Η θέση του Γιάννη Κουτσιώρα και του ΕΣΚΑΝ για το παγκόσμιο ρεκόρ της Τζένγκο που δεν αναγνωρίστηκε!

Ο εθνικός προπονητής του ΣΕΓΑΣ, Γιάννης Κουτσιώρας και το ΕΣΚΑΝ πήραν θέση για την υπόθεση της Τζένγκο και του παγκοσμίου ρεκόρ νεανίδων που δεν αναγνωρίστηκε.

Η θέση του Γιάννη Κουτσιώρα και του ΕΣΚΑΝ για το παγκόσμιο ρεκόρ της Τζένγκο που δεν αναγνωρίστηκε!

Με αφορμή την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να μην αναγνωρίσει το παγκόσμιο ρεκόρ της αθλήτριας Ελίνας Τζένγκο, στην διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κ20, στα Γιάννενα, ο εθνικός προπονητής Γιάννης Κουτσιώρας, προχώρησε στην εξής δήλωση:

«Εκφράζω τη μεγάλη μου λύπη για την απόφαση της WA να μην αναγνωριστεί το παγκόσμιο ρεκόρ της Ελίνας Τζένγκο.

Άκυρο το Παγκόσμιο ρεκόρ της Τζένγκο! (vids)

Η αθλήτρια ήταν από την πρώτη στιγμή διαθέσιμη για να υποβληθεί σε έλεγχο ντόπινγκ και δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για την τόσο δυσάρεστη αυτή εξέλιξη.

Η πραγματικότητα είναι ότι το ΕΣΚΑΝ δεν επέλεξε να στείλει κλιμάκιο δειγματοληπτών στο συγκεκριμένο Πρωτάθλημα για να πραγματοποιηθούν έλεγχοι, ενώ όλες οι προσπάθειες που κάναμε, σε συνεργασία με τον κύριο Στάθη Κουκέα συντονιστή επιστημονικής επιτροπής του ΕΣΚΑΝ, αμέσως μετά την επίτευξη του ρεκόρ για να πραγματοποιηθεί έλεγχος την ίδια ημέρα, με κλιμάκιο δειγματοληπτών είτε από τη Θεσσαλονίκη, είτε από την Πάτρα, για τεχνικούς λόγους - και χωρίς ευθύνη του ΣΕΓΑΣ- , δεν απέδωσαν.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου: Η πρώτη φορά της Τζένγκο, η...13η του Δουβαλίδη! (vids)

Έτσι, η αθλήτρια ταξίδεψε την επόμενη ημέρα στην Πάτρα και υποβλήθηκε σε έλεγχο εκεί, εντός 24 ωρών από τη διεξαγωγή του αγώνα.

Τζένγκο στο ΦΩΣ: «Υποσχέθηκα στη μαμά μου να σταματήσει να καθαρίζει σπίτια»

Η WA θα ενημερωθεί άμεσα για τα πραγματικά περιστατικά, που καταδεικνύουν ότι τόσο η αθλήτρια όσο και η Ομοσπονδία δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο και ελπίζω ότι το θέμα θα επανεξεταστεί».

Μετά την δήλωση του εθνικού προπονητή του ΣΕΓΑΣ, Γιάννη Κουτσιώρα, το ΕΣΚΑΝ εξέδωσε ανακοίνωση:

«Σχετικά με τον έλεγχο ντόπινγκ της αθλήτριας Ελίνα Τζένγκο, κατόπιν του παγκοσμίου ρεκόρ Κ20 που πέτυχε στο οικείο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου, στα Ιωάννινα, το ΕΣΚΑΝ ανακοινώνει τα εξής, για την αποκατάσταση της αλήθειας:

Υποχρέωση ελέγχων από το ΕΣΚΑΝ, βάσει νόμου, υπάρχει μόνο για τα Πανελλήνια πρωταθλήματα της ανώτατης ηλικιακής κατηγορίας κάθε ερασιτεχνικού αθλήματος. Ως εκ τούτου, δεν βρισκόταν συνεργείο δειγματοληπτών στα Ιωάννινα, ούτε είχε ενημερωθεί το ΕΣΚΑΝ, πριν από τους αγώνες, για την αναγκαιότητα της παρουσίας του.

Παγκόσμιο ρεκόρ K 18 από την Τζένγκο στον ακοντισμό

Το βράδυ του Σαββάτου 01/08, το ΕΣΚΑΝ ενημερώθηκε από τον ΣΕΓΑΣ για την επίτευξη της επίδοσης και την ανάγκη διενέργειας ελέγχου ντόπινγκ στην αθλήτρια εντός 24ώρου.

Με δεδομένη τη μη διαθεσιμότητα γυναίκας Υπευθύνου Ελέγχου Ντόπινγκ (Υ.Ε.Ν.) στην περιοχή των Ιωαννίνων, εξετάστηκαν διάφορες εναλλακτικές και προκρίθηκε η μετάβαση την επομένη, Κυριακή 02/08, της αθλήτριας στην Πάτρα, όπου ήταν διαθέσιμη Υ.Ε.Ν. του ΕΣΚΑΝ, η οποία και πραγματοποίησε τον απαραίτητο έλεγχο τηρώντας όλα τα σχετικά πρωτόκολλα.

Κατόπιν αυτών, ουδεμία ευθύνη φέρει το ΕΣΚΑΝ για την μη αναγνώριση του παγκοσμίου ρεκόρ της Ελίνας Τζένγκο. Το ΕΣΚΑΝ εκφράζει τη λύπη του για τη δυσμενή εξέλιξη, καθώς τέτοιες επιδόσεις και εθνικές επιτυχίες μας αφορούν όλους και στο μέτρο της υπευθυνότητας του καθενός, άπαντες οφείλουν να δρουν για το όφελος του ελληνικού αθλητισμού».