Αναβιώνει η αυθεντική μαραθώνια κολυμβητική διαδρομή, στο Αρτεμίσιο!

Πραγματοποιείται αύριο (Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου) και ώρα 11.30 π.μ., στην αίθουσα “Pacific του NJV Athens Plaza (Πλατεία Συντάγματος), η παρουσίαση της ιστορικής αθλητικής διοργάνωσης μαραθώνιας κολύμβησης “Skyllias and Hydna, The Authentic Marathon Swim”.

Αναβιώνει η αυθεντική μαραθώνια κολυμβητική διαδρομή, στο Αρτεμίσιο!

Πρόκειται για την αναβίωση, ύστερα από 2.500 χρόνια, της αυθεντικής μαραθώνιας κολυμβητικής διαδρομής που πραγματοποίησε ο Σκυλλίας μαζί με την κόρη του Ύδνα, βοηθώντας την Ελλάδα στην ιστορική ναυμαχία του Αρτεμισίου το 480 π.Χ.

Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί παρουσία του αργυρού Ολυμπιονίκη Σπύρου Γιαννιώτη, του Ομοσπονδιακού Τεχνικού Κολύμβησης, Νίκου Γέμελου, του Υφυπουργού Αθλητισμού, κ. Λευτέρη Αυγενάκη και της Προέδρου του ΕΟΤ, κας. Άντζελας Γκερέκου.

Λίγα λόγια για την ιστορία της αυθεντικής μαραθώνιας κολύμβησης

Ο Σκυλλίας και η κόρη του, Ύδνα, αποτελούν τους πρώτους κολυμβητές υπεραποστάσεων όπως καταγράφονται στα κείμενα της παγκόσμιας ιστορίας. Η ιστορία του Σκυλλία και της Ύδνας σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, αναφέρει πως το 480 π.Χ., μετά από σειρά θαυμαστών επιτευγμάτων στις καταδύσεις, συνελήφθησαν από τον Περσικό στρατό ο οποίος τους επιβίβασε σε πλοίο του στόλου του καθώς ήθελε να τους χρησιμοποιήσει για «κυνήγι» ενάλιων θησαυρών σε ναυάγια της εποχής. Στην συνέχεια όμως οι ιστορικοί κολυμβητές αντιλήφθηκαν ότι οι Πέρσες σκόπευαν να τους χρησιμοποιήσουν στην επικείμενη ναυμαχία του Αρτεμισίου, γεγονός που θα έφερνε τον Σκυλλία και την Ύδνα αντιμέτωπους με τους ομοεθνείς τους. Μαθαίνοντας λοιπόν τα νέα οι αρχαίοι ήρωες βούτηξαν στην θάλασσα, έκοψαν τα σκοινιά από τις άγκυρες των Περσικών Πλοίων και ξεκίνησαν το κολυμβητικό τους ταξίδι μέχρι το Αρτεμίσιο για να ενημερώσουν τον ελληνικό στόλο. Τα ιστορικά κατορθώματα των δυο αυτών κολυμβητών έχουν καταγραφεί από τον Πατέρα της Ιστορίας, Ηρόδοτο, ο οποίος εκθείασε τον Σκυλλία και την Ύδνα, τόσο για τις κολυμβητικές τους ικανότητες όσο και για την σημασία των πληροφοριών που μετέφεραν στους Έλληνες, οι οποίες επέτρεψαν στον Στόλο να οργανωθεί για την επικείμενες ναυμαχίες και τελικά να θριαμβεύσει. Με αυτό τον τρόπο καταγράφηκε στην ιστορία πριν 2.500 χρόνια η πρώτη μαραθώνια κολυμβητική διαδρομή, η οποία υπολογίζεται στα 80 στάδια, δηλαδή 9 ναυτικά μίλια!