Ελένα Κουλιτσένκο στο «ΦΩΣ»: «Δικαιώθηκα για την επιλογή μου»

Η Ελένα Κουλιτσένκο, η πρώτη αθλήτρια που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 για την Κύπρο σε μια συνέντευξη αποκλειστικά στο «ΦΩΣ» για την ιστορική αυτή επιτυχία, το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και την επιλογή της να αφήσει την Ρωσία και να εκπροσωπήσει την Μεγαλόνησο.

Ελένα Κουλιτσένκο στο «ΦΩΣ»: «Δικαιώθηκα για την επιλογή μου»

Συνέντευξη στον ΣΤΑΥΡΟ ΛΙΩΣΗ

Ιστορία έγραψε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στο Έσπο της Φινλανδίας η Ελένα Κουλιτσένκο, καθώς έγινε η πρώτη αθλήτρια που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 ετών για τον κυπριακό στίβο.

Η 20χρονη άλτρια, η οποία μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε κατακτήσει και το πρωτάθλημα γυναικών στην Κύπρο, μίλησε αποκλειστικά στο «ΦΩΣ» για την ιστορική διάκριση στο Ευρωπαϊκό της Φινλανδίας, για τη σχέση της με την Ελληνίδα πρωταθλήτρια Παναγιώτα Δόση, αλλά και την επιλογή της να εκπροσωπήσει τα χρώματα της Κύπρου.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο ΦΩΣ στις 23/7/2023

Ποια ήταν τα πρώτα σου συναισθήματα μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου;

Ήμουν πολύ χαρούμενη, δεν θα πω ψέματα! Ήταν ο πρώτος μου μεγάλος διεθνής τίτλος και μετάλλιο γενικότερα. Γι’ αυτό ήταν τόσο συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή. Θα πω ότι δεν ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα, γιατί ήμουν πολύ ψηλά στην κατάταξη πηγαίνοντας στη Φινλανδία. Και γενικότερα είχαμε δουλέψει πολύ σκληρά γι’ αυτό. Όμως, ακόμη και έτσι, όταν αντιλήφθηκα ότι κέρδισα, άρχισα να κλαίω και ήμουν απλά πολύ χαρούμενη και πολύ ευγνώμων για όσους με βοήθησαν και με στήριξαν. Επομένως, ναι, ήταν υπέροχο!

kulichenko4.jpg
Εξαιρετικά έχει κυλήσει η σεζόν για την Ελένα Κουλιτσένκο

Το γεγονός ότι είχες την κορυφαία κατάταξη από τις αθλήτριες που αγωνίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα σε έκανε να επαναπαυτείς; Πώς διατήρησες τη συγκέντρωσή σου;

Ήξερα ότι ήμουν πρώτη στην κατάταξη πηγαίνοντας εκεί, όμως προσπαθούσα να μην το σκέφτομαι. Σε διοργανώσεις όπως αυτή, εκείνο που μετράει είναι το αποτέλεσμά σου εκεί, τίποτα σχετικά με το τι είχες πριν. Οι αθλητές που διαγωνίζονται προσπαθούν για το καλύτερο, επομένως όλοι μπορούν να πηδήξουν ψηλότερα από το προσωπικό τους ρεκόρ. Έχει να κάνει περισσότερο με το να είσαι παρών ως αθλητής και να μη σκέφτεσαι τα αποτελέσματα που είχες στο παρελθόν. Έχει να κάνει με το να νικάς, να παίρνεις τον τίτλο εκεί. Προσπαθούσα να μην το σκέφτομαι, να είμαι συγκεντρωμένη.

Το χρυσό που κατέκτησες ήταν το πρώτο στην Ιστορία για την Κύπρο σε Παγκόσμιο Κ23. Τι σημαίνει αυτό για σένα;

Σημαίνει πολλά! Ειλικρινά, δεν το ήξερα όταν νίκησα, μου το είπαν στη μικτή ζώνη και με έκαναν ακόμη πιο χαρούμενη. Γιατί είμαι πολύ περήφανη που εκπροσωπώ την Κύπρο. Είναι μόλις η πρώτη μου χρονιά που διαγωνίζομαι επίσημα διεθνώς με τα χρώματα της Κύπρου και είμαι πολύ περήφανη που μπόρεσα να φέρω μια τόσο μεγάλη επιτυχία. Ήταν ένα χρυσό μετάλλιο και ήταν το πρώτο για την Κύπρο, κάτι που με έκανε ακόμη πιο υπερήφανη, νιώθω τιμή.

kulichenko2.jpg
Η Κουλιτσένκο έγραψε το όνομά της με χρυσά γράμματα στην ιστορία του κυπριακού στίβου

Γενικότερα τι σημαίνει για εσένα η Κύπρος; Τη νιώθεις «σπίτι» σου;

Θα έλεγα ότι έχω πολλά σπίτια. Διότι σπουδάζω στην Αμερική, εκεί είναι η ομάδα μου και οι προπονητές μου. Αγωνίζομαι για την Κύπρο, ζω εκεί τον μισό χρόνο, έχω φίλους, επομένως και εκεί το νιώθω σπίτι μου. Από την άλλη, είναι η οικογένειά μου στη Μόσχα, άλλοι φίλοι μου. Συνεπώς, γι’ αυτό λέω ότι δεν έχω ένα σπίτι. Έχει να κάνει περισσότερο με τους ανθρώπους, εκεί όπου νιώθω ότι είμαι ευπρόσδεκτη.

