Τζούλια Τζένγκο: «Και σπίτια θα καθαρίζουμε, όσο αντέχουμε»

Η Τζούλια Τζένγκο συγκινεί στο «ΦΩΣ», όπως και η Ελίνα, το «χρυσό κορίτσι» του ελληνικού στίβου, με όσα είχε πει προ καιρού για τη μητέρα της.

Τζούλια Τζένγκο: «Και σπίτια θα καθαρίζουμε, όσο αντέχουμε»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Μία συνέντευξη που είχα κάνει πέρσι με την Ελίνα Τζένγκο, η οποία είχε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ Κ20 (είχε κάνει και παγκόσμιο ρεκόρ Κ18 πιο πριν), έγινε viral στα social media και συγκεκριμένα αυτό το απόσπασμα:

Εσύ νιώθεις Ελληνίδα;

Ε, βέβαια! Στην Ελλάδα γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, εδώ πήγα σχολείο. Είμαι Ελληνίδα, είμαι και από την Αλβανία. Πιο πολύ όμως νιώθω Ελληνίδα. Έχω ζήσει όλη μου τη ζωή εδώ. Μόλις έκανα το παγκόσμιο ρεκόρ, πήρα τηλέφωνο τους γονείς μου από το γήπεδο. Έχουν περάσει πολλά...

Τι έχουν περάσει;

Το να τους δίνω χαρά είναι το παν για εμένα. Ήταν σαν να το κάνω για αυτούς.

Θες να μου πεις τι δουλειά έκαναν εδώ;

Ο μπαμπάς μου στην Αλβανία ήταν αστυνομικός. Η μαμά μου ήταν δασκάλα. Όταν ήρθαν στην Ελλάδα, ο μπαμπάς μου δούλευε σε οικοδομές και η μαμά μου καθάριζε σπίτια.

Σε τιμάει που το λες.

Έχω υποσχεθεί ότι δεν θα ξανακάνει αυτήν τη δουλειά. Ότι θα φτάσω στο σημείο με τις επιδόσεις μου να έχω αρκετά λεφτά για να μην ξαναδουλέψει.

Ευρωπαικό Πρωτάθλημα Στίβου Κ20: Χρυσό μετάλλιο η Ελίνα Τζένγκο

Τώρα η Ελίνα Τζένγκο πήρε χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κ20. Αυτήν τη φορά μίλησα με τη μαμά της! Διότι ο αθλητισμός έχει ωραίες ιστορίες που πρέπει να τις αναζητάς. Είναι η Τζούλια Τζένγκο. Και δεν έχει μόνο την Ελίνα για κόρη, έχει κι άλλες, κούκλες! Η μεγαλύτερη ήταν κι αυτή καλή αθλήτρια, αλλά την έφαγαν οι νόμοι που ταλαιπωρούσαν τα παιδιά, 19 χρόνια στην Ελλάδα από βρέφος, όλα τα σχολεία εδώ, αλλά δεν της έδιναν ελληνική υπηκοότητα.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 20/7/2021

Μπορώ να βάλω φωτογραφίες σας με τις κούκλες κόρες σας;

Ναι, μπορείτε.

Η Ελίνα μού είχε πει ότι όνειρό της είναι να φτάσει ψηλά και με τις επιδόσεις της να σας σταματήσει από το να καθαρίζετε σπίτια.

Η ψυχή μου...

Αλήθεια είναι;

Αλήθεια είναι. Η Ελίνα είναι παιδί που δεν υπάρχει... Δεν είναι μόνο καλή αθλήτρια. Είναι... (κομπιάζει).

Το πιστεύατε ότι θα έφτανε τόσο ψηλά;

Ναι, το πίστευα γιατί είναι πολύ πεισματάρα. Από μικρή, αυτό που θέλει το καταφέρνει.

Πόσες κόρες έχετε; Είδα φωτογραφίες με τη μία να είναι πιο όμορφη από την άλλη.

Έχω τρία κορίτσια. Και η μεγάλη ήταν καλή αθλήτρια, αυτή ήταν η πρώτη που μπήκε στον στίβο, αλλά ήταν άτυχη γιατί οι νόμοι τότε δεν της έδιναν υπηκοότητα. Είχε πρόβλημα με τα χαρτιά της και, ενώ ήταν άριστη στη σφαίρα, δεν την άφηναν να βγει για αγώνες στο εξωτερικό. Το σπίτι είναι γεμάτο μετάλλια, είχε πάρει 300 μετάλλια!

Αυτή που βλέπω στις φωτό έκανε σφαίρα; Αυτή είναι σαν μοντέλο!

