Νίκος Τσώνης: «Η Κελεσίδου θα μείνει στην Ιστορία»

Ο Νίκος Τσώνης, ο σπορτκάστερ της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης, είναι σαν το παλιό κρασί. Στην 35ετή πορεία του στον χώρο της τηλεόρασης έχει ταυτίσει τη φωνή του με τις μεγάλες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού και ειδικότερα του στίβου.

Νίκος Τσώνης: «Η Κελεσίδου θα μείνει στην Ιστορία»

Η αλήθεια είναι ότι χαίρεσαι να τον ακούς! Η κατάθεση γνώσεων και εμπειριών σε μία τηλεοπτική μετάδοση είναι το κερασάκι στην τούρτα της εικόνας. Ο Τσώνης, από παιδί στους στίβους, έχει τον τρόπο να σε βάζει μέσα στο στάδιο. Ξέρει τον αθλητισμό όσο λίγοι και πλέον αποφάσισε να τον βοηθήσει από νέο μετερίζι. Θέτει υποψηφιότητα για το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ.

Πριν προλάβεις να τον ρωτήσεις γιατί, έχει έτοιμη την απάντηση. «Υπάρχει κανείς που μπορεί να αρνηθεί τη βοήθεια σε αυτά τα νέα παιδιά, στους νέους αθλητές που θέλουν να πάνε τον ελληνικό στίβο στο αύριο; Είναι δυνατόν να μείνω αμέτοχος στο προσκλητήριο της Τασούλας Κελεσίδου, της ολυμπιονίκη μας και παγκόσμιας πρωταθλήτριας, που διεκδικεί την προεδρία της ομοσπονδίας;».

Θα τα καταφέρει η Κελεσίδου;

Θα μείνει στην Ιστορία. Έχω τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη στην Αναστασία όσο και στους άλλους πρωταθλητές που αποφάσισαν επιτέλους να βγουν μπροστά και να πάρουν τις τύχες του αθλήματος στα χέρια τους. Ξέρετε, αυτά τα παιδιά έχουν καταφέρει τα πάντα στη ζωή τους, δεν τους λείπει κάτι, έχουν τον τρόπο να μας κάνουν υπερήφανους. Νομίζω λοιπόν ότι θα είναι οι καλύτεροι οδηγοί για τη νέα γενιά, τα νέα ελληνόπουλα που μπαίνουν σήμερα στους στίβους και προσδοκούν να έχουν ανάλογες και αντίστοιχες πορείες.

Εντάξει, ήταν καλοί αθλητές, αλλά δεν σημαίνει ότι και διοικητικά μπορούν να διαγράψουν αντίστοιχη πορεία.

Μα, το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των σπουδαίων αθλητών δεν είναι μόνο η αγωνιστική τους παρουσία. Μιλάμε για ανθρώπους με απαράμιλλο ήθος! Έχω πει πολλές φορές ότι την Αναστασία Κελεσίδου θα έπρεπε ο ελληνικός στίβος να την εκλέξει διά βοής, όχι με αρχαιρεσίες. Η προσωπικότητά της και ο χαρακτήρας της σπανίζουν, η θέλησή της για επιτυχία είναι μοναδική! Για ποιον να πρωτοπώ; Για τον Κώστα Γκατσιούδη, τον Αλέξη Αλεξόπουλο, τον Χάρη Παπαδιά, τον Άγγελο Παυλακάκη... Μην αναφέρω ονόματα γιατί θα ξεχάσω κάποιον και θα τους αδικήσω. Νομίζω ότι χρωστάμε, έχουμε χρέος όλοι να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα να διοικήσουν το άθλημά τους.

Βλέπουμε, όμως, ότι η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές του ΣΕΓΑΣ έχει μεγάλη ένταση και οξύτητα.

Αυτό είναι το μεγάλο λάθος του Σεβαστή και του Παναγόπουλου. Βρίσκονται ουσιαστικά 24 χρόνια στη διοίκηση του ΣΕΓΑΣ. Αντί λοιπόν από μόνοι τους να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες για να περάσει στο προσκήνιο η επόμενη γενιά, προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν στις καρέκλες τους! Αυτά δεν γίνονται και δεν είναι σοβαρά. Τη στιγμή μάλιστα που δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι, συνεχίζουν να δυναμιτίζουν το κλίμα έτσι ώστε να ελέγχουν την επόμενη μέρα. Ό,τι είχαν να δώσουν αυτοί οι άνθρωποι το έχουν δώσει στα 24 χρόνια που είναι στη διοίκηση της ομοσπονδίας, φτάνει πια!

