Στο «ΦΩΣ» ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ - Για πρώτη φορά ο πατέρας του Μίλτου: «Έχω κλάψει πολλές φορές»...

«Θα σου πω κάτι που με είχε εκπλήξει όταν πρωτογνώρισα τον Πομάσκι. Πήγα και τον έπιασα στην Αθήνα και τον ρώτησα "πες μου την αλήθεια, κόουτς, ο γιος μου έχει προοπτικές να φτάσει ψηλά;". Τότε είχε βγει πέμπτος στο Παγκόσμιο εφήβων. Ξέρεις τι μου απάντησε; "Άκου να σε πω, Γιώργος (σ.σ. γελάμε. Έχει να κάνει με την προφορά του Πομάσκι). Κάθε 100 χρόνια γεννιέται ένας Μότσαρτ, ένας Μαραντόνα, ένας Τζόρνταν, ένας Θεοδωράκης, τώρα έρχεται η σειρά του Τεντόγλου"»! 

Στο «ΦΩΣ» ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ - Για πρώτη φορά ο πατέρας του Μίλτου: «Έχω κλάψει πολλές φορές»...

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ


Είναι ένας ευγενέστατος άνθρωπος. Μοιάζει εμφανισιακά πολύ με τον γιο του. Με είχε βοηθήσει το καλοκαίρι για να μιλήσω με τον παππού του Μίλτου Τεντόγλου, ο οποίος έχει καρκίνο και είχε ταξιδέψει ξάπλα στο αυτοκίνητο 12 ώρες για να δει τον υπεραθλητή εγγονό του να αγωνίζεται στη Βουδαπέστη. Είναι ο πατέρας του Μίλτου, ο Γιώργος Τεντόγλου. Άνοιξε την καρδιά του και αυτός στο «ΦΩΣ».

Το ωραίο είναι ότι, ενώ είχαμε κάνει τη συνέντευξη, την άλλη μέρα τού έκανε έκπληξη ο Μίλτος και πήγε από Γλασκώβη να δει τον πατέρα του και τον παππού του! Δεν τους το είχε πει, δεν τον περίμεναν!

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο «ΦΩΣ» στις 6/3/2024.

Έχετε ξαναδώσει συνέντευξη;

Ποτέ.

Πόσων ετών είστε;

Είμαι 52.

Σας βρίσκω στη Γερμανία. Από πού είναι η καταγωγή σας;

Από την Πηγαδίτσα Γρεβενών.

Στη Γερμανία από πότε είστε;

Από το 2012. Αλλά ήμουν και πιο παλιά.

Γιατί;

Κακή ιστορία... Έπρεπε να φύγω από τα Γρεβενά για οικονομικούς λόγους με την κρίση στην Ελλάδα. Ο πατέρας μου ήταν στη Γερμανία, βγήκε στη σύνταξη, ήθελε να δώσει σε κάποιον το εστιατόριο και πήγα να το πάρω εγώ.

Εσείς τι κάνατε στην Ελλάδα πριν από το 2012;

Μάγειρας ήμουν. Σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια. Στην Αθήνα έχω δουλέψει στο ξενοδοχείο «Χανδρής» για χρόνια. Στη Θεσσαλονίκη έχω δουλέψει στο «Ηλέκτρα Παλλάς» και στο «Χαγιάτ». Μάλιστα, ήμουν στην ομάδα των τεσσάρων μαγείρων που άνοιξαν το «Χαγιάτ».

Σε ποιο μέρος της Γερμανίας είστε;

Στο Νιντερχάουζεν.

Σε ποιο κρατίδιο είναι αυτό;

Στην Έσση. Είμαστε 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Φρανκφούρτης.

Έλληνες ζουν στο Νιντερχάουζεν;

Μόνο τρεις τέσσερις οικογένειες.

Ρατσισμό αντιμετωπίσατε εκεί;

Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Γερμανία. Τα παλιά τα χρόνια υπήρχε πολύς ρατσισμός. Τότε δεν υπήρχαν εδώ πολλοί οικονομικοί μετανάστες. Και όσοι έρχονταν για δουλειά στη Γερμανία έρχονταν με προσκλήσεις. Ο πατέρας μου είχε τη μεγαλύτερη αδελφή του στη Γερμανία πριν από εκείνον. Ήρθε και δούλευε σε εργοστάσιο φυτοφαρμάκων, τα Σαββατοκύριακα βοηθούσε στο σέρβις σε μια ταβέρνα που είχε ξάδερφός του. Μας έβλεπαν εδώ οι Γερμανοί ως «ήρθαν οι ξένοι να μας πάρουν τις δουλειές».