Πώς πήρες την απόφαση να αλλάξεις τη χώρα που εκπροσωπείς; Υπήρξαν αντιδράσεις;

Έκρινα ότι δεν με στήριζε η ομοσπονδία στη Ρωσία, δεν με βοηθούσε να αναπτυχθώ ως αθλήτρια. Ο χρόνος για τους αθλητές, ιδιαίτερα τους επαγγελματίες, είναι πολύ λίγος και δεν ήθελα να τον χαραμίσω. Ήταν απόλυτα δική μου απόφαση και είμαι χαρούμενη που οι γύρω μου την υποστήριξαν. Οι κοντινοί μου άνθρωποι, η οικογένειά μου, οι φίλοι μου, ο μάνατζέρ μου, η ομοσπονδία της Κύπρου, όλοι τους με υποστήριξαν. Το μίσος που δέχθηκα μετά είναι μια διαφορετική ιστορία. Όμως εκείνη τη στιγμή ήταν η σωστή απόφαση για μένα και, κοιτώντας πίσω, τώρα είμαι πολύ χαρούμενη και πολύ ευγνώμων που την πήρα. Και όλα πήγαν καλά, επομένως είμαι απλά ικανοποιημένη για αυτή μου την απόφαση.

kulichenko1.jpg
Η Κουλιτσένκο δέχθηκε μεγάλη κριτική για την απόφασή της

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης απέχει περίπου έναν μήνα. Πώς προετοιμάζεσαι και τι περιμένεις από τον εαυτό σου;

Θα είναι η πρώτη μου τόσο σπουδαία διοργάνωση σε επίπεδο γυναικών. Προσπαθώ πολύ να μην αγχωθώ. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά αυτήν τη σεζόν με τους προπονητές μου και την ομάδα μου και αυτήν τη στιγμή όλα πάνε καλά. Συνεπώς, απλά προσπαθώ να είμαι υγιής, να είμαι θετική και θέλω να το απολαύσω. Αυτή η σεζόν έχει να κάνει περισσότερο με το να απολαύσω την ατμόσφαιρα. Είμαι πολύ ικανοποιημένη, γιατί δεν ήξερα ότι θα προκριθώ στο Παγκόσμιο και ότι η σεζόν μου θα ήταν τόσο μεγάλη. Στο ξεκίνημα του καλοκαιριού δεν ήμουν τόσο ψηλά στην κατάταξη, ώστε να βρεθώ στη Βουδαπέστη, και τώρα κατά 99% θα πάω. Δεν είναι ακόμη επίσημο, η πληροφορία θα γίνει γνωστή μετά τις 30 Ιουλίου, τότε θα το μάθω σίγουρα. Αλλά είμαι ήδη πολύ ψηλά στην κατάταξη (στην 25η θέση), επομένως σίγουρα θα πάω και είμαι πολύ χαρούμενη που θα βρεθώ εκεί, που θα είμαι μέρος της ομάδας και θα διαγωνιστώ για την Κύπρο.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου μακροπρόθεσμα;

Έχω ακόμη δύο χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, επομένως σίγουρα θα μείνω εκεί. Όμως, σίγουρα ο επόμενος στόχος μου είναι να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτός είναι ο μεγάλος στόχος. Δεν ξέρω, βέβαια, αν είναι μακροπρόθεσμος, αφού είναι την επόμενη χρονιά, αλλά θα προσπαθήσω σκληρά να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό ώστε να πάω στο Παρίσι, να είμαι στην εθνική ομάδα της Κύπρου. Θα έλεγα ότι αυτός είναι ο πρώτος και βασικός μου στόχος. Γενικότερα, απλά θέλω να μείνω υγιής και να συνεχίσω να εκπροσωπώ την Κύπρο, να συνεχίσω να κερδίζω τρόπαια και μετάλλια και να μεγαλώσω ως αθλήτρια, να κάνω καλές εμφανίσεις.

5932923.jpg
Με το χρυσό μετάλλιο στο Έσπο

Στο Έσπο σε είδαμε να πανηγυρίζεις με την Παναγιώτα Δόση, είστε φίλες;

Ναι, είμαστε φίλες. Γνωριζόμαστε αρκετό καιρό, είχαμε πάει στο Ευρωπαϊκό Θερινό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νέων το 2017, επομένως ξέρουμε η μία την άλλη καλά. Είναι ένα πολύ καλό κορίτσι, πολύ ευγενικό άτομο, ήταν πολύ υποστηρικτική με εμένα και είναι υπέροχο να πανηγυρίζεις με κάποιον που γνωρίζεις, χρυσό και αργυρό, μεγάλη τιμή και για τις δύο. Ήταν απλά σπουδαίο να μοιράζομαι αυτήν την εμπειρία με κάποια σαν και αυτή.

5932863.jpg
Με την Παναγιώτα Δόση στο Έσπο