Ελίνα Τζένγκο: Στοχεύει σε παγκόσμιο τίτλο και ευρωπαϊκό «τρεμπλ»

Το «χρυσό κορίτσι» του Ελληνικού ακοντισμού, η Ελίνα Τζένγκο μίλησε για το... πολυπόθητο Ευρωπαϊκό Κ23 αλλά και τα όνειρά της, τα οποία περιλαμβάνουν την συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Ενώ παράλληλα, η 20χρονη αθλήτρια ανέτρεξε στα πρώτα της βήματα στον στίβο.

Ελίνα Τζένγκο: Στοχεύει σε παγκόσμιο τίτλο και ευρωπαϊκό «τρεμπλ»

Η Ελίνα Τζένγκο έχει αρχίσει να συνηθίζει να αφήνει το στίγμα της στο κορυφαίο επίπεδο.

Στο Μόναχο το περασμένο καλοκαίρι, η 19χρονη τότε Ελληνίδα έγινε η νεότερη αθλήτρια που κέρδισε ποτέ ευρωπαϊκό τίτλο στον ακοντισμό. Αυτό σηματοδότησε την άφιξη της Τζένγκο στην κορυφαία σκηνή ως σημαντικής παρουσίας στον ακοντισμό γυναικών, τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

Αποτελεί εδώ και καιρό ένα συναρπαστικό ταλέντο στο άθλημα, κερδίζοντας χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του 2018 στο Μπουένος Άιρες, χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 του 2021 στο Ταλίν και ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 του 2021 στο Ναϊρόμπι.

Και όταν έστειλε το δόρυ της σε ατομικό ρεκόρ 65.40μ. για να κερδίσει στο Golden Spike του 2022 στην Οστράβα, φάνηκε ότι θα μπορούσε να είναι διεκδικήτρια μεταλλίων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Όρεγκον 22.

Αλλά δεν εξελίχθηκε έτσι.

«Ήταν μια καταστροφή για μένα», παραδέχεται για έναν αγώνα όπου αποχώρησε στον προκριματικό στην 20η θέση, αρκετά κάτω από το καλύτερό της με 57.12μ.

«Ήταν μια πραγματικά κακή επίδοση. Ένιωθα από την αρχή, από την ώρα που πήγαινα στην Αμερική, ότι ήξερα ότι δεν ήμουν έτοιμη. Ήξερα ότι δεν θα μπορούσα να ρίξω καλά εκεί».

«Δεν ήταν σωματικό», προσθέτει. «Ένιωθα ότι διανοητικά δεν ήμουν έτοιμη να ρίξω καλά εκεί. Ένιωθα πολύ νευρική εκεί. Αλλά μετά την κακή επίδοση, μίλησα πραγματικά με τον εαυτό μου. Είπα Ελίνα, πρέπει να χαλαρώσεις, πρέπει να αλλάξεις τα πάντα στο μυαλό σου. Είσαι νέα, έχεις πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς».

Με την επιστροφή της στην Ευρώπη, ανασυγκροτήθηκε και επανασυγκεντρώθηκε, βάζοντας στο στόχαστρο το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

«Μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, κατά την πρώτη μου προπόνηση στην Ελλάδα, ήμουν ένας διαφορετικός άνθρωπος», λέει. «Ο προπονητής μου (Γιώργος Μποτσκαριώβ) μου είπε «Ο τρόπος που δούλευες πριν και μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ήταν διαφορετικός»».

«Προσπάθησα να αλλάξω τον τρόπο σκέψης μου και πήγα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και κέρδισα το χρυσό μετάλλιο», λέει για την μεταμόρφωση της αυτοπεποίθησής της στα μέσα του καλοκαιριού. «Ένιωσα από το πρώτο μου βήμα στον στίβο ότι ήμουν έτοιμη. Ένιωθα πραγματικά δυνατή».

Πέρασε άνετα από τον προκριματικό με το εντυπωσιακό 61.28μ. πριν κυριαρχήσει στον τελικό με μια προσπάθεια του δεύτερου γύρου στα 65.81μ. και πάρει το χρυσό με σχεδόν τέσσερα μέτρα διαφορά.

Το βάθρο στο Μόναχο συμβόλιζε την αλλαγή φρουράς στον ακοντισμό των γυναικών, με την έφηβη συμπαίκτρια της Τζένκο, την Αντριάνα Βιλάγκος από την Σερβία να παίρνει το ασημένιο μετάλλιο με 62.01μ. και την δύο φορές Ολυμπιονίκη και τέσσερις φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια Μπαρμπόρα Σποτάκοβα από την Τσεχία να κλείνει την ιστορική της καριέρα στο πρωτάθλημα με το χάλκινο μετάλλιο με 60.68μ.