Γερμανικά έμαθε ο Μίλτος;

Βέβαια. Και ο γιος μου και η κόρη μου η Κατερίνα.

Θέλω να μου πείτε ιδιαίτερα περιστατικά από την παιδική ηλικία του Μίλτου. Ήταν ατίθασος μικρός;

Ατίθασος όχι. Αυτόβουλος ήταν. Είχε πάντα τον δικό του τρόπο για να κάνει αυτό που ήθελε. Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Όταν ήταν 9 ετών, ήρθε και μου ζήτησε να του πάρω ένα μηχανάκι. Από αυτά τα μηχανάκια που είναι για παιδιά. Εγώ είχα πάντα τρέλα με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, βλέπαμε μαζί αγώνες. Για να τον αποτρέψω, του είπα ότι είναι πολύ ακριβό, έκανε 1.500 ευρώ και ότι δεν μπορούσα. Ξέρεις τι έκανε; Μάζευε κρυφά λεφτά και μέσα σε δύο μήνες μού έφερε 500 ευρώ!

Πώς τα μάζεψε;

Πήγαινε κάθε μέρα στον παππού του και του κουβαλούσε ψώνια! Ψώνιζε και για άλλους, έκανε θελήματα. Πήγαινε για κάλαντα. Ήρθε λοιπόν και μου έδωσε 500 ευρώ και μου υπέγραψε γραμμάτια για τα υπόλοιπα 1.000!

Τα ξεπλήρωσε;

Αφού του πήρα το μηχανάκι, δεν το ξέχασε, ερχόταν κάθε τόσο και μου έδινε 5 ευρώ, 10 ευρώ για να αποπληρώσει τα γραμμάτια!

Εσείς γιατί τα παίρνατε;

Διότι το είχε υποσχεθεί. Ο Μίλτος ήταν πολύ συνεπές παιδί σε ό,τι συμφωνούσε. Είχα δώσει άλλα 1.500 ευρώ για τον εξοπλισμό, αλλά το θέμα δεν ήταν τα λεφτά, το θέμα ήταν ότι η συμφωνία είναι συμφωνία.

Πώς είναι οι σχέσεις σας τώρα;

Πολύ καλές.

Τι του αρέσει να του μαγειρεύετε;

Μια ειδική μπριζόλα που όποτε έρθει φροντίζω να προμηθεύομαι.

Τι μπριζόλα;

Η καλύτερη, αλλά όχι για τα δικά μας οικονομικά μεγέθη...

Δηλαδή;

Έχει 200 ευρώ το κιλό, είναι ιαπωνικό μοσχάρι με πάρα πολύ καλή γράμμωση και ειδικό λίπος.

Το εστιατόριό σας εκεί έχει ελληνική κουζίνα;

Και ελληνική και γερμανική. Οι πελάτες μας είναι στο 99% Γερμανοί.

Από τα ελληνικά φαγητά τι ζητάνε πιο πολύ;

Μπιφτέκι και σουβλάκι. Θα σας πω όμως τι γίνεται με τον μουσακά. Επειδή στο μαγαζί μαγειρεύω εγώ ο ίδιος, δεν μπορώ να φτιάχνω κάθε μέρα όλα τα φαγητά. Έχω λοιπόν μια λίστα με 60-70 ονόματα που μου έχουν πει όποτε κάνω μουσακά να τους παίρνω τηλέφωνο. Όταν κάνω μουσακά, δίνω γύρω στις 150 μερίδες! Το έχουν αυτό οι Γερμανοί, τους αρέσει ο προγραμματισμός.

Αθλητικά θυμάστε κάποιο περιστατικό όταν ήταν ο Μίλτος μικρός;

Είχαμε πάει μία εκδρομή στη Γερμανία, σε μια πόλη η οποία φημίζεται για τα πετρώματά της. Αφού είδαμε το μουσείο εκεί, αποφασίσαμε να πάμε σε ένα κάστρο που ήταν σε βουνό και υπήρχε ένα μονοπάτι. Ο Μίλτος ανέβηκε μέχρι την κορυφή του βουνού χωρίς να πατήσει στο μονοπάτι. Πάταγε από βράχο σε βράχο!

