.

Όχι, δεν είναι υπερφίαλος ο Εμμανουήλ Καραλής που δεν έμεινε απολύτως ικανοποιημένος από το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23. Ο ίδιος με τις επιδόσεις του (αγωνιζόμενος σε διοργανώσεις ανδρών) έχει βάλει ψηλά τον πήχη και των δικών του φιλοδοξιών και των δικών μας (όλων των Ελλήνων που ασχολούνται με τον αθλητισμό και τον στίβο) προσδοκιών.

Απολύτως λογικό να μην είναι πλήρως ικανοποιημένος με μια δεύτερη θέση. Ο πήχης είναι ψηλά και εκεί πρέπει να μείνει, γιατί και οι ικανότητες υπάρχουν και η καθημερινή δουλειά επίσης.Όχι, δεν είναι αλαζόνας ο Μίλτος Τεντόγλου που κατέκτησε με χαρακτηριστική ευκολία το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23. Είναι ο κορυφαίος άλτης μήκους στην Ευρώπη, το πιστοποιεί σε κάθε του εμφάνιση και δικαιούται να το λέει, αφού πρώτα το δείχνει στο χώμα.

Ο ελληνικός στίβος, με τα πολλά του προβλήματα που προκύπτουν πρωτίστως από την έλλειψη υποδομών και σωστών αθλητικών εγκαταστάσεων, εξακολουθεί να παράγει πρωταγωνιστές σε διεθνές επίπεδο.

Ο ΣΕΓΑΣ προσπαθεί να βελτιώσει παράγοντες και παραμέτρους που θα μπορέσουν να αυξήσουν το εύρος “καλλιέργειας” αθλητών υψηλού επιπέδου και αυτός είναι ο στόχος. Δυστυχώς, η προσπάθεια δεν αρκεί, χρειάζεται περισσότερη και αυτή πρέπει να προέλθει από την πολιτεία.

Πριν από περίπου δύο χρόνια μέσα από συνεντεύξεις στο “ΦΩΣ” η Κατερίνα Στεφανίδη είχε υπογραμμίσει την ποιότητα των Ελλήνων προπονητών στίβου και ο κορυφαίος Έλληνας σπρίντερ, Λυκούργος Τσάκωνας είχε τονίσει πως αν οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες είχαν τις εγκαταστάσεις των Γάλλων ή των Βρετανών, θα είχαν φέρει πολλαπλάσια μετάλλια.

Η πρώτη ύλη υπάρχει. Αυτοί που επεξεργάζονται την πρώτη ύλη υπάρχουν. Πρέπει το οικοδόμημα του ελληνικού στίβου να στηριχθεί με πράξεις και οι μοναδικές πράξεις που θα το στηρίξουν είναι η βελτίωση των υποδομών και η δημιουργία καινούριων σύγχρονων εγκαταστάσεων