Η Βιλάγκος, η οποία είναι ακόμη μόλις 19 ετών, αποτελεί μακροπρόθεσμη αντίπαλο για την Τζένκο. Η Σέρβα ξεπέρασε την Τζένγκο όταν κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο Κ20 το 2021. Πρόκειται όμως για μια... φιλική αντιπαλότητα.

«Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος», λέει η Τζένγκο για την Βιλάγκος . «Την αγαπώ πραγματικά. Είναι νέα, αλλά το χέρι της είναι τόσο, τόσο γρήγορο.

Πραγματικά απολαμβάνω να τη βλέπω να ρίχνει ακόντιο. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα είμαστε μαζί στην πρώτη και τη δεύτερη θέση».

Η Τζένγκο βλέπει στην Βιλάγκος την ίδια φυσική ικανότητα που διέθετε και η ίδια από μικρή ηλικία.

«Όταν ήμουν πολύ μικρή, οι δύο μεγαλύτερες αδελφές μου άρχισαν να ασχολούνται με τον στίβο και ζήλευα πολύ», θυμάται. «Και είπα στη μαμά μου ότι ήθελα να ξεκινήσω κι εγώ. Ο προπονητής μου τώρα είναι ο πρώτος μου προπονητής.

Ξεκινήσαμε με το να πετάμε μικρές μπάλες. Στην ηλικία των επτά ή οκτώ ετών, δεν μπορούσαμε να ρίξουμε ακόντιο. Ήταν πολύ μεγάλο για μας. Έριχνα την μπάλα πιο γρήγορα και ήμουν η πρώτη στην ομάδα. Ο προπονητής μου μου είπε 'Ελίνα το χέρι σου είναι πολύ γρήγορο, πρέπει να δοκιμάσεις τον ακοντισμό'».

Τελικά ήρθε η ώρα που ήταν αρκετά μεγάλη για να χειριστεί το ακόντιο. «Θυμάμαι εκείνη τη στιγμή, ήμουν μόλις 11 ετών και είπα, 'τι μπορώ να κάνω με αυτό;'. Αλλά μου άρεσε πολύ από την πρώτη φορά μέχρι σήμερα», είπε χαμογελώντας.

Μόλις 20 ετών, η Τζένκο έχει ακόμα έντονη την αίσθηση της κληρονομιάς και της σημασίας του να γίνει και αυτή μια Ελληνίδα αθλήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Υπάρχει μια μεγάλη ιστορία πίσω από όλα αυτά τα πράγματα», λέει. «Είναι μια ευλογία για μένα. Το να είμαι ελπίζω να είμαι Ολυμπιονίκης και Ελληνίδα Ολυμπιονίκης και ακοντίστρια - επειδή ο ακοντισμός ήταν ένα από τα πρώτα αθλήματα που έκαναν την εμφάνισή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Με έδρα την Θεσσαλονίκη, όπου σπουδάζει φυσική αγωγή και αθλητική επιστήμη, η Τζένκο έχει αφιερώσει χρόνο για να επισκεφθεί το Παναθηναϊκό Στάδιο στην Αθήνα, τον τόπο διεξαγωγής των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. «Η πρώτη φορά που πήγα εκεί ήταν μια ξεχωριστή στιγμή. Είναι όλο πέτρα. Είναι πραγματικά πανέμορφο».

Αλλά πριν από την Ολυμπιακή χρονιά, έχει πιο πιεστικές φιλοδοξίες αυτό το καλοκαίρι με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Βουδαπέστης τον Αύγουστο. Επίσης, στοχεύει σε ένα μοναδικό ευρωπαϊκό «τρεμπλ».

«Θέλω να είμαι υγιής για να απολαμβάνω τους αγώνες και την προπόνησή μου χωρίς τραυματισμούς», επισήμανε. «Έχουμε δύο μεγάλες διοργανώσεις, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 (13-16 Ιουλίου, Espoo, Φινλανδία).

Έχω ήδη το χρυσό μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και το χρυσό μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κ20, οπότε θέλω το χρυσό μετάλλιο στο Κ23. Θα είναι το κερασάκι στην τούρτα!».

Έχοντας ξεκινήσει την αγωνιστική της χρονιά με την καλύτερη ετήσια πρεμιέρα της στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων στη Λεϊρία τον περασμένο μήνα με νίκη στα 63,65 μ., η Ελληνίδα αθλήτρια βρίσκεται σε εξαιρετική θέση για να διεκδικήσει την παγκόσμια διάκριση το 2023. Αλλά είναι αποφασισμένη να διασκεδάσει στην πορεία.

«Θέλω μια πολύ καλή επίδοση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, γιατί πέρυσι δεν ευχαριστήθηκα τον αγώνα», δήλωσε η Τζένγκο, η οποία θα ανοίξει την καλοκαιρινή της σεζόν στο μίτινγκ Wanda Diamond League στο Παρίσι στις 9 Ιουνίου. «Αυτήν την φορά, θέλω απλώς να το απολαύσω».