Στίβος: Επιστρέφουν στις διοργανώσεις 22 Ρώσοι αθλητές

Το συμβούλιο αναθεώρησης ντόπινγκ της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου συμφώνησε πως οι αιτήσεις 22 Ρώσων αθλητών πληρούν τα αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας και μπορούν να μετέχουν σε διεθνείς αγώνες ως «ουδέτεροι»

Στίβος: Επιστρέφουν στις διοργανώσεις 22 Ρώσοι αθλητές

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου έδωσε την άδεια σε 22 Ρώσους να αγωνιστούν ως «ουδέτεροι» το 2022.

Η ολυμπιονίκης του ύψους γυναικών Μαρία Λασίτσκινε, η πρωταθλήτρια κόσμου στο επί κοντώ και 2η στο Τόκιο, Ανζέλικα Σιντόροβα (2η στο Τόκιο), αλλά και η Γιελιζαβέτα Μπονταρένκο με περσινό 4.60μ., καθώς και ο Ίλια Ίβανιουκ (3ος παγκόσμιος πρωταθλητής στο ύψος) είναι ανάμεσα στους 22 Ρώσους αθλητές και αθλήτριες που απέκτησαν δικαίωμα να αγωνιστούν.

Είναι γνωστή η υπόθεση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία για παράβαση του κανονισμού αντιντόπινγκ με την έκθεση ΜακΛάρεν, η οποία αποκάλυψε τη σωρεία παρατυπιών στο εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας, το οποίο έχασε την πιστοποίησή του από τον WADA.

Για το λόγο αυτό μάλιστα οι Ρώσοι αθλητές τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από όλες τις διοργανώσεις μεταξύ αυτών και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το συμβούλιο αναθεώρησης ντόπινγκ της παγκόσμιας ομοσπονδίας συμφώνησε πως οι αιτήσεις 22 Ρώσων αθλητών πληρούν τα αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας και μπορούν να μετέχουν σε διεθνείς αγώνες ως «ουδέτεροι» αθλητές και όχι με τα χρώματα της χώρας τους μιας και η ρωσική ομοσπονδία στίβου (RusAF) παραμένει σε αναστολή εξ αιτίας του σκανδάλου ντόπινγκ που ξέσπασε τον Νοέμβριο του 2015.

Οι αθλητές με τη σειρά τους πρέπει να ανταποκριθούν σε έναν ελάχιστο αριθμό τεστ αντι-ντόπινγκ και να ελεγχθούν για πιθανή προηγούμενη εμπλοκή τους σε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Στη συνέχεια, μπορούν να αγωνιστούν ως «Εξουσιοδοτημένοι Ουδέτεροι Αθλητές» σε διεθνείς εκδηλώσεις.