Παραολυμπιακοί Αγώνες 2020: Θα διεξαχθούν χωρίς θεατές

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού οδήγησε τους διοργανωτές των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο στην απόφαση να αποκλειστούν οι θεατές από τα γήπεδα

Παραολυμπιακοί Αγώνες 2020: Θα διεξαχθούν χωρίς θεατές

Χωρίς την παρουσία θεατών θα πραγματοποιηθούν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν στο Τόκιο από τις 24 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Τη συγκεκριμένη απόφαση ανακοίνωσε τη Δευτέρα (16/8) η οργανωτική επιτροπή, οκτώ ημέρες πριν από την τελετή έναρξης και ο λόγος, φυσικά, είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που υπάρχει στην Ιαπωνία.

Με τα κρούσματα να φτάνουν σε αριθμούς ρεκόρ, αποφασίστηκε «να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για τους Αγώνες» στα τμήματα που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας, «συμπεριλαμβανομένης της απουσίας θεατών», όπως ανέφερε η οργανωτική επιτροπή σε ανακοίνωση που εξέδωσε από κοινού με τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC), την ιαπωνική κυβέρνηση και την πόλη του Τόκιο.

Ουσιαστικά θα ισχύσει ό,τι και στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου σχεδόν το 98% των αγωνισμάτων πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Στη Σιζουόκα, τα αγωνίσματα της ποδηλασίας έγιναν με την παρουσία κόσμου, ωστόσο η κατάσταση πλέον έχει επιδεινωθεί και στους Παραολυμπιακούς δεν θα υπάρξουν φίλαθλοι.

«Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση, ήταν αναπόφευκτο να οργανωθούν οι Αγώνες κεκλεισμένων των θυρών» δήλωσε η πρόεδρος του «Τόκιο 2020», Σέικο Χασιμότο, σε συνέντευξη Τύπου.

Οι μαθητές από τα τοπικά σχολεία μπορούν ωστόσο να παρακολουθήσουν ορισμένα αγωνίσματα, κατόπιν αιτήματος των τοπικών αρχών ή ιδρυμάτων, εφόσον εφαρμόζονται τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για κορονοϊό.

«Ελπίζουμε ότι μπορούμε να δώσουμε όνειρα και ελπίδες σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά» σημείωσε η Χασιμότο.

Ο γενικός διευθυντής του «Τόκιο 2020», Τοσίρο Μούτο, δήλωσε από την πλευρά του ότι: «Η απόφαση να μην υπάρχουν θεατές έλαβε υπόψη τους αθλητές, αλλά και την ιαπωνική κοινωνία».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Kyodo που δημοσιεύτηκε σήμερα (16/8), ο ιαπωνικός πληθυσμός, δυσαρεστημένος από τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση, τάχθηκε υπέρ της απουσίας θεατών και από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, σε ποσοστό 65%.

Μέχρι σήμερα, περίπου 540 κρούσματα κορονοϊού έχουν εντοπιστεί στην Ιαπωνία μεταξύ ατόμων που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες (αθλητές, διοργανωτές και μέσα ενημέρωσης), τα περισσότερα από αυτά μεταξύ εργαζομένων με έδρα την Ιαπωνία. Επίσης, άλλα τρία άτομα, μέλη των ΜΜΕ, βρέθηκαν θετικά εντός δύο εβδομάδων από την αποχώρησή τους από χώρα.

Στο μεταξύ, 31 άτομα που συνδέονται με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες έχουν βρεθεί θετικά μέχρι στιγμής ενώ έχουν αναφερθεί και άλλα περιστατικά μεταξύ των ομάδων που έχουν ήδη φτάσει για προετοιμασία πριν από τους Αγώνες.

Οι περίπου 4.400 αθλητές που αναμένονται στο Τόκιο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει, όπως αυτοί που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, να ακολουθήσουν δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, με καθημερινές εξετάσεις κορονοϊού και περιορισμούς κίνησης.