Νίκος Γέμελος: «Θέλουμε Γκολομέεβ και Παπαστάμο στον Ολυμπιακό»

Απολαυστικός στο «ΦΩΣ» ο αρχιπροπονητής του Ολυμπιακού και ομοσπονδιακός τεχνικός Νίκος Γέμελος. Μία ζωή στον Ολυμπιακό, από... 4 χρονών κολυμβητής!

Νίκος Γέμελος: «Θέλουμε Γκολομέεβ και Παπαστάμο στον Ολυμπιακό»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Τι να πει κανείς για τον Νίκο Γέμελο. Μία ζωή στον Ολυμπιακό, από... 4 χρονών κολυμβητής. Μου θυμίζει την περίπτωση του Θοδωρή Βλάχου, του προπονητή στο πόλο του Ολυμπιακού και ομοσπονδιακού. Άρρωστοι Ολυμπιακοί και οι δύο, πρώην αθλητές του συλλόγου και οι δύο, προπονητές του συλλόγου και οι δύο. Η διαφορά ότι ο ένας είναι Πειραιώτης και ο άλλος Βολιώτης. Απολαυστικός ο Νίκος Γέμελος για τον αυτοκράτορα της κολύμβησης Ολυμπιακό. Υ.Γ.: Κάτι καλό που έχει ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός είναι ότι εμπιστεύεται και στηρίζει τους προπονητές που του κάνουν τη δουλειά. Και είναι και εξαιρετικοί χαρακτήρες.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 8/8/2019

Πώς εξηγείται που επί μισό αιώνα ο Ολυμπιακός έχει χάσει μόνο 2 πρωταθλήματα και έχει πάρει 49; Καταρχήν, πόσα χρόνια είσαι εσύ εκεί;

Στον Ολυμπιακό είμαι από 4 χρονών κολυμβητής, από το 1972!

Σε διακόπτω. Από ποια περιοχή είσαι;

Είμαι Αγιασοφιώτης, Πειραιώτης.

Κολυμβητής ήσουν ως πότε;

Ως το 1987 που χάσαμε το πρώτο πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ. Το ένα από τα δύο στα 51 χρόνια. Τώρα έχουμε 24 σερί.

Προπονητής από πότε είσαι στον Ολυμπιακό;

Από το 1985 ξεκίνησα την εκμάθηση διδάσκοντας στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού. Το 1991 έγινα βοηθός προπονητής του Βλαντιμίρ Ιορντάσεφ. Το 1996 πήγα για 1 χρόνο πρώτος προπονητής στον Α.Ο. Αθηναίον. Το 1997 ανέλαβα πρώτος προπονητής στον Ολυμπιακό ως το 2000. Μετά πήγα για 2 χρόνια στο Αιγάλεω, έγινα ομοσπονδιακός προπονητής και το 2004 επέστρεψα ως προπονητής στον Ολυμπιακό και παραμένω ως σήμερα σερί όλα αυτά τα χρόνια στον Ολυμπιακό.

Πώς εξηγείται αυτή η παράδοση του Ολυμπιακού στο υγρό στοιχείο;

Έχει αρχίσει πολλά χρόνια πριν, από τότε που ήταν ο πρώτος έφορος του τμήματος ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης.

Μπορεί άλλος σύλλογος να πλησιάσει τον Ολυμπιακό τα επόμενα χρόνια;

Δεν το νομίζω. Γίνεται προσπάθεια κάποιες χρονιές από άλλους συλλόγους, αλλά είναι μεμονωμένες. Ο Ολυμπιακός παραδοσιακά ξοδεύει χρήματα για τη στελέχωση των Ακαδημιών και προσελκύει καλούς αθλητές και αθλήτριες, δεν μπορεί άλλος σύλλογος να τραβήξει το βάρος που σηκώνει ο Ολυμπιακός.

Βάρος οικονομικό ή οργανωτικό;

Και τα δύο. Και οικονομικά και οργανωτικά ο Ολυμπιακός είναι πολύ μπροστά.

Πόσοι κολυμβητές και κολυμβήτριες ανήκουν στον Ολυμπιακό;

Με τις εκμαθήσεις μαζί είναι πάνω από 400! Κι άμα είχαμε δικό μας κολυμβητήριο θα είχαμε ακόμα περισσότερα παιδιά.

Ξέρεις άλλο σύλλογο στην Ευρώπη με καλή ομάδα στο ποδόσφαιρο, να είναι τόσο δυνατός και στο μπάσκετ και στο βόλεϊ και στο πόλο και στην κολύμβηση και σε άντρες και σε γυναίκες;

Όχι, δεν γνωρίζω άλλο σύλλογο στην Ευρώπη να είναι τόσο δυνατός παντού όπως ο Ολυμπιακός.

Ποιους κολυμβητές από άλλους συλλόγους θα ήθελες στον Ολυμπιακό; Τους δύο τους ξέρω, τους έχω κάνει και τους δύο συνέντευξη, είναι και Ολυμπιακοί. Ο Γκολομέεβ και ο μικρός ο Παπαστάμος.

