Στίβος: Εκτός διεθνών διοργανώσεων οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου απέκλεισε τους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές από τις διεθνείς διοργανώσεις για όλο το 2022 με αφορμή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στίβος: Εκτός διεθνών διοργανώσεων οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (World Athletics) προέβη στον αποκλεισμό των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις.

Έτσι λοιπόν, οι αθλητές στίβου από τις δύο χώρες δε θα μπορούν να λάβουν μέρος ούτε κάτω από ουδέτερη σημαία, όπως θεσμοθέτησαν άλλες ομοσπονδίες. Ως εκ τούτου οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές δε θα λάβουν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού και κλειστού στίβου αλλά και στις διοργανώσεις της Diamond League. Αυτό ισχύει και τις για τους προπονητές αλλά και τους κριτές των αγώνων.

«Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος από όσα έκανε η Ρωσία με την υποστήριξη της Λευκορωσίας. Οι ηγέτες σε όλον τον κόσμο προσπάθησαν μέσω της διπλωματικής οδού να αποφευχθεί η εισβολή αλλά αυτό δεν είχε αποτέλεσμα εξαιτίας της αμετακίνητης στάσης της Ρωσίας» τόνισε ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας Σεμπάστιαν Κόου.

«Όποιος με γνωρίζει θα καταλάβει ότι η επιβολή κυρώσεων σε αθλητές λόγω των ενεργειών των κυβερνήσεων με βρίσκει αντίθετο. Έχω διαμαρτυρηθεί κατά της πρακτικής όσο στοχεύουν αθλητές και τον αθλητισμό για να ασκήσουν πολιτική. Αυτό όμως είναι διαφορετικό καθώς οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν επιβάλει κυρώσεις και μέτρα κατά της Ρωσίας σε όλους τους τομείς. Ο αθλητισμός πρέπει να ορθώσει ανάστημε και να συστρατευθεί προκειμένου να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και να αποκατασταθεί η ειρήνη. Δεν μπορούμε και να δεν πρέπει να μην έχουμε συμμετοχή σε αυτό» πρόσθεσε ο Σεμπάστιαν Κόου.