28η Οκτωβρίου: Αθλητές του στίβου στο Μέτωπο
Η αγάπη για την πατρίδα, ο αλτρουισμός, η ελευθερία, το πάθος για τη νίκη και η υπεράσπιση των ιδανικών του έθνους, οδήγησε με ενθουσιασμό τους Έλληνες να καταταγούν και να σταθούν στην πρώτη γραμμή στον πόλεμο του ’40 και στη συνέχεια στην αντίσταση.
Ο πόλεμος έκοψε βίαια την λαμπρή αθλητική πορεία πολλών αθλητών ενώ πολλοί από αυτούς δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το προσκλητήριο της πατρίδας για την οποία έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους. Τους χρωστάμε ευγνωμοσύνη, ένα μεγάλο ευχαριστώ ενώ με την αναφορά τους θα μείνουν στην ιστορία του αθλητισμού, πέρα από τις αθλητικές τους διακρίσεις, ως ήρωες όπως αυτοί μεταξύ άλλων που έχασαν τη ζωή τους όπως:
Ο αθλητής-γιατρός του Ορφέα Ξάνθης Κώστας Τριανταφυλλίδης, ο Κρίτων Κοσουλίδης (Φίλιπποι Καβάλας), ο Αντώνης Ελευθερίου (ΑΕ Εμποροϋπαλλήλων), ο Αντώνης Μάγγος, (ΠΓΣ), ο Χρήστος Νούκας (ΓΣΗρακλής), ο Στέλιος Δουβής (ΓΣ Λάρισας), ο Χ. Κατσούρης, ο Χ. Παπαδόπουλος, ο Γ. Σιφναίος και ο Λιάσος Λιασίδης (Ευαγόρας-ΠΓΣ) και ο Λευτέρης Ντάσκας, αθλητής του ΓΣ Τρικάλων που ήταν ο πρώτος έφεδρος αξιωματικός που σκοτώθηκε στο μέτωπο της Αλβανίας!
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Πολλοί αθλητές του στίβου πολέμησαν γενναία στην πρώτη γραμμή και τραυματίστηκανμεταξύ των άλλων:
Ο πρωταθλητής στα 400 και 800μ. Γ Καραγιώργος (ΠΑΟ), ο σφυροβόλος Κοσμόπουλος (ΠΓΣ), ο δισκοβόλος Τσίτας (ΑΟ Π. Φαλήρου), ο Ιωάννης Μοίρας (ΕΓΣ), ο Κ Κοτσώνης (ΠΓΣ), ο Ν. Καψοκέφαλος (ΑΕΚ), ο Γ.Ζήβας (Παναχαϊκή), ο Ταμπακέας και ο Γιαγτζής (Εμποροϋπαλλήλων), ο Δ. Κοκκαλης και Ν Κονταράτος.
Στρατεύτηκαν και πολέμησαν για την πατρίδα στον πόλεμο του ’40 πρωταθλητές και βαλκανιονίκες όπως ο Θανάσης Ραγάζος (Γ.Σ. Αλμυρού Βόλου), ο εμποδιστής Χρήστος Μάντικας (Παγχιακός-ΑΕΚ), ο άλτης Γιάννης Παλαμιώτης (ΓΣ Τρικάλων), ο δρομέας Στέλιος Στρατάκος ( Εθνικού Γ.Σ.-Πανιώνιος), ο δισκοβόλος Νίκος Σύλλας ( Πανιωνίου), ο επικοντιστής Γιώργος Θάνος, ο Βασίλης Σταυρόπουλος, ο Γιάννης Σκιαδάς, ο Θανάσης Καμπαφλής, ο Γρηγόρης Γεωργακόπουλος (ΑΕΚ) ο Ρένος Φραγκούδης, ο Πρωτοψάλτης, ο Ηλίας Μισαηλίδης, ο Στεφανάκης ο άλτης του Πειραϊκού Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Μαραθωνοδρόμος και βαλκανιονίκης του Παναθηναϊκού Χρήστος Σάρρας, οι Σαμιώτες Κατρακάζης και Κ. Πτίνης, οι αθλητές του Απόλλωνα Γκίκας Γκιζόρης, Δεληγιάννης, Μαρσέλλος, Γκίλλης, Δαμαλάς, Κάτσικας, του Ολυμπιακού Πατρών Αναστάσιος και Νικόλαος Πολυκράτης.
Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την προσφορά στην πατρίδα της Ένωσης Ελλήνων Αθλητών που ιδρύθηκε στα πρώτα χρόνια της κατοχής και ήταν γνωστή και ως «στίβος» αφού οι αθλητές του στίβου είχαν τον πρώτο λόγο. Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Ρένος Φραγκούδης και μαζί του πρωτοστάτησαν ο Γρηγόρης Λαμπράκης, που ως γιατρός περιέθαλπε αρκετούς συναθλητές του αλλά και απλούς πολίτες, ο Γιάννης Σκιαδάς, ο Ηλίας Μισαηλίδης, ο Γιώργος Θάνος, ο Γιώργος Καραγιώργος κ.α. Η ΕΕΑ εκτός των άλλων διοργάνωνε αγώνες και τα έσοδα τα διέθετε για συσσίτια στους πεινασμένους πολίτες…
Βεβαίως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και άλλους αθλητές του στίβου που τα ονόματά τους δεν έχουν γίνει γνωστά αλλά και όσους πολέμησαν και έχασαν τη ζωή τους και σε άλλους πολέμους, όπως ο Α΄ παγκόσμιος ή οι Βαλκανικοί.
Ξεχωριστή η περίπτωση του Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα που κατατάχθηκε αυτοβούλως στην πρώτη γραμμή δύο μήνες μετά τους Ολυμπιακούς της Στοκχόλμης του 1912 και την κατάκτηση του χρυσού και του χάλκινου μεταλλίου στο μήκος και στο ύψος άνευ φοράς, που πολέμησε στον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο.
Ένα προσκλητήριο-προσκύνημα μνήμης και τιμής… για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Πηγή: ΣΕΓΑΣ