Γναφάκη: «Να αγωνιστώ στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος»

Η Δήμητρα Γναφάκη πραγματοποίησε φέτος τη σταθερότερη χρονιά της καριέρας της.

Γναφάκη: «Να αγωνιστώ στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος»

Η Δήμητρα Γναφάκη πραγματοποίησε φέτος τη σταθερότερη χρονιά της καριέρας της. Με συνέπεια σε καλούς χρόνους και αποτελεσματικότητα στις κορυφαίες διοργανώσεις της χρονιάς κατάφερε να κλείσει τη σεζόν με θετικό πρόσημο.

Παρόλα αυτά η ίδια αποχαιρέτισε το αγωνιστικό 2023 με μια μικρή πίκρα, αφού δεν κατάφερε να πετύχει αυτό που φαινόταν πως ήταν έτοιμη να κάνει: μια επίδοση κάτω από τα 56.00 στα 400 μ. με εμπόδια.

«Ήμουν καλά και είχα στο μυαλό μου να βγάλω την επίδοση που μπορούσα. Τελικά αυτός ο χρόνος δεν βγήκε ποτέ. Ίσως γιατί το σκεφτόμουν συνεχώς. Πλέον έχω κατακτήσει και με το παραπάνω επιδόσεις στα 56.00. Έχω τρέξει φέτος πολλές φορές σε αυτούς τους χρόνους, οπότε θεωρώ πως θα είναι πλέον πιο εύκολο να κυνηγήσω καλύτερες επιδόσεις», είπε η αθλήτρια του Μιχάλη Μανουσάκη και συμπλήρωσε για τους στόχους της το 2024: «Έχω μεγάλο κίνητρο για τους αγώνες του επόμενου έτους. Θα διευρύνουμε το κομμάτι προετοιμασίας προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για τους αγώνες του ανοιχτού. Ο κλειστός δε νομίζω πως είναι στα προπονητικά πλάνα του προπονητή μου.

Σίγουρα υπάρχει η πρόκληση των Ολυμπιακών αγώνων, ωστόσο αυτό που θα ήθελα να είμαι στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Ρώμης. Είναι ένας μεγάλος, αλλά πιστεύω ρεαλιστικός στόχος».

Η Γναφάκη το καλοκαίρι έτρεξε στον προκριματικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος και πέτυχε 56.18, επίδοση πολύ κοντά στο ατομικό της (56.14) ρεκόρ. Η πρόκριση της στη διοργάνωση ήρθε μέσα από το σύστημα ράνκινγκ.

«Μέχρι τελευταία στιγμή περίμενα να δω αν θα προκριθώ, καθώς άλλαζαν διαρκώς οι θέσεις. Το επίπεδο του αγωνίσματος ειδικά παγκοσμίως έχει ξεφύγει. Με επιδόσεις στο 53.70- 53.80 μπορεί να μείνεις και εκτός τελικού σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Και μάλιστα φέτος ήταν αρκετές οι αθλήτριες σε αυτές τις επιδόσεις», είπε.

Η αθλήτρια από φέτος κιόλας προχώρησε σε αλλαγές στα βήματα της, τις οποίες κατακτά σταδιακά και τα αποτελέσματα θα τα δει στους αγώνες του 2024. «Ήδη από φέτος προχωρήσαμε σε αλλαγές στα βήματα μου, καθώς πάμε με 15 μέχρι το πέμπτο εμπόδιο. Νομίζω πως την επόμενη χρονιά θα είμαι πολύ καλύτερη και σε αυτό το κομμάτι. Έχουμε διαπιστώσει ένα κενό στη στροφή που έκανα σχεδόν σε όλες τις κούρσες της χρονιάς και το οποίο θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε».

Η Γναφάκη το 2024 όπως και το 2023 θα επιδιώξει να κάνει μέρος της προετοιμασίας της στο εξωτερικό. «Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα επιδιώξω να κάνω προετοιμασίες στο εξωτερικό. Στη σκέψη μου υπάρχει η Ν. Αφρική ή τα Κανάρια. Θέλω να μπαίνω σε προπονήσεις μαζί με αθλήτριες υψηλού επιπέδου αυτό είναι κάτι που θα με κάνει καλύτερη σε όλα τα επίπεδα», κατέληξε η 26χρονη αθλήτρια, που ξεκίνησε σήμερα την προετοιμασία της για τη νέα χρονιά.

Η Γναφάκη το 2022, στην πρώτη της συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, είχε φτάσει μέχρι τον ημιτελικό της διοργάνωσης.

Οι επιδόσεις της Γναφάκη το 2023:

57.73 Ηράκλειο 14/5
56.24 Χανιά 28/5
57.42 Βάρη 3/6
56.63 Χότζοβ 24/6
56.69/62.33 Βόλος 9/7
57.05 Μαρσέιγ 17/7
56.45 Κράγιεβο 22/7
56.18 Βουδαπέστη 21/8