Πόλακ: Πάω στο Βερολίνο να τα βάλω με τα ιερά τέρατα

Η Ελένη Κλαούντια Πόλακ θα είναι η τρίτη Ελληνίδα επικοντίστρια στο Ευρωπαϊκού του Βερολίνου. Δηλώνει έτοιμη για την πιο μεγάλη πρόκληση της καριέρας της. 

Πόλακ: Πάω στο Βερολίνο να τα βάλω με τα ιερά τέρατα

Η Ελένη Κλαούντια Πόλακ είναι Ελληνίδα, αν και δεν έχει ελληνικές ρίζες. Μητέρα από τη Σρι Λάνκα, πατέρας από την Πολωνία, αλλά η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του επί κοντώ γεννήθηκε, μεγάλωσε, ζει και (πλέον) διαπρέπει στην Ελλάδα και με τα ελληνικά χρώματα θα αγωνιστεί στο Ευρωπαϊκό του Βερολίνου, μαζί με την Κατερίνα Στεφανίδη και την Νικόλ Κυριακοπούλου! Η Πόλακ μιλώντας στο “Φως των Σπορ” εξήγησε πως ετοιμάζεται να τα βάλει με τα… ιερά τέρατα του αγωνίσματος!

Με αφορμή ότι θα υπάρχουν τρεις επικοντίστριες στο Βερολίνο και δύο επικοντιστές, μήπως τείνει το αγώνισμα να γίνει εθνικό σπορ στην Ελλάδα;

Το ότι θα υπάρχουν τρεις επικοντίστριες και δύο επικοντιστές στο Βερολίνο σίγουρα αποτελεί μια καλή αρχή για να γίνει εθνικό σπορ το επί κοντώ. Χαίρομαι πολύ διότι πιο παλιά δεν ήταν τόσο διαδεδομένο το αγώνισμα, αλλά με τις πολλές καλές εμφανίσεις τα τελευταία χρόνια από την Κατερίνα Στεφανίδη, τη Νικόλ Κυριακοπούλου, του Κώστα Φιλιππίδη και του Εμμανουήλ Καραλή έχει γίνει πολύ δημοφιλές.

Ποια ήταν η πρώτη σκέψη μόλις πέρασες τα 4,45μ. στα Χανιά;

Η πρώτη σκέψη μου ήταν όταν ακόμα ήμουν στον αέρα! Επιτέλους το έκανα! Αυτό σκέφτηκα! Μπορεί να είναι αρχή της σεζόν ακόμα, αλλά στον κλειστό μετά το 4,42 μ. που έκανα στη Γαλλία τα άλματά μου ήταν πολύ καλά και ήξερα ότι μπορούσα να κάνω και το 4,45 μ., που είναι το όριο των νέων για το Βερολίνο.

Είναι μια πρώτη επιβράβρευση των κόπων σου όλα αυτά τα χρόνια η συμμετοχή σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση;

Σίγουρα είναι πολύ μεγάλη επιβράβευση και για μένα και για τον προπονητή μου, Μανώλη Καραγιάννη. Όλα αυτά τα χρόνια δουλέψαμε πολύ και χαίρομαι που έχουν αρχίσει και βγαίνουν οι κόποι μας.

Γιατί επέλεξες το επί κοντώ; Τι είναι αυτό που σε συναρπάζει στο αγώνισμα;

Δεν το επέλεξα εγώ, αυτό με επέλεξε. Θα μπορούσα να πω ότι και ο κύριος Μανώλης με ώθησε στο επί κοντώ, αλλά πάντα μου άρεσε να το βλέπω. Ήταν ένα από τα αγαπημένα αθλήματα και αυτό που με συναρπάζει είναι ότι πρέπει να έχεις τον απόλυτο έλεγχο του σώματος σου από την ώρα που θα φύγεις από το ταρτάν μέχρι να καταλήξεις στο στρώμα.

Έχεις αναφερθεί στο παρελθόν στον ρόλο του προπονητή σου, Μανώλη Καραγιάννη. Είναι κομβικό σημείο για αθλητές του στίβου που ουσιαστικά πρόκειται για ατομικό άθλημα, να υπάρχει μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα πίσω σας;

Φυσικά! Έκανα άλλο αγώνισμα στο ξεκίνημα και εκείνος ήταν που με παρότρυνε να ξεκινήσω να κάνω άλμα επί κοντώ. Με τον προπονητή μου έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεννόηση και συνεργασία και φυσικά όπως έχω πει πολλές φορές είναι ένα μέλος της οικογένειας μου πλέον. Μαζί στις λύπες, μαζί και στις χαρές.

Είναι προφανές ότι η Στεφανίδη και η Κυριακοπούλου έχουν ανοίξει έναν δρόμο και εσύ είσαι η πρώτη που τον ακολουθεί σε υψηλό επίπεδο. Με ποιες προσδοκίες θα πάει η Ελένη Πόλακ στο Βερολίνο;

Η αλήθεια είναι ότι νιώθω πως πάω να τα βάλω με τα ιερά τέρατα, αλλά χαίρομαι πάρα πολύ που θα είμαι στο Βερολίνο! Η βασική μου προσδοκία είναι να προκριθώ στον τελικό. Από εκεί και πέρα θα βάλω τα δυνατά μου και ό,τι βγει, ελπίζοντας σε κάτι καλό.

Παρακολουθώντας τις δύο κορυφαίες Ελληνίδες επικοντίστριες έχεις “δανειστεί” τακτική ή τρόπο προσέγγισης του αγωνίσματος;

Όχι, δεν ακολουθώ κάποια τακτική. Ακολουθώ αυτά που έχουμε κάνει στην προπόνηση και αυτά θα μου πει ο προπονητής μου.

Το επίθετό σου είναι ξένο. Πως προέκυψε;

Οι γονείς μου είναι και οι δύο ξένοι. Η μαμά είναι από την Σρι Λάνκα και ο μπαμπάς είναι από την Πολωνία. Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ. Η μαμά μου μόλις είχε έρθει στην Ελλάδα και δουλεύει ως μοδιστρα και ο μπαμπάς οικοδομος. Και οι δύο ήταν στην Πάτρα για δουλειά και γνωρίστηκαν τυχαία στα γενέθλια της μαμάς μου. Ο μπαμπάς μου θα έφευγε Αθήνα για δουλειά και η μαμά τον ακολούθησε χωρίς δεύτερη σκέψη!

Τι υπάρχει για την Ελένη εκτός από το επί κοντώ στη ζωή της;

Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου είναι το επί κοντώ. Πέρα από αυτό υπάρχει και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ που σπουδαζω βοηθός φυσικοθεραπείας και τους ευχαριστώ πολύ όπως και τον ΣΕΓΑΣ που μας δίνουν τις υποτροφίες και σπουδάζουμε αυτό που θέλουμε και αγαπάμε, σε μια τόσο καλή σχολή.

Συμφωνείς στο ότι εδώ και 2-3 χρόνια ο ελληνικός στίβος παρουσιάζει σταθερή επιστροφή στο υψηλό επίπεδο; Θα εκπροσωπηθεί με αρκετά μεγάλη ομάδα στο Βερολίνο, όπως και στις πιο μικρές κατηγορίες…

Ναι! Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και ανεβαίνει ο ελληνικός στίβος και βλέπουμε συχνά την ελληνική σημαία στο βάθρο. Είναι κάτι που με χαροποιεί πολύ.