Ολυμπιακός: Γιορτάζει 67 χρόνια ο στίβος (pics)

Συμπληρώνονται σήμερα 67 χρόνια από την επανίδρυση του τμήματος στίβου του Ολυμπιακού. Ένα τμήμα που το 1933 είχε αναστείλει τη λειτουργία του, αλλά στις 16 Νοεμβρίου 1953 επανιδρύθηκε και έκτοτε έχει χαρίσει μεγάλες επιτυχίες, στιγμές δόξας και παγκόσμιας αναγνώρισης.

Ολυμπιακός: Γιορτάζει 67 χρόνια ο στίβος (pics)

Ο Τάκης Βεντίκος ήταν ουσιαστικά ο άνθρωπος που έβαλε το... λιθαράκι για την επανεκκίνηση του τμήματος. Υπήρξε ο ιδρυτής του τμήματος, αθλητής και προπονητής του Ολυμπιακού και εν συνεχεία αρχιπροπονητής και έφορος της ομάδας του μεγάλου λιμανιού.

Οι πρώτες προπονήσεις γίνονταν στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και σιγά σιγά ξεκίνησαν κι άλλα παιδιά να φοράνε τα ερυθρόλευκα και να μετέχουν σε αγώνες του τμήματος. Σημαντικό μέρος της Ιστορίας του Θρύλου έχει γραφτεί στο Θεμιστόκλειο, όπου έκαναν προπόνηση πολλοί μεγάλοι αθλητές του Ολυμπιακού πριν μετακομίσει το τμήμα στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Ο Γιάννης Πολυκανδριώτης θυμάται...

Μιλήσαμε με τον β’ αντιπρόεδρο του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Γιάννη Πολυκανδριώτη. Έναν άνθρωπο που έζησε από κοντά την επανίδρυση του τμήματος, ενώ και ο ίδιος είχε συμμετάσχει σε αγώνες ως αθλητής του στίβου, γιατί όπως μας είπε έπρεπε η ομάδα να συμπληρώσει τριάδα για να μη χάνει βαθμούς. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, σε αγώνες έχουν λάβει μέρος ακόμη και «ιερά τέρατα» του ελληνικού ποδοσφαίρου και του Ολυμπιακού, όπως οι Υφαντής, Ρωσσίδης, Κοτρίδης ή ακόμη και οι μπασκετμπολίστες Αλέκος και Γιάννης Σπανουδάκης αλλά και ο πυγμάχος Μαντούβαλος.

«Στις 16 Νοεμβρίου του έτους 1953, με πρόεδρο του Ολυμπιακού ΣΦΠ τον Γεώργιο Ανδριανόπουλο, γενικό γραμματέα τον Κώστα Καρύδη και εισηγητή τον Σταύρο Μαραγκουδάκη, αποφασίστηκε η επανίδρυση του τμήματος στίβος του Ολυμπιακού. Η ανάθεση του οποίου δόθηκε στον Τάκη Βεντίκο, αθλητή στα 100 μ. στο Παγκράτι και της εθνικής ομάδας στη σκυταλοδρομία 4x100.

Τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό πραγματοποίησε ο Σταύρος Νταϊφάς, δίνοντας στο Παγκράτι ο Βαγγέλης Χέλμης δύο ποδοσφαιριστές. Επίσης, ο Θεόδωρος Νικολαΐδης πήρε έναν μεγάλο αθλητή από το Παγκράτι, τον Κώστα Μοραγιέμο, τον πήγε στο γραφείο του και υπέγραψε στον Ολυμπιακό.

Το τμήμα ανέδειξε πολλούς αθλητές, πανελληνιονίκες, βαλκανιονίκες και μετέπειτα ολυμπιονίκες. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά ονόματα: Μοραγιέμος, Μεσημέρτζης, Ντέμος, Ανυφαντάκης, Κοκόλης, Νικολαΐδης Παντελής, Κορομπόκης, Τσαλαμανιός, Μαγκλάρας, Λεμονής, Παρασκευάς, Χαραμής, Συντιχάκης, Κρητικός, Βισβίκης, Δημητσάνας, Κορδατζάκης, Κοσμάς Στράτος, Καραουλάνης, Καράφλας, Ντούμας, Ξαρχάκος, Τσέκος, Λιακόπουλος, Καλαγιάς, Κουμουτσέας, Βασιλείου, Τσακίρογλου. Για την επάνδρωση του τμήματος δεν αρκούσαν οι αθλητές και παίρναμε και από άλλα τμήματα του Ολυμπιακού για να συμμετέχουν στους αγώνες, όπως οι Υφαντής, Κοτρίδης, Ρωσσίδης, Αλέκος και Γιάννης Σπανουδάκης, Μαντούβαλος και άλλοι πολλοί που μπορεί να μου διαφεύγουν αυτήν τη στιγμή.

Με την οικονομική προσφορά του Γιώργου Γλου μεταγραφή πήραν στον Ολυμπιακό δεκαετίες μετά αθλητές όπως οι Κεντέρης, Χαλκιά, Μανιάνι, Θάνου, Παπακώστας, Μπακογιάννη, Βασδέκης, Βόγγολη, Τερζιάν, Ξάνθου, Ιακωβάκης, Δεβετζή, Μελέτογλου, Τσάτουμας και άλλοι που μετέπειτα αναδείχθηκαν ολυμπιονίκες ή χάρισαν στη χώρα μας μεγάλες διακρίσεις στο εξωτερικό.

Σήμερα γιορτάζουμε τα 67α γενέθλια. Εύχομαι στους αθλητές, στους προπονητές και στους συνεργάτες του τμήματος στίβου να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, παρά τις οικονομικές δυσκολίες. Να κατακτούν τίτλους και πρωταθλήματα που αφιερώνονται κάθε χρόνο στον ιδρυτή του τμήματος Τάκη Βεντίκο.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον πρόεδρο Μιχάλη Κουντούρη που είναι πάντα δίπλα στο τμήμα. Επίσης θέλω να συγχαρώ την προπονήτρια Στέλλα Νικολαΐδου και τους συνεργάτες της που με τον ζήλο τους εμψυχώνουν και παροτρύνουν τους αθλητές κάθε χρόνο και τους οδηγούν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους» τόνισε ο Γιάννης Πολυκανδριώτης, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος των βετεράνων αθλητών του στίβου της ομάδας του μεγάλου λιμανιού.

Οι τίτλοι, το νταμπλ και το σερί

Ο Ολυμπιακός τον περασμένο Αύγουστο πανηγύρισε την κατάκτηση του 14ου πρωταθλήματος και 5ου διαδοχικού στον ανοιχτό στίβο ανδρών. Παράλληλα, η ομάδα του μεγάλου λιμανιού έκανε το νταμπλ την περσινή αγωνιστική περίοδο, αφού είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο η κατάκτηση του 10ου πρωταθλήματος και 6ου διαδοχικού στον κλειστό στίβο.

Ο Ολυμπιακός στους άνδρες μετρά 14 (2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020) πρωταθλήματα στον ανοιχτό στίβο, 10 (2010, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020) στον κλειστό, 12 (1965, 1966, 1967, 1984, 2003, 2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013) στον ανώμαλο δρόμο και ένα διασυλλογικό πρωτάθλημα Α’ Εθνικής το 2000. Στις γυναίκες μετρά ένα πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου πριν από δέκα χρόνια.