«Κυνηγώντας» τον πατέρα Φελπς...

Ακόμη ένα ρεκόρ που κρατά ο Μάικλ Φελπς και θέλουν να... πιάσουν οι Κοσούκε Χαγκίνο, Άνταμ Πίτι του χρόνου στο Τόκιο.

«Κυνηγώντας» τον πατέρα Φελπς...

Η μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων για του χρόνου το καλοκαίρι σημαίνει πως από το Ρίο μέχρι το Τόκιο θα μεσολαβήσει όχι μια τετραετία, αλλά μια πενταετία.

Ένα διάστημα μεγάλο και αρκετό για την αλλαγή στην προσωπική ζωή ενός αθλητή. Με αφορμή λοιπόν την προ ημερών αποκάλυψη του Βρετανού «χρυσού» ολυμπιονίκη Άνταμ Πίτι, πως σε λίγους μήνες θα γίνει πατέρας, το «ΦΩΣ» γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται «χρυσούς» ολυμπιονίκες κολυμβητές που απέκτησαν παιδί και προσπάθησαν στη συνέχεια να υπερασπιστούν τον τίτλο τους στους αμέσως επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες! Μόλις ένας τα κατάφερε, ενώ ακόμη δύο «χρυσοί» ολυμπιονίκες στην κολύμβηση έγιναν πατεράδες, αλλά στην επόμενη μεγάλη διοργάνωση δεν μπόρεσαν να υπερασπιστούν τον ολυμπιακό τους τίτλο.

Μάικλ, μόνον εσύ!

Στην ιστορία της κολύμβησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες μόνον ο Μάικλ Φελπς κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο του ενώ είχε γίνει πατέρας! Ο κορυφαίος κολυμβητής όλων των εποχών το 2012 στο Λονδίνο κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια (100 μ. πεταλούδα, 200 μ. μικτή, 4Χ200 μ. ελεύθερο, 4Χ100 μ. μικτή) και στη συνέχεια δηλώνει πως αποσύρεται από την ενεργό δράση. Δυο χρόνια μετά (2014) επιστρέφει στη δράση και λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο γίνεται για πρώτη φορά πατέρας. Η σύντροφός του, Νικόλ Τζόνσον, γέννησε τον μικρό Μπούμερ τον Μάιο του 2016 και ο Φελπς στο Ρίο λέει «αντίο» κατακτώντας ακόμη πέντε χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, υπερασπιζόμενος με επιτυχία τον τίτλο του που είχε κερδίσει στα 200 μ. μικτή πριν από τέσσερα χρόνια στη βρετανική πρωτεύουσα. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ανακοίνωσε τη δεύτερη αποχώρησή του από την ενεργό δράση ενώ έχει αποκτήσει δύο ακόμη γιους (Ρίτσαρντ, Νίκολας).

Ο Ποπόφ έγινε μπαμπάς και έχασε!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ιστορία του σπουδαίου Αλεξάντερ Ποπόφ. Ο Ρώσος σπρίντερ το 1992 στη Βαρκελώνη κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 50 μ. και 100 μ. ελεύθερο, κάτι που επανέλαβε και τέσσερα χρόνια μετά στην Ατλάντα στους Ολυμπιακούς Αγώνες (50 μ., 100 μ. ελεύθερο). Έναν χρόνο μετά τους Αγώνες στις ΗΠΑ και τα δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, παντρεύεται τη συναθλήτριά του Ντάρια Σμίλιεβα, η οποία φέρνει στον κόσμο το ίδιο έτος (1997) τον πρώτο γιο του Ποπόφ, τον Βλαντιμίρ, και τρία χρόνια μετά τον δεύτερο, τον Αντόν. Το 2000 στο Σίδνεϊ ο Ποπόφ ταξίδεψε ως πατέρας για να υπερασπιστεί τον τίτλο του στα 50 μ. και 100 μ. ελεύθερο. Εκεί όπου είχε νικήσει και στη Βαρκελώνη και στην Ατλάντα. Στο Σίδνεϊ ο Ποπόφ στα 50 μ. ελεύθερο τερμάτισε έκτος και στα 100 μ. ελεύθερο ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, πίσω από τον... ιπτάμενο Ολλανδό Πίτερ φαν Ντε Χούγκεμπαντ. Έτσι έχασε την ευκαιρία για το τρίτο σερί χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παράλληλα τη δυνατότητα να ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου σε μια Ολυμπιάδα ως πατέρας! Να σημειώσουμε πως δέκα χρόνια μετά τη γέννηση του Αντόν, η σύντροφος του Αλεξάντερ Ποπόφ έφερε στον κόσμο και τρίτο παιδί, τη Μαρία.