Πόσων ετών ήταν;

Έξι με επτά. Φοβόμουν μη χτυπήσει, προσπαθούσα να τον συνετίσω, αλλά συνέχιζε τον χαβά του.

Τι σπορ τού άρεσε;

Είχε μεγάλη αγάπη στο ποδήλατο. Εκτός από το μηχανάκι που σας είπα, είχε μαζέψει λεφτά και αγόρασε ένα ποδήλατο πανάκριβο με το οποίο έκανε σούζες, φιγούρες, του άρεσε να κάνει σόου, ανέβαινε πλαγιές. Μια φορά είχε φαγωθεί να ανέβει μια πλαγιά με το μηχανάκι, έπεσε, έπαθε ζημιά η ντίζα, χτύπησε το σαγόνι, του είπα να φύγουμε και ότι θα του φτιάξω την ντίζα, αλλά η στενοχώρια του ήταν που δεν είχε καταφέρει να ανέβει την πλαγιά, όχι που χτύπησε.

Εσείς είχατε μηχανή;

Πάντα.

Μεγάλη;

Πάντα μεγάλη. Ο Μίλτος ανέβηκε πρώτη φορά σε μηχανή όταν ήταν 6 μηνών μωρό και η μηχανή μου ήταν 600 κυβικά. Μία Γιαμάχα R6.

Η μεγαλύτερη μηχανή που είχατε πόσα κυβικά ήταν;

1.000 κυβικά.

Μου είχε πει η μητέρα του ότι μια φορά ήταν έφηβος με πατερίτσες γιατί είχε κάνει επέμβαση και την έκανε να πάθει... εγκεφαλικό γιατί κατέβαινε τη σκάλα κάνοντας με τις πατερίτσες ακροβατικά.

(γελάει). Τι μου θύμησες τώρα, από χαζομάρες ένα σωρό!

Κολυμβητής ήταν καλός τα καλοκαίρια;

Πολύ. Πήγαινε και κολυμβητήριο. Σε ό,τι του άρεσε είχε το χάρισμα να είναι πολύ καλός. Ζωγράφιζε πολύ καλά. Μουσική έπαιζε πολύ καλά. Κολυμβητήριο ήταν πολύ καλός. Στο ποδήλατο, στα ακροβατικά.

Άρα και στο τριπλούν μπορεί να γίνει καλός;

Είναι ήδη καλός. Ξέρω ότι έχει κάνει εσωτερικούς αγώνες με τον Τσιάμη και τον Ανδρικόπουλο και μου έχει πει ότι άμα θέλει τους νικάει και τους δύο! «Και γιατί δεν το κάνεις ρε;» του είπα. Μου απάντησε για να μην επιβαρύνει τα γόνατά του και για να μείνει συγκεντρωμένος στο μήκος. Όμως, αν αποφασίσει να αλλάξει αγώνισμα και προπονηθεί σκληρά στο τριπλούν, θα γίνει κορυφαίος και σε αυτό.

Ποιος είχε στην οικογένεια αθλητικά προσόντα;

Ο πατέρας μου. Ήταν τερματοφύλακας στα νιάτα του. Κι ενώ ήταν κοντός, μπορούσε να φτάνει με το πόδι το οριζόντιο δοκάρι! Από εκεί πήρε την αλτικότητα ο Μίλτος.

Τι κάνει στη μάχη που δίνει με τον καρκίνο ο πατέρας σας;

Το παλεύει, κάνει τις χημειοθεραπείες του.

Θα είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι;

Μου ζήτησε να του βρω εισιτήρια! Ενώ στην αρχή έλεγε ότι θα είναι μεγάλη ταλαιπωρία, μου είπε να κανονίσω να πάμε μαζί.

Εμφανισιακά μοιάζει σε εσάς πολύ ο Μίλτος. Όταν ήσασταν νέος, ήσασταν ίδιος με εκείνον;

Δεν ήμουν τόσο όμορφος (γελάει).

Τι ομάδα ήσασταν εσείς;

ΠΑΟΚ.

Δεν το ήξερα αυτό. Ο παππούς ήταν ΑΕΚ και Σάλκε.

