Πομάσκι "'Ονειρο μου μια εβδομάδα σε προπονήσεις ΝΒΑ"

Ο Γκεόργκι Πομάσκι είναι ο προπονητής τόσο του Τεντόγλου, όσο και της Παπαχρήστου, οι οποίοι κατέκτησαν χρυσά μετάλλια στο Βερολίνο. Ο κόουτς των επιτυχιών.

Πομάσκι "'Ονειρο μου μια εβδομάδα σε προπονήσεις ΝΒΑ"

Ο Γκεόργκι Πομάσκι έχει βγει στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες, καθώς είναι ο προπονητής τόσο του Μίλτου Τεντόγλου που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου, όσο και της Βούλας Παπαχρήστου, η οποία βγήκε πρώτη στο τριπλούν.

Ο έμπειρος προπονητής γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βουλγαρία, αλλά τα τελευταία 30 χρόνια ζει και εργάζεται στην χώρα μας. Η Ελλάδα έχει γίνει η δεύτερη πατρίδα του, καθώς και η σύζυγος του είναι από την χώρα μας. Στην χώρα του ήταν πρώην πρωταθλητής στο τριπλούν, αλλά το 1988 αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αθήνα και έκανε τα πρώτα του βήματα ως προπονητής, δείχνοντας από νωρίς πως έχει ταλέντο σε αυτό το κομμάτι.

Το 1991 ήταν προπονητής του Σπύρου Βασδέκη. Έγινε ο πρώτος Έλληνας άλτης του μήκους, ο οποίος "έσπασε" το φράγμα των 8μ με κανονικές συνθήκες. Παράλληλα, έπεισε την αδερφή του, την Όλγα, να ασχοληθεί με το τριπλούν, η οποία το 1998 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην Βουδαπέστη.

Ο Γκεόργκι Πομάνσκι, ο οποίος έχει αποκτήσει εδώ και χρόνια την ελληνική υπηκοότητα, είχε αναλάβει την Νίκη Ξάνθου, η οποία "έσπασε" το φράγμα των 7μ. στο μήκος Γυναικών. Λίγο αργότερα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμια Πρωτάθλημα της Αθήνας το 1997.

Το 1999 ήταν προπονητής της Βούλας Τσιαμήτα, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης. Η αθλήτρια, μάλιστα, "έσπασε" το φράγμα των 15 μέτρων στο τριπλούν.

Ήταν προπονητής και του Λούη Τσάτουμα το 2001, ενώ ήταν ο άνθρωπος που γύμναζε την Βούλα Πατουλίδου, όταν πήρε απόφαση να αφήσει τα 100μ. με εμπόδια για να ασχοληθεί με το μήκος. Μάλιστα, στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα το 1996, ήταν παρούσα στον τελικό στο μήκος.

Αναμφίβολα, όμως, η κορυφαία του στιγμή είναι οι δύο μεγάλες επιτυχίες που σημείωσαν τις τελευταίες μέρες οι Μίλτος Τεντόγλου και Βούλα Παπαχρήστου, οι οποίοι και κατέκτησαν στην ίδια διοργάνωση, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου στο Βερολίνο, δύο χρυσά μετάλλια.

Σε ένα διάλειμμα του από το στίβο, εργάστηκε ως γυμναστής στην ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού και όταν του ζητήσαμε να διαλέξει ένα άθλημα ανάμεσα στο τριπλούν και στο μήκος μας απάντησε : "αυτό που δεν θα έχει το άκυρο"

Οφείλει την τεχνογνωσία του "στη συνεύρεση με κορυφαίους Γερμανούς, Βούλγαρους, Έλληνες και Ρώσους προπονητές. Κι ακόμη συνομιλώ μαζί τους και ανταλλάσσουμε απόψεις. Είμαι της πρακτικής, όχι της θεωρίας"

Για την εύκολη επικράτηση των Παπαχρήστου, Τεντόγλου είπε: "Μαθαίνω στους αθλητές μου να μην αγχώνονται. Αυτό έκανε ο μεγάλος Μαρκόφ, κέρδιζε με το πρώτο άλμα. Η Βούλα το έκανε πολλές φορές στο παρελθόν, τώρα μαθαίνει και ο Μίλτος. Έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, στη δουλειά τους και κατεβαίνουν στους αγώνες με αυτοπεποίθηση"

-Ποιό είναι το προπονητικό όνειρο σου;

"Να με δεχθούν για μια εβδομάδα σε προπονήσεις μιας ομάδας του ΝΒΑ. Θα μάθω πολλά και μαθαίνω απ όλα τα σπορ"

-Για την επικοινωνία του με τον πρώην προπονητή του Τεντόγλου Ευάγγελο Παπανίκο

"Μιλάμε συχνά και ήταν ο πρώτος που πήρα μετά το χρυσό στο Βερολίνο. Πρέπει να αναγνωρίζουμε τη δουλειά τους, είναι μια ηθική ικανοποίηση για αυτούς. Χάρη στον Παπανίκο υπάρχει ο Τεντόγλου και αν τους επιβραβεύουμε θα συνεχίσουν να βρίσκουν ταλέντα"

-Για τις επιτυχίες των ελληνικού στίβου, παρά την κρίση και μετά τη στροφή από το μοντέλο τύπου Ανατολικής Γερμανίας

"Πριν από το 2004 υπήρχε αφθονία και ήμασταν μαλθακοί. Μετά γίναμε σκληροί και προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα. Μάθαμε να συνεργαζόμαστε και να δουλεύουμε σκληρά"

Και το παράπονο του: "Τελευταία υστερούμε πολύ στις υποδομές. Εγώ δουλεύω τα τελευταία 12 χρόνια με τους αθλητές μόνο σε κλειστό χώρο! Το καταλαβαίνεις; Διότι δεν έχουμε καλό ταρτάν και δεν μπορώ να ρισκάρω τα πόδια των αθλητών. Και είναι Ολυμπιακό Κέντρο φίλε! Κοστίζει 500-600 χιλιάρικα. Ούτε μία προπόνηση στο ανοικτό! Ούτε μία προπόνηση. Σαν να πας να γίνεις ποδοσφαιριστής χωρίς μπάλα! Πρέπει να γίνει προτεραιότητα της Πολιτείας να φτιάξει τις υποδομές"

Oνόματα ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού που μπορούσαν να διακριθούν στο στίβο, όπως τα παρέθεσε τον Θέμι Σινάνογλου"

"Ο Καρεμπέ ήταν τρομερός! Ο Τζόρτζεβιτς ήταν αθληταράς! Ο Γιαννακόπουλος, το απέδειξε αφού έπαιξε στην Αγγλία που είναι πολύ δύσκολο να σταθείς στο ρυθμό εκεί. Ο Κούλης Καραταϊδης παρά την ηλικία του τότε. Ο Πουρσανίδης επίσης. Ο Ζε Ελίας. Είχαμε πολύ καλούς ξένους ποδοσφαιριστές, Καρεμπέ, Ζε Ελίας, Ζέτεμπεργκ, Τζιοβάνι. Βέβαια, σε επίπεδο αθλητικό ο Καρεμπέ ήταν εκείνος που ξεχώριζε. Ο Αμανατίδης επίσης ήταν καλός αθλητικά. Συγνώμη αν ξεχνάω άλλα παιδιά".