Τιμωρία 8 ετών στον Κενυάτη μαραθωνοδρόμο, Κουνιούγκα, λόγω ντόπινγκ

Ο Κενυάτης μαραθωνοδρόμος Μάικλ Ντζένγκα Κουνιούγκα τιμωρήθηκε με αποκλεισμό για οκτώ χρόνια λόγω ντόπινγκ, όπως ανακοίνωσε σήμερα (3/11) η Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου (AIU).

Τιμωρία 8 ετών στον Κενυάτη μαραθωνοδρόμο, Κουνιούγκα, λόγω ντόπινγκ

Ο 36χρονος αθλητής βρέθηκε θετικός στη νορανδροστερόνη, που βελτιώνει την απόδοση. Ο μαραθωνοδρόμος κατηγορείται επίσης για παραποίηση του πρωτοκόλλου κατά του ντόπινγκ, πρόσθεσε η AIU.

Σύμφωνα με την υπηρεσία κατά του ντόπινγκ, μια έρευνα διαπίστωσε ότι ο Κουνιούγκα παρουσίασε ψευδείς ιατρικές πληροφορίες για να δικαιολογήσει ένα θετικό τεστ ντόπινγκ μετά τη δεύτερη θέση του στον Μαραθώνιο της Ρίγας, στη Λετονία, τον Μάιο του 2022.

Η τιμωρία του τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία της προσωρινής αναστολής του, την 1η Αυγούστου 2022.

«Ο αθλητής απέτυχε να αποδείξει ότι η παραβίαση των κανόνων αντιντόπινγκ δεν ήταν σκόπιμη», πρόσθεσε η AIU στο δελτίο τύπου που ανακοινώνει την τιμωρία.

Τα αποτελέσματα των αγώνων του από τις 15 Μαΐου 2022 έχουν διαγραφεί και ο δρομέας πρέπει να χάσει όλα τα βραβεία που έλαβε για αγώνες μετά από αυτήν την ημερομηνία.

Η τιμωρία του έρχεται λίγες εβδομάδες μετά από εκείνη ενός άλλου Κενυάτη μαραθωνοδρόμου, του Τίτους Εκίρου, που τιμωρήθηκε σε αναστολή για 10 χρόνια τον Οκτώβριο.

Σχεδόν 70 Κενυάτες αθλητές, κυρίως δρομείς αποστάσεων, έχουν αποκλειστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.