Εγώ ΠΑΟΚ και Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Και είχα μια αγάπη μεγάλη στον Ηρακλή λόγω Χατζηπαναγή. Αλλά δεν φανατιζόμουν καθόλου με το ποδόσφαιρο.

Ο Μίλτος τι ομάδα ήταν;

Τίποτα. Δεν έβλεπε ποδόσφαιρο. Και δεν νομίζω ότι έπαιξε ποτέ ποδόσφαιρο.

Ποιο είναι το όνειρό σας για τον γιο σας; Το παγκόσμιο ρεκόρ;

Ασφαλώς. Βασικά θέλω να τον δω να κάνει έναν αγώνα που να τον χαρεί με την ψυχή του. Είδες τι είπε προχθές; Ότι ήταν χάλια και δεν το ευχαριστήθηκε. Το έβλεπα στο πρόσωπό του. Πήρε χρυσό ξανά σε Παγκόσμιο και δεν ήταν ευτυχισμένος. Θέλω να τον δω να κάνει έναν αγώνα που θα τον γεμίσει. Όνειρο είναι και να πάρει το δεύτερο σερί χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι.

Για κορίτσια σάς έλεγε ποτέ τίποτα;

Όχι.

Εσείς τού ανοίγατε τέτοιες συζητήσεις;

Όχι.

Ντρεπόσασταν;

Εγώ ντρεπόμουν πιο πολύ από εκείνον! Ακόμα και σήμερα, που τα δύο παιδιά μου είναι ενήλικα και έχουν τις σχέσεις τους, το θεωρώ δύσκολο να τους ανοίξω τέτοιες συζητήσεις. Τους βοηθάω όμως, πέρσι πήγα με τον Μίλτο και κουβαλούσαμε έπιπλα για να συζήσει με την κοπέλα του. Το ίδιο έκανα και για την Κατερίνα. Ξέρω ότι συζούν με τις σχέσεις τους, αλλά δεν ανακατεύομαι.

Την έχετε γνωρίσει τη σχέση του;

Βεβαίως.

Από πού είναι;

Από τον Πύργο.

Όμορφη;

Πολύ!

Όταν βλέπετε τον Μίλτο να αγωνίζεται, έχετε γούρια;

Όχι.

Κάνετε προσευχή;

Όχι. Αλλά έχω τόσο πολύ άγχος και είμαι σε τέτοια ένταση που δεν μπορώ να καθίσω, είμαι όρθιος, μου λένε ότι τρέμω κιόλας από την υπερένταση.

Κλάψατε ποτέ για τον Μίλτο;

Πολλές φορές.

Η κόρη ζηλεύει;

Εγώ συνηθίζω να λέω ότι η διάσημη Τεντόγλου έχει κι έναν αδελφό! Ευτυχώς τα παιδιά μου είναι πολύ δεμένα μεταξύ τους. Είχε πάει τώρα και στη Γλασκώβη η Κατερίνα.

Κι αυτή σάς μοιάζει.

Πολύ, ναι.

Βέβαια, να πούμε ότι και η μητέρα του Μίλτου είναι υπέροχη, η Ιωάννα, δυνατή προσωπικότητα, μη ζηλέψει.

Έχουμε άριστες σχέσεις με την Ιωάννα. Θέλω να της αναγνωρίσω δημοσίως την προσφορά, την ταλαιπώρια, τα βάσανα που πέρασε.

Σας τιμάει αυτό.

Δεν το λέω για να με τιμάει. Είναι η αλήθεια. Είναι εκπληκτική η γυναίκα.

Φανταζόσασταν ότι ο γιος σας θα έφτανε τόσο ψηλά;

Όχι.

Πού οφείλεται;

Ασφαλώς έχει μεγάλο ταλέντο σε αυτό που κάνει, αλλά έχει κάνει σκληρή δουλειά. Μπορεί να δείχνει χαλαρός τύπος, αλλά έχω πάθει πλάκα με το πόσο πειθαρχημένα ζει τη ζωή του για τον αθλητισμό.

Δώστε μου ένα παράδειγμα που έχετε βιώσει μαζί του.

Όποτε πάω στην Ελλάδα να κάνουμε παρέα, ο Πομάσκι τού δίνει ρεπό, να φάμε, να πιούμε, να πάμε βόλτα. Φτάνω Παρασκευή, είχαμε κανονίσει να πάμε την επόμενη μέρα όλοι μαζί για πρωινό, να φάμε.