Ο Γουέντεν... έπεσε πάνω στον Σπιτς!

Ο Μάικλ Γουέντεν το 1968 στο Μεξικό κατέκτησε δυο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, στα 100 μ. και στα 200 μ. ελεύθερο, ενώ ήταν μέλος και της εθνικής ομάδας της Αυστραλίας που ανέβηκε στο βάθρο στις δυο σκυταλοδρομίες του ελεύθερου. Λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μόναχο, η σύζυγός του, Ναρέλε, φέρνει στον κόσμο την πρώτη τους κόρη, την Κάρεν. Ο Γουέντεν πάλεψε στο Μόναχο για να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κερδίσει στο Μεξικό τέσσερα χρόνια πριν, αλλά στα αγωνίσματα του ελεύθερου κυριάρχησε ο Μαρκ Σπιτς και ήταν αδύνατο για τον Αυστραλό να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. και 200 μ. ελεύθερο. Να σημειώσουμε πως η κόρη του Γούντεν το 1989 κέρδισε τον τίτλο της ομορφότερης γυναίκας στην Αυστραλία και έλαβε μέρος στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Κόσμος» όπου και πήρε τον τίτλο της «Mις Φωτογένεια». Υπήρξε επίσης κολυμβήτρια, παντρεύτηκε μάλιστα τον συμπατριώτη της και επίσης κολυμβητή Άντριου Μπάλντον, με τον οποίο και διατηρούν μια σχολή κολύμβησης.

Οι τρεις σίγουροι

Πάμε τώρα να δούμε τους τρεις κολυμβητές, οι οποίοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο και θα ταξιδέψουν – εάν όλα πάνε καλά – στο Τόκιο για να υπερασπιστούν τον τίτλο τους ως πατεράδες. Ο ένας είναι φυσικά ο Βρετανός Άνταμ Πίτι που αναφέραμε και στο ξεκίνημα. Ο κορυφαίος πρόσθιος στον κόσμο τα τελευταία χρόνια ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες πως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα γίνει πατέρας καθώς η σύντροφός του, Έρινεντ Μονρό, είναι έγκυος. Ο Πίτι το 2016 στη Βραζιλία στα 100 μ. πρόσθιο ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου κι αυτήν τη στιγμή είναι το ακλόνητο φαβορί για να κερδίσει το χρυσό και στο Τόκιο, ακόμη κι αν μιλάμε για τους Αγώνες που θα γίνουν σε 15 μήνες! Εάν τα καταφέρει λοιπόν, θα μπει στο κλειστό «κλαμπ» όπου μέχρι τώρα υπάρχει μόνον το όνομα του Μάικλ Φελπς. Ως πατέρας θα ταξιδέψει στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, εάν φυσικά καταφέρει να πάρει την πρόκριση, ο Ράιαν Λόχτι. Ένα από τα κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας κολύμβησης θα προσπαθήσει να πει «αντίο» στις πισίνες, συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατακτώντας ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο. Ο Λόχτι στο Ρίο, όπου είχε γίνει γνωστός για τα «καμώματα» σε βενζινάδικο της πόλης, πρόλαβε και κατέκτησε το χρυσό στα 4Χ200 μ. ελεύθερο! Έναν χρόνο μετά τους Αγώνες στο Ρίο, η σύντροφός του, Κέιλα Ρέι Ριντ (μοντέλο), έφερε στον κόσμο τον μικρό Κέιντεν Ζέιν για να ακολουθήσει το 2018 η Λιβ Ρέι. Ο Λόχτι δεν είναι σίγουρος για τους Αγώνες στο Τόκιο το επόμενο καλοκαίρι, αλλά ευελπιστεί πως θα είναι στην ομάδα των ΗΠΑ και γιατί όχι να μην κλείσει τη σπουδαία καριέρα του με ακόμη ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, αυτήν τη φορά ως πατέρας δύο παιδιών...

Φινάλε με τον «οικοδεσπότη» Κοσούκε Χαγκίνο. Ο Ιάπωνας «χρυσός» ολυμπιονίκης στο Ρίο στα 400 μ. μικτή (ήταν δεύτερος στο 200άρι μικτή), ο οποίος είναι παντρεμένος με την τραγουδίστρια και ηθοποιό Μίβα, πρόσφατα έγινε πατέρας και ελπίζει μπροστά στο κοινό του και στο παιδί του, του χρόνου το καλοκαίρι, να πανηγυρίσει ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.