Κι όμως, ρωτήστε τους προπονητές, ήταν πολύ καλή στη σφαίρα, πολύ δυνατή, σάρωνε τις νίκες στην Ελλάδα, αλλά δεν την άφηναν να βγει έξω λόγω προβλήματος με τα χαρτιά. Ενώ η Ελίνα ήταν τυχερή. Όταν ξεπετάχτηκε, άλλαξε ο νόμος και πήρε ελληνική υπηκοότητα. Η μεγάλη μου κόρη απογοητεύτηκε και τα παράτησε. Όταν πήρε κι αυτή τα χαρτιά της, έκρινε ότι ήταν πια αργά και σταμάτησε. Πέσαμε πάνω της να ξαναρχίσει, αλλά είχε θυμώσει.

Πόσων χρόνων είχε έρθει στην Ελλάδα;

Επτά μηνών μωρό! Και πήρε την ελληνική υπηκοότητα στα 20, τότε άλλαξε ο νόμος.

Όταν εσείς ήρθατε στην Ελλάδα, ξέρατε ελληνικά;

Όχι. Νέα κοπέλα ήμουν, 23 χρόνων ήρθα εδώ. Τρία παιδιά έκανα εδώ. Τι τραβήξαμε...

Αισθανθήκατε ποτέ ότι οι Έλληνες είναι ρατσιστές;

Όχι, όχι. Με τους ανθρώπους εδώ δεν είχαμε πρόβλημα ποτέ. Οι Έλληνες είναι καλοί άνθρωποι. Με το κράτος είχαμε πρόβλημα που τα κορίτσια ήταν μωρά εδώ, γεννήθηκαν εδώ, πήγανε όλα τα σχολεία εδώ και δεν τους έδιναν χαρτιά για πάρα πολλά χρόνια. Και η μεσαία έκανε στίβο, έπταθλο, αλλά μπήκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για σπουδές στα οικονομικά και άφησε τον στίβο. Είχε κι εκείνη πρόβλημα με τα χαρτιά.

Τα ονόματά τους;

Η Ελίνα είναι 20. Η μεγάλη είναι η Ιζαμπέλα. Και η μεσαία είναι η Πάολα.

Ποιος τη βοήθαγε την Ελίνα μέχρι να αρχίσει τις μεγάλες επιδόσεις και να πάρει κάποια λεφτά;

Κανείς δεν τη βοήθαγε για να φτάσει ψηλά, μόνο εμείς, όσο μπορούσαμε. Η ομοσπονδία βοηθάει όταν κάνει ένας αθλητής τις μεγάλες επιδόσεις. Μέχρι να φτάσει όμως να τις κάνει -και αν τις κάνει ποτέ- κανείς δεν βοηθάει οικονομικά. Από πέρσι άρχισε να παίρνει κάποια χρήματα η Ελίνα. Και έκαναν το μεγάλο λάθος πέρσι να της στερήσουν το παγκόσμιο ρεκόρ, να μην καταγραφεί επίσημα λόγω μιας παράλειψής τους...

Ήταν τρομερή γκάφα. Έκλαιγε;

Μόνο έκλαιγε; Η ψυχολογία της ήταν χάλια για καιρό. Την πήρε από κάτω. Έπεσαν οι επιδόσεις της. Τώρα ευτυχώς έχει συνέλθει.

Κι έχει το Παγκόσμιο τον Αύγουστο.

Ναι, μακάρι Θεούλη μου να πάνε όλα καλά.

Το όνειρό σας ποιο είναι; Μπορεί να πάρει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες; Ακόμα είναι μικρή.

Θα πάρει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο μέλλον! Το πιστεύω. Θα δουλέψει και θα τα καταφέρει. Όσο πέφτει κάτω τόσο ξανασηκώνεται. Είναι πεισματάρα. Μόνο την υγειά της να έχει, ο Θεός να τη βοηθήσει να είναι υγιής.

Ποιος Θεός; Είστε ορθόδοξη, καθολική ή μουσουλμάνα;

Στην Αλβανία μεγαλώσαμε χωρίς Θεό, μας έλεγαν στο σχολείο ότι δεν υπάρχει Θεός. Ο Χότζα ήταν πολύ αυστηρός. Όμως οι γιαγιάδες μας και οι παππούδες μας μάς μάθαιναν για τον Θεό κρυφά... Στο χωριό που μεγάλωσα εγώ ήταν καθολικοί.

Είστε καθολική λοιπόν.

Ένας Θεός είναι, ο Ιησούς Χριστός! Άσε τι λέμε εμείς οι άνθρωποι και τι διαχωρισμούς βάζουμε.

Έχετε σταματήσει να καθαρίζετε σπίτια;

Όχι ακόμα. Πρέπει να δουλέψουμε. Να βοηθάμε τα παιδιά μας. Όσο μπορούμε, πρέπει να δουλεύουμε. Και σπίτια θα καθαρίζουμε, όσο αντέχουμε.

Δεν είναι ντροπή.

Όχι, το να δουλεύεις δεν είναι ντροπή.