Ποιοι όλοι μαζί;

Εγώ, η Κατερίνα, ο Μίλτος και η κοπέλα του Μίλτου. Αφού σηκωθήκαμε το πρωί, είδαμε ότι ο Μίλτος δεν ήταν εκεί. Είχε σηκωθεί πολύ πιο νωρίς, είχε πάει για προπόνηση 2 ώρες, ενώ είχε ρεπό! Και ήρθε μετά να πάμε για φαγητό.

Πίνει κρασί;

Σπάνια. Αν πάμε σε εστιατόριο, θα πιει ένα ποτήρι μαζί μου. Αλλά γενικώς δεν πίνει. Το καλοκαίρι μόνο που ήταν στη Βουδαπέστη με τον παππού του ήπιαν δύο μπίρες. Αγάπη να δεις ο Μίλτος με τον παππού, είχαν απομονωθεί οι δυο τους, τρομερό δέσιμο.

Καπνίζει;

Πάμε παρακάτω.

Προληπτικός είναι;

Θα έλεγα όχι, αλλά βλέπω ότι στο πόδι του στους τελευταίους αγώνες έχει ένα βραχιολάκι, ίσως αυτό να είναι κάτι.

Ιδεολογικά είχατε ποτέ στο σπίτι κάποια κατεύθυνση;

Όχι. Είναι ένα θέμα που δεν το θίξαμε ποτέ οικογενειακά.

Σας λείπει η Ελλάδα;

Μου λείπουν τα παιδιά μου και οι φίλοι μου.

Ο καιρός πώς είναι εκεί; Σας τη δίνει στα νεύρα;

Ο καιρός στη Γερμανία έχει ζεστάνει τα τελευταία χρόνια. Έχουμε μια διαφορά 2-3 βαθμών από τα Γρεβενά. Όχι από την Αθήνα, εκεί έχετε άλλο καιρό εσείς (γελάει).

Σας έχει πει αν μετά τον αθλητισμό θα ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική; Θα ψηφιζόταν για βουλευτής σίγουρα.

Όχι, δεν το γνωρίζω αυτό. Αν μου έλεγε κάτι τέτοιο πάντως, θα προσπαθούσα να τον αποτρέψω να ασχοληθεί με την πολιτική.

Γιατί;

Είναι κρίμα να χαλάσει το καλό όνομα που έφτιαξε...

Πώς θέλετε να κλείσουμε; Πείτε μου καμιά ιστορία με Πομάσκι, ο οποίος είναι μορφή.

Θα σου πω κάτι που με είχε εκπλήξει όταν πρωτογνώρισα τον Πομάσκι. Πήγα και τον έπιασα στην Αθήνα και τον ρώτησα «πες μου την αλήθεια, κόουτς, ο γιος μου έχει προοπτικές να φτάσει ψηλά;». Τότε είχε βγει πέμπτος στο Παγκόσμιο εφήβων. Ξέρεις τι μου απάντησε;

Θέλω να κλείσουμε έτσι. Τι σας είχε προβλέψει ο Πομάσκι;

Μου είχε πει «άκου να σε πω, Γιώργος (σ.σ. γελάμε. Έχει να κάνει με την προφορά του Πομάσκι). Κάθε 100 χρόνια γεννιέται ένας Μότσαρτ, ένας Μαραντόνα, ένας Τζόρνταν, ένας Θεοδωράκης, τώρα έρχεται η σειρά του Τεντόγλου»!

Τρομερός.

Ένας εκπληκτικός άνθρωπος ο Πομάσκι.

(σ.σ. Μία μέρα μετά, ξαναμιλήσαμε). Τι συνέβη;

Μας έκανε τρελή έκπληξη ο Μίλτος! Ήρθε από Γλασκώβη στη Γερμανία, δεν μας είχε πει τίποτα, δεν το περιμέναμε. Ήθελε πολύ να δει τον παππού. Με πήρε τηλέφωνο και πήγα να τον πάρω από το αεροδρόμιο.

Κάτι τελευταίο! Δεν είχα ρωτήσει τον παππού, απορώ πώς το ξέχασα. Ως Σινάνογλου εγώ και ως Τεντόγλου εσείς. Από πού είναι η ρίζα της καταγωγής στη Μικρά Ασία;

Άδανα και Αμάσεια.