Πέθανε από καρκίνο ο χρυσός Ολυμπιονίκης του βάδην, Ερνέστο Κάντο

Σε ηλικία 61 ετών, πέθανε από καρκίνο του παγκρέατος και του ήπατος ο χρυσός Ολυμπιονίκης του βάδην, Ερνέστο Κάντο

Πέθανε από καρκίνο ο χρυσός Ολυμπιονίκης του βάδην, Ερνέστο Κάντο

O «χρυσός» Ολυμπιονίκης του 1984 (Λος Άντζελες) στα 20 χλμ βάδην και παγκόσμιος πρωταθλητής του 1983 (Ελσίνκι) στο ίδιο αγώνισμα, Ερνέστο Κάντο, «έφυγε από τη ζωή» σε ηλικία 61 ετών από καρκίνο του παγκρέατος και του ήπατος.

Ο Κάντο είναι ο ένας από τους τρεις αθλητές στίβου της χώρας του που έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Κάντο πέθανε την Παρασκευή (20 Νοεμβρίου), εβδομάδες αφού ευχαρίστησε όλους όσοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους κατά τη διάρκεια της μάχης του με τον καρκίνο.

Γεννημένος στην Πόλη του Μεξικού τον Οκτώβριο του 1959, ο Κάντο ξεκίνησε το αγώνισμα του βάδην σε νεαρή ηλικία και κέρδισε τον πρώτο του εθνικό τίτλο σε ηλικία μόλις 13 ετών!

Η πρώτη μεγάλη διεθνής επιτυχία του Κάντο ήρθε το 1981 στο World Race Walking Cup στη Βαλένθια. Δύο χρόνια αργότερα, έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής των 20 χιλιομέτρων στο Ελσίνκι.

Στη συνέχεια κέρδισε το χρυσό στους Παναμερικανικούς Αγώνες που έγιναν στο Καράκας 1983.

Ο καλύτερος χρόνος του Κάντο στα 20 χλμ ήταν 1 ώρα 19 λεπτά 37 δευτερόλεπτα, που σημειώθηκε σε υψόμετρο στο Μεξικό το 1987.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ 1988, ο Κάντο αποκλείστηκε λόγω τραυματισμού και στη Βαρκελώνη το 1992 τερμάτισε 29ος στα 20 χλμ.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή του Μεξικού χαρακτήρισε τον Κάντο "έναν από τους καλύτερους αθλητές στην ιστορία του Μεξικού".