Πράγματι τα δύο αυτά παιδιά τα θέλουμε στον Ολυμπιακό. Είναι Ολυμπιακοί και οι δύο, ακόμα καλύτερα. Κάθε σπουδαίο αθλητή τον θέλουμε στον Ολυμπιακό, ακόμα περισσότερο αν είναι και οπαδός της ομάδας μας. Ο Ολυμπιακός μπορεί να παίρνει μικρούς ή ήδη φτασμένους αθλητές και να τους κάνει ακόμα πιο μεγάλους. Ο Ολυμπιακός έχει και τη γνώση και τους πόρους. Σε αυτό οφείλουμε πολλά ευχαριστώ στον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Μιχάλη Κουντούρη και στον Βαγγέλη Μαρινάκη που είναι από πίσω και στηρίζει όλο το οικοδόμημα.

Ποιο είναι το όνειρό σου;

Στη δουλειά μου πάνω; Ο Ολυμπιακός να κερδίζει όλους τους τίτλους, να βγάζει μεγάλους αθλητές, να φέρνουν μετάλλια στη χώρα, και να είναι πρώτος ο σύλλογος σε όλα τα σπορ. Διότι αυτό που κάνουμε δεν είναι μόνο δουλειά, είναι και πάθος με τον Ολυμπιακό.

Επειδή μάς διαβάζουν και γονείς μικρών παιδιών, υπάρχει κάποια προδιαγραφή που ευνοεί ένα παιδί να εξελιχτεί σε σπουδαίο κολυμβητή;

Θα σου πω κάτι. Η κολύμβηση είναι ιδιαίτερο θέμα. Πρέπει να αρχίζει ένα παιδί από 4-5 χρονών, αλλά μετά από 10 χρόνια θα μπορέσεις να έχεις την πεποίθηση ότι έχει τα φόντα να εξελιχτεί σε σπουδαίο αθλητή ή αθλήτρια. Είναι επίπονο σπορ, θέλει υπομονή, επιμονή, πολλή δουλειά και σωστή δουλειά. Πάντως υπάρχουν κάποιες στάνταρ προδιαγραφές. Το ύψος βοηθάει. Θέλουμε ψηλά κορμιά, τον τελευταίο καιρό δεν λείπουν τα ψηλά κορμιά από την ελληνική κολύμβηση σε αντίθεση με το παρελθόν. Βέβαια τα ψηλά κορμιά τα έλκουν και άλλα σπορ πιο δημοφιλή από το δικό μας. Επίσης θέλουμε ελαφρύ σκελετό, όχι βαρύ. Έχουμε αθλητές με πολύ καλές προδιαγραφές, όπως ο Χρήστου, ο Δημητριάδης.

Υπάρχει ταβάνι για τον Γκολομέεβ; Μπορεί μετάλλιο σε Ολυμπιάδα;

Μπορεί, ναι. Χάρηκα γιατί είδα κάτι ιδιαίτερο σε αυτόν τον αθλητή. Όταν γύρισε με το ασημένιο μετάλλιο από το Παγκόσμιο, στη συνέντευξη Τύπου είπε ότι πιστεύει σε μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είδα στο μάτι του ότι το θέλει πολύ. Το βλέμμα του μού έδειξε ότι έχει στοχεύσει πολύ ψηλά και ναι, μπορεί, γιατί όχι.

Προσπαθήσατε να τον πάρετε;

Στο χέρι του είναι να έρθει, ο Ολυμπιακός είναι ανοικτός για τέτοιους αθλητές. Πόσο μάλλον που είναι και Ολυμπιακός.

Ναι μου το έχει πει ότι είναι Ολυμπιακός, και πέρασε πολλά στη ζωή του αυτό το παιδί.

Τα γνωρίζω.

Ο Σπύρος Γιαννιώτης που είναι και κολλητός σου πέρα από το ότι ήσουν ο προπονητής του, τι κάνει;

Είναι μαζί μου, ασχολείται με τα παιδιά, είναι μεγάλο κεφάλαιο για την ελληνική κολύμβηση και για τον Ολυμπιακό. Είμαστε μαζί συνέχεια.

Ποιος πιτσιρικάς είναι αυτή τη στιγμή το Νο1 ταλέντο;

Ο μικρός ο Παπαστάμος από τα Χανιά.

Μου είπε ότι τον έχει προσεγγίσει ο Ολυμπιακός.

Τον θέλουμε, ναι.

Σκεφτόμουν πόσο μοιάζεις με τον Θοδωρή Βλάχο στο πόλο. Πρώην αθλητές του Ολυμπιακού, οπαδοί και οι δύο, ομοσπονδιακοί προπονητές Έλληνες, με τίτλους στον Ολυμπιακό. Πρέπει να είστε και κοντά στην ηλικία.

Τον Θοδωρή τον περνάω 1 χρόνο. Πράγματι υπάρχουν ομοιότητες. Να σου πω και άλλη μία; Μας αρέσει πολύ και στους δύο το φαγητό, μοιάζουμε στα κιλά! (γελάει). Του εύχομαι του Θοδωρή να μας φέρει και άλλο Τσάμπιονς Λιγκ. Ζούμε και αναπνέουμε για να βλέπουμε τον Ολυμπιακό, αυτόν τον πολυσύλλογο, να σαρώνει οτιδήποτε μπορεί να κατακτήσει σε όλα τα σπορ.