Πριμ μεταλλίων για προπονητές και αθλητές με διάκριση στις κορυφαίες διοργανώσεις του πλανήτη

Πρόταση αλλαγής και αναβάθμισης των πριμ διακρίσεων των προπονητών, προπονητριών και αθλητών και αθλητριών με μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις κατέθεσε χθες η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα, στη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Πριμ μεταλλίων για προπονητές και αθλητές με διάκριση στις κορυφαίες διοργανώσεις του πλανήτη

Σκοπός της πρότασης, η οποία υπερψηφίστηκε από τα μέλη του συμβουλίου, είναι τα μετάλλια στις κορυφαίες διοργανώσεις να έχουν την ανάλογη αναγνώριση και οικονομική επιβράβευση. Πρόκειται άλλωστε για υψηλές διακρίσεις που φέρνουν τη χώρα ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου και τον ελληνικό στίβο ως ένα από τα ισχυρότερα αθλήματα στη χώρα μας. Εξάλλου τα μετάλλια αυτά έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στη διαμόρφωση του τελικού ύψους της κρατικής επιχορήγησης.

Όπως είναι γνωστό, η Ομοσπονδία διαθέτει σύστημα κατάταξης οικονομικής επιβράβευσης (point system – ranking), που αφορά στους/στις αθλητές /τριες και προπονητές/τριες, σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα πρότυπα διακρίσεων. Σύμφωνα με αυτό στο τέλος κάθε αγωνιστικής περιόδου διαμορφώνεται η τελική βαθμολογία διακριθέντων αθλητών και αθλητριών και προπονητών/τριών, βάσει της οποίας αποφασίζεται από το Δ.Σ. το ύψος της αντίστοιχης οικονομικής επιβράβευσης.

Προκειμένου να καλυφθούν τυχόν ατέλειες του συστήματος και παράλληλα να υπάρχει ορθή επιβράβευση υψηλών διακρίσεων, τα μετάλλια σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις στις κατηγορίες Ανδρών/Γυναικών, Ανδρών/Γυναικών Κ23 και Ανδρών/Γυναικών Κ20 θα βγουν από το point system και θα λαμβάνουν συγκεκριμένο πριμ διάκρισης.

Κανονικά θα συνεχιστεί το σύστημα επιβράβευσης για τις θέσεις 4 έως 6 ή 8 ή 12 και οι βαθμοί θα υπολογίζονται στην τελική βαθμολογία, ώστε οι δικαιούχοι να έχουν πρόσθετο έσοδο.

Παράλληλα η Ομοσπονδία επέλεξε να αποσυνδέσει από το σύστημα οικονομικής επιβράβευσης την κατηγορία Κ18, προκειμένου να μην υπάρχει αγωνιστική ένταση μεγαλύτερη από αυτή που απαιτείται στη συγκεκριμένη ηλικία.

Το πριμ επιβράβευσης σε αθλητές και αθλήτριες θα είναι αυξημένο κατά (25%) σε σχέση με αυτό που θα λάβουν οι τεχνικοί.