Μάχουτσικ: «Οι Ρώσοι δολοφόνοι δεν έχουν θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα»

Η Ουκρανή πρωταθλήτρια του άλματος εις ύψος, Γιαροσλάβα Μάχουτσικ, η οποία έχει σημειώσει την κορυφαία επίδοση της χρονιάς (2.03μ), μίλησε με «σκληρές» εκφράσεις για την ρωσική εισβολή στην πατρίδα της.

Μάχουτσικ: «Οι Ρώσοι δολοφόνοι δεν έχουν θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα»

«Οι Ρώσοι δολοφόνοι δεν έχουν θέση εδώ», είπε η Μάχουτσικ, λίγες ώρες πριν την έναρξη του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου, που αρχίζει αύριο (15/7) στο Γιουτζίν του Ορεγκον, αναφερόμενη στην περίπτωση της Ρωσίδας συναθλήτριας και πρώην φίλης της, Μαρίγια Λασιτσκένε, η οποία δεν θα λάβει μέρος στην κορυφαία διοργάνωση. Οπως είναι γνωστό, η διεθνής ομοσπονδία στίβου, ακολούθησε την σύσταση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ, αποκλείοντας τους Ρώσους και τους Λευκορώσους αθλητές από τους αγώνες της μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Πριν από τις 24 Φεβρουαρίου (σ.σ. ημερομηνία έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία), είχαμε καλές σχέσεις και μιλούσαμε μας», είπε η Μάχουτσικ στους δημοσιογράφους για την Λασιτσκένε και πρόσθεσε: «Αλλά εκείνη η ημέρα, άλλαξε τα πάντα. Γιατί σταμάτησε να επικοινωνεί μαςζί μας. Και μετά, έστειλε μία επιστολή στον Τόμας Μπαχ (σ.σ. πρόεδρος της ΔΟΕ) για να μπορέσει να αγωνισθεί. Δεν θέλω να βλέπω δολοφόνους. Γιατί αυτός ο πόλεμος έχει σκοτώσει πολλούς από τους αθλητές μας».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η 20χρονη πρωταθλήτρια, ταξίδεψε τον περασμένο Μάρτιο για το παγκόσμιο κλειστού, στο Βελιγράδι, φεύγοντας από τη γενέτειρά της, στον Δνείπερο της ανατολικής Ουκρανίας, με το δικό της αυτοκίνητο. Μια εμπειρία που έζησε σε κατάσταση «απόλυτου πανικού», όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Τρεις ημέρες στο αυτοκίνητο. Ηταν το ...μεγαλύτερο τριήμερο της ζωής μου».