Ο Κόε υπέρ της Βουδαπέστης παρά τις θέσεις του Όρμπαν

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου, Σεμπάστιαν Κόε, υπερασπίσθηκε την επιλογή της Βουδαπέστης ως διοργανώτριας πόλης του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου (19-27 Αυγούστου), παρά τις αντι-LGBT+ θέσεις του πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπαν.

Ο Κόε υπέρ της Βουδαπέστης παρά τις θέσεις του Όρμπαν

Η ουγγρική κυβέρνηση έχει πρόσφατα σκληρύνει την στάση της κατά της LGBT+ κοινότητας, επιβάλλοντας πρόστιμο περίπου 32.000 ευρώ σε βιβλιοπωλείο που πούλησε ένα μυθιστόρημα στο τμήμα της νεολαίας που αφηγείται την ιστορία αγάπης μεταξύ δύο μαθητών γυμνασίου ή υποβάλλοντας μια τροπολογία για τον αποκλεισμό διεμφυλικών γυναικών από πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης.

Ο υπερσυντηρητικός Ούγγος πρωθυπουργός, επέκρινε πριν από λίγες ημέρες αυτό που αποκαλεί την «LGBT+ επίθεση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης «κατά των φιλικών προς την οικογένεια ευρωπαϊκών εθνών».

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο και άλλα πρακτορεία ειδήσεων, ο Κόε αναφέρθηκε στην θέση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ότι η διεξαγωγή Αγώνων σε χώρες όπως η Κίνα, η οποία επικρίθηκε ιδιαίτερα κατά την διεξαγωγή των Χειμερινών Αγώνων του 2022, κατέστησε δυνατή την επιτάχυνση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μάλιστα ο Κόε, παραδέχθηκε ότι παρά το γεγονός πως οι ιδέες του και αυτές της ΔΟΕ δεν... συμφωνούσαν πάντα, εντούτοις «συμφώνησε» σε αυτό το θέμα.

Ο επικεφαλής της World Athletics τόνισε ότι «ποτέ» δεν είχε βιώσει μια κατάσταση όπου η ανάπτυξη ενός αθλήματος «ειδικά σε δύσκολα περιβάλλοντα, έχει κάνει την κοινωνία πολιτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά ακόμη χειρότερη», ενώ αναφέρθηκε και στο «πλήγμα» που υπέστη ο κόσμος του στίβου τον Ιούλιο, όταν ο Νιγηριανός κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 100 μέτρα με εμπόδια, Τόμπι Αμουσάν αποκλείσθηκε προσωρινά επειδή έχασε τρία τεστ αντιντόπινγκ σε δώδεκα μήνες.

«Ο στίβος έχει βελτιώσει τη φήμη του περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο άθλημα τα τελευταία δύο χρόνια, επειδή ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε θέματα ντόπινγκ», επεσήμανε με νόημα ο έμπειρος παράγοντας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