Και βλέπουμε ότι θέλουν να κάνουν τις εκλογές διά ζώσης και όχι ηλεκτρονικά, όπως η πολιτεία επιτάσσει βάσει των υγειονομικών κανόνων της πανδημίας.

Εκτιμώ ότι ψάχνουν δικαιολογίες για την ήττα στις εκλογές. Είναι δυνατόν τη μία να λένε ότι οι αντιπρόσωποι δεν ξέρουν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά, την άλλη ότι θα γίνει παρέμβαση στα κομπιούτερ για να τους κλέψουν ψήφους; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Νομίζω ότι τα σωματεία που θα ψηφίσουν θα σταθμίσουν τα πάντα. Κατ’ αρχάς είναι παράνομο να γίνουν εκλογές με φυσική παρουσία αυτήν την περίοδο... Δεν μπορείς να προτρέπεις κόσμο να παρανομήσει, οι εκλογές θα γίνουν ηλεκτρονικά. Τελεία και παύλα.

Βλέπουμε μία κάμψη στις επιτυχίες. Μας είχε συνηθίσει ο στίβος σε πολλά μετάλλια τις περασμένες δεκαετίες.

Έγινε πολλή δουλειά σε επίπεδο σωματείου και βάσης τη δεκαετία του ‘80 και τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τότε πραγματικά υπήρξε ένας σχεδιασμός-επανάσταση για τον ΣΕΓΑΣ, που οδήγησε σε όλο αυτό το θαύμα του αθλητισμού και ο στίβος πρωταγωνίστησε μέχρι το 2008 περίπου. Μετά συνέχισαν τις επιτυχίες μεμονωμένοι αθλητές, γιατί ο ΣΕΓΑΣ άρχισε να υποβαθμίζει τον ρόλο των προπονητών αλλά και τους ίδιους τους αθλητές. Οικονομικά βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο αποδοχών και οδοιπορικών. Έμειναν χωρίς αθλητικές εγκαταστάσεις, είναι απίστευτο ο στίβος και ο ΣΕΓΑΣ των εκατοντάδων χιλιάδων αθλουμένων να μην έχουν ένα δικό τους στάδιο, δύο χώρους να κάνουν προπόνηση και αγώνες οι αθλητές μας.

Ναι, αλλά ο Βασίλης Σεβαστής λέει ότι αυτά είναι δουλειά της πολιτείας, η κυβέρνηση φταίει που δεν κάνει στάδια.

Αυτή η διοίκηση έχει διαχειριστεί πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορούσε να φτιάξει, να συντηρήσει ένα στάδιο; Αλλά πότε τη θυμούνται την πολιτεία; Μόνο όταν έχουν εκλογές... για να της ρίξουν τις ευθύνες! Δηλαδή θα είμαι εγώ διοίκηση του ΣΕΓΑΣ και δεν θα φροντίσω να φτιάξω στάδιο; Θα ξυπνάω και θα κοιμάμαι έξω από την πόρτα του υπουργού! Αυτή είναι η δουλειά μου! Για να δούμε λοιπόν, θα τα καταφέρω ή δεν θα τα καταφέρω; Αν όμως αρκούμαι στα 10 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο που παίρνω επιχορήγηση και δεν τα διαθέτω αυτά στους σκοπούς που πρέπει, τότε είμαι άξιος της μοίρας μου.

Τι θα λέγατε στα σωματεία ενόψει των εκλογών σε δύο εβδομάδες, γιατί να σας ψηφίσουν;

Πρώτα απ’ όλα, τους προσκαλώ όλους να ψηφίσουν την Τασούλα Κελεσίδου και όλους τους άλλους εκπροσώπους της Αναγέννησης, που θέτουν υποψηφιότητα μαζί της. Εμένα με γνωρίζουν. Να είναι βέβαιοι ότι θα δώσω τα πάντα για να πάμε τον στίβο μπροστά! Για να αναδείξουμε τον ρόλο του αθλητή, του προπονητή, του σωματείου. Ναι, ζητώ την ψήφο των εκλεκτόρων γιατί έφτασε η ώρα για τη μεγάλη αλλαγή! Ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει σε αυτό το τρίπτυχο και επιτέλους ο χώρος δεν είναι τσιφλίκι κανενός.