ΣΕΓΑΣ: Η απάντηση της Σακοράφα στον Αυγενάκη για την κρατική επιχορήγηση

Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα απάντησε στον Λευτέρη Αυγενάκη αναφορικά με την κρατική επιχορήγηση προς την Ομοσπονδία.

ΣΕΓΑΣ: Η απάντηση της Σακοράφα στον Αυγενάκη για την κρατική επιχορήγηση

Η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού αθλητισμού κ. Αυγενάκη, σχετικά με την κρατική επιχορήγηση προς την Ομοσπονδία, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αντιπαρερχόμενη ανοίκειες εκφράσεις του κ. υφυπουργού (“ψέμα”, “εξυπνάδα”, “κοροϊδέψουν τα μέλη τους” κλπ), παραθέτω τα ακριβή στοιχεία που αφορούν στην τακτική κρατική χρηματοδότηση του ΣΕΓΑΣ και στην έκτακτη από το ΣΤΟΙΧΗΜΑ.

Συνολική μείωση τακτικής κρατικής επιχορήγησης την τριετία 2020-2022 : -874.698€.

Συνολικό ποσοστό μείωσης τακτικής κρατικής επιχορήγησης την τριετία 2020-2022: -27,335%.
Το ποσόν από το ΣΤΟΙΧΗΜΑ (1.007.460€) μετά βίας καλύπτει τις περικοπές των προηγουμένων ετών.

Η έκτακτη χρηματοδότηση των 200.000 € δόθηκε τελευταία στιγμή, (30/12/2022), προκειμένου να αναλάβει ο ΣΕΓΑΣ (ενώ ήταν υποχρέωση της πολιτείας) τη μερική επισκευή του ταρτάν στο ΣΕΦ, για να είναι δυνατή η διοργάνωση του Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου στις 18-19 Φεβρουαρίου (οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη).
Αυτή ακριβώς την εικόνα περιέγραψα στην τοποθέτησή μου στη Βουλή.

Παραθέτω και το σχετικό απόσπασμα των πρακτικών: «Μου λέτε ότι δώσατε λεφτά στην ομοσπονδία, 3 εκατομμύρια ευρώ; Τι λέτε; Για πάμε στον «Χίλωνα» να δούμε. Είναι 2.400.000 ευρώ φέτος; Μπα, δεν είναι, 2.200.000 ευρώ είναι. Μας κόψατε 500.000 ευρώ και άλλες 500.000 ευρώ πέρυσι. Και ήρθατε με το «ΣΤΟΙΧΗΜΑ», που δεν το δίνετε εσείς, το δίνει το Υπουργείο Οικονομικών, που δεν είναι θεσμοθετημένο και του χρόνου μπορεί να μας πουν: «Πάρτε 300.000 ευρώ να τελειώνουμε» και νομίζετε εσείς ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταθούν τα σωματεία και οι σύλλογοι και οι μεγάλες ομοσπονδίες και θα κάνουν αθλητισμό τα παιδιά; Εκτός κι αν έχετε αποφασίσει ότι ο αθλητισμός είναι για τους ελάχιστους, είναι προνόμιο για τους λίγους. Όχι, είναι για τους πολλούς, κύριε Υπουργέ».

Παρακαλώ τον κύριο υφυπουργό όταν αναφέρεται στο όνομά μου με τη θεσμική μου ιδιότητα ως Προέδρου του ΣΕΓΑΣ, να μην χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως «πρόκειται για ψέμα και με αυτό προσπαθούν να κοροϊδέψουν τα μέλη τους», διαστρεβλώνοντας σκοπίμως όσα είπα, γιατί έτσι προσβάλλει σύσσωμο το Δ.Σ. και όλη την οικογένεια του στίβου.

Επίσης, παρακαλώ τον κύριο υφυπουργό να μην χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως «να μας πουν δημόσια αν τα υπολογίζουν ή όχι. Αν το αγνοούν να τα δώσουμε αλλού. Εκεί που τα υπολογίζουν και ευχαριστούν δημόσια». Επειδή αφενός μεν εκφράζουν την πολιτική αντίληψη ότι πρόκειται για προσωπικές του δωρεές ή ελεημοσύνη – και όχι για ανταπόκριση της Πολιτείας σε θεσμική υποχρέωσή της – και αφετέρου επειδή η απαίτηση για δημόσιες ευχαριστίες – με έμμεση απειλή περί μη καταβολής στην Ομοσπονδία του δικαιώματος της από το ΣΤΟΙΧΗΜΑ – παραπέμπει, από μόνη της, σε άλλες εποχές, που ευτυχώς έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί για όλα τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, ακριβώς επειδή τέτοιες πρακτικές προσέβαλαν το πολιτικό σύστημα και την ίδια τη δημοκρατία.

Επίσης, Παρακαλώ τον κύριο υφυπουργό όταν προσπαθεί να διαψεύσει την αιτίαση μου περί ΜΗ θεσμοθετημένου ποσοστού από την φορολογία του στοιχήματος για την χρηματοδότηση του αθλητισμού και μάλιστα με εκφράσεις «Ποιος σας είπε ότι είναι στον αέρα; Είστε αλλού για αλλού. Παρακαλώ πολύ, ενημερωθείτε.» , να μνημονεύει τη διάταξη του άρθρου 79 του δικού του νόμου, 4764/2020: «Ποσοστό των εσόδων από την ανωτέρω κατηγορία φόρων χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση αθλητικών ομάδων, κατόπιν κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με την ίδια απόφαση δύναται να καθορίζονται οι δικαιούχοι, ο τρόπος κατανομής της εν λόγω χρηματοδότησης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια», ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να διαπιστώσει ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟ, ούτε το ποσοστό, ούτε το ποσό, ούτε και ο τρόπος κατανομής.

Τέλος, παρακαλώ πολύ τον κύριο υφυπουργό να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η συνεχής και με διάφορους τρόπους υπονόμευση της εύρυθμης λειτουργίας του ΣΕΓΑΣ, δεν βλάπτει την υποφαινόμενη αλλά, αντίθετα , βλάπτει σοβαρά τον αθλητισμό, τον οποίο υποτίθεται υπηρετεί θεσμικά».