Θωμάς Χρήστου ο πατέρας του Ολυμπιονίκη στο «ΦΩΣ»: «Δεν ήθελε να κατέβει στα 200! Του άλλαξα γνώμη»

Μιλάει στο «ΦΩΣ» και τον Θέμη Σινάνογλου ο Θωμάς Χρήστου, πατέρας του ασημένιου Ολυμπιονίκη του Παρισιού, Απόστολου Χρήστου.

Θωμάς Χρήστου ο πατέρας του Ολυμπιονίκη στο «ΦΩΣ»: «Δεν ήθελε να κατέβει στα 200! Του άλλαξα γνώμη»

«Τον έγραψα στην κολύμβηση 7 ετών γιατί μας είχε πει ο παιδίατρος ότι είχε μια ελαφριά σκολίωση το κορμάκι του, για να ισιώσει».

«Ο Ολυμπιακός ήταν ο δεύτερος πατέρας του»!

Πώς φτιάχνεται ένας Ολυμπιονίκης από μικρό παιδί μέχρι σήμερα.

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο άνθρωπος μού είπε λόγια που με άγγιξαν. Χιλιάδες μπαμπάδες που έχουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό θα καταλάβουν… Πώς βγαίνει ένας ολυμπιονίκης στην πισίνα, σε ένα άθλημα στο οποίο η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ολυμπιακό μετάλλιο; Ένας αγώνας ζωής και με καθοριστική επίδραση του πατέρα από την αρχή ως το τέλος! Ο Θωμάς Χρήστου, πατέρας του Απόστολου Χρήστου, σε συνέντευξη στο «ΦΩΣ».

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο «ΦΩΣ» στις 4/8/2024.

Στις δηλώσεις του μετά τα 100 μ. ο Απόστολος άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα κολυμπούσε στα 200 μ. Τι έγινε και άλλαξε;

Θα σας τα πω. Ήμουν στο Παρίσι, είδα τα 100 μ. που έτρεξε, χάρηκα πάρα πολύ που βγήκε τέταρτος και ας έχασε για μια ανάσα το μετάλλιο. Ξέρεις τι είναι η μικρή Ελλάδα στην κολύμβηση να έχει τέταρτο ολυμπιονίκη σε πισίνα; Δεν είχαμε ποτέ πριν τέτοιο πράγμα. Ήμουν πολύ περήφανος, αλλά τον είδα στις δηλώσεις του και ήταν τόσο στεναχωρημένος σαν να είχε έρθει η συντέλεια του κόσμου. Θύμωσα!

Και τι κάνατε;

Θύμωσα, δεν ήθελα να το βάλει κάτω, τον παίρνω τηλέφωνο και του λέω «αγόρι μου, βγες έξω σε παρακαλώ να σε δω για μισή ώρα». Ήρθε και μιλήσαμε. Του λέω «γιατί είσαι τόσο στενοχωρημένος;» Μου λέει «γιατί έχασα το μετάλλιο για δύο εκατοστά». Του λέω «η χώρα που εκπροσωπείς είναι ασήμαντη κολυμβητικά, δεν έχει κάνει άλλος αυτό που έκανες. Και αφού θες τόσο πολύ μετάλλιο, τρέξε στα 200 μ. και πάρ’ το! Πάρε το μετάλλιο στα 200 μ.».

Αυτός τι σας είπε;

Μου είπε «είναι πολύ δύσκολο να πάρω μετάλλιο στα 200 μ., δεν είναι το αγώνισμά μου». Του λέω «ρε αγόρι μου, μπες στον τελικό, να έχεις μπει σε δύο τελικούς μέσα σε λίγες μέρες, ποιος άλλος το έχει κάνει;». Το ξέρετε, κ. Σινάνογλου, ότι αυτοί που πήραν τα μετάλλια στα 100 μ. δεν μπήκαν στον τελικό στα 200 μ.; Άρχισε να φτιάχνει η διάθεσή του, τον πήρα τηλέφωνο και την επόμενη μέρα. Ανταλλάξαμε και μηνύματα. Το παιδί μου είναι. Από μικρό τον έτρεχα στα κολυμβητήρια, δεν ήμουν μόνο ο πατέρας του, στο θέμα της κολύμβησης ήμουν σαν μάνατζέρ του. Και να σας πω την αλήθεια;

Αλήθειες θέλω.

Όταν του τα έλεγα αυτά, δεν πίστευα ότι μπορεί να πάρει μετάλλιο στα 200 μ., αλλά ήθελα να τον τσιγκλήσω, να μην τα παρατήσει. Κάνει, λοιπόν, δύο κούρσες στα 200 μ. πριν μπει στον τελικό και τον βλέπω εκπληκτικό, πρωί και απόγευμα, στα προκριματικά. Εκεί πίστεψα ότι μπορεί να τα καταφέρει, γιατί οι τρεις που πήραν τα μετάλλια στα 100 μ. δεν θα ήταν στον τελικό. Έμειναν έξω τα φαβορί. Έβλεπα ότι θα είχε άπειρους αντιπάλους. Χρειαζόταν, όμως, μια τεράστια επίδοση για να πάρει μετάλλιο. Και την έκανε. Η επίδοση που έκανε στα 200 μ. είναι παγκοσμίου επιπέδου. Μπήκε με αυτοπεποίθηση στον τελικό και έκανε μια κούρσα απίθανη. Πήρε ένα ασημένιο μετάλλιο παλικαρίσιο!

Ενώ δεν θα κατέβαινε στα 200 μ.

Μου είχε πει ότι είναι χάλια και ότι δεν θα κατέβαινε καθόλου. Όμως να σας πω κάτι. Το παιδί μου δεν είχε καταρρεύσει ψυχολογικά. Ήταν πολύ στενοχωρημένος, αλλά δεν λύγισε. Δεν έκλαψε. Ξέρετε πότε λύγισε και έκλαψε; Όταν πήρε το μετάλλιο στα 200 μ.! Δηλαδή ήθελε ένα σπρώξιμο ψυχολογικό μόνο, ένα τσίγκλημα, αυτό του έκανα.

Σας άκουσε όμως. Φαίνεται πολύ καλό παιδί από το πρόσωπο και από τις δηλώσεις του.

Είναι πολύ καλό παιδί. Από μικρός ήταν το πιο ήσυχο παιδί του κόσμου! Ποτέ δεν μου ύψωσε φωνή. Σέβεται. Πάντα χαμογελαστός. Κλειστός όμως, πολύ εσωστρεφής. Εμένα στην κολύμβηση και στη ζωή ένα ήταν το κίνητρό μου: δεν ήθελα να τον βλέπω στενοχωρημένο… Όταν τον βλέπω στενοχωρημένο, τρελαίνομαι.

Θυμάστε κάποια ιστορία που όταν ήταν μικρός έδειχνε ότι έχει φλόγα πρωταθλητή;

Θα σας πω κάτι που μου είχε κάνει εντύπωση. Ήταν 10 ετών και έπαιρνε μετάλλια σε αγώνες της ηλικίας του. Εγώ χαιρόμουν, γυρίζαμε σπίτι και αυτός ήταν θυμωμένος. Πέταγε το μετάλλιο στο πάτωμα γιατί δεν βελτίωνε την επίδοσή του!

Πολύ ενδιαφέρον αυτό που λέτε, βλέπουμε τον εγωισμό του πρωταθλητή και ας ήταν πολύ καλό, υπάκουο, εσωστρεφές παιδί. Πώς ξεκίνησαν όλα;

Τον έγραψα σε ένα σωματείο στην Πετρούπολη όταν ήταν 7 ετών.

Γιατί τον γράψατε στην κολύμβηση;

Γιατί μας είχε πει ο παιδίατρος ότι είχε μια ελαφριά σκολίωση το κορμάκι του, για να ισιώσει. Επίσης, γιατί δεν ήξερε να κολυμπάει στη θάλασσα το καλοκαίρι.

Απίθανο.

Και έπειτα από λίγο καιρό πήγαινα στην πισίνα και τον έβλεπα να περνάει όλα τα παιδάκια. Και τους μεγαλύτερους! Στη συνέχεια κέρδιζε χρυσά μετάλλια. Έβλεπα ταλέντο στο παιδί και αποφάσισα να επενδύσω χρόνο και χρήμα, να του δώσω ό,τι περισσότερο μπορώ για να ανοίξει τα φτερά του. Το 2010 πήγαμε στο Περιστέρι ψάχνοντας κάτι καλύτερο και ξεκινήσαμε προετοιμασία με τον κ. Ορφανίδη που ήταν ομοσπονδιακός προπονητής. Άρχισε εντατικές προπονήσεις και άρχισε να κάνει πανελλήνια ρεκόρ. Μετά από τρία χρόνια έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής Εφήβων με προπονητή τον κ. Ορφανίδη.

Στη συνέχεια τι κάνατε;

Το Περιστέρι είχε προβλήματα, παραιτήθηκε η διοίκηση, τον Απόστολο δεν τον υποστήριζε κανένας πια. Μίλησα με τους παράγοντες του Ολυμπιακού και πήγαμε στον κ. Γέμελο και στον Ολυμπιακό. Όμως ήταν πολύ κουραστικό να πηγαίνουμε συνέχεια από την Πετρούπολη στον Πειραιά, είχε μεγάλη κίνηση η διαδρομή, ήταν εξαντλητικό για το παιδί, συν τα σχολεία και τα φροντιστήρια. Έπειτα από δύο χρόνια, λοιπόν, έμαθα ότι στο Περιστέρι, σε ένα άλλο σωματείο, είχε έρθει ένας προπονητής που δεν ήταν μεγάλο όνομα, αλλά ήταν ανερχόμενος με επιτυχίες. Ο κ. Βελέντζας. Και συμφωνήσαμε να κάνει προπόνηση μαζί του εκεί ο Απόστολος.

Πότε;

Τον Οκτώβριο του 2015. Ο κ. Βελέντζας έκανε κάτι πρωτοποριακό. Όταν πήγαινε στο εξωτερικό, έβλεπε ότι στα μεγάλα ταλέντα οι ξένοι είχαν ένα τιμ 5-6 ανθρώπων πάνω σε κάθε κολυμβητή, ενώ εμείς στην Ελλάδα είχαμε έναν προπονητή για πέντε αθλητές, άντε κι ένας φυσικοθεραπευτής. Στις ξένες χώρες ένας κολυμβητής είχε προπονητή, εργοφυσιολόγο να παίρνει μετρήσεις κάθε μήνα από το αίμα και αναλόγως να προσαρμόζεται η προπόνηση. Αυτά έκανε ο Βελέντζας, έβαλε πάνω από τον Απόστολο πέντε έξι ανθρώπους. Φυσικοθεραπευτή, γιατρό, εργοφυσιολόγο, διατροφολόγο, βρήκε δύο καθηγητές στα ΤΕΦΑΑ, ο ένας του μέτραγε τα γαλακτικά με ένα ειδικό μηχάνημα από το δάχτυλο, έκανε και συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κομοτηνής με έναν κορυφαίο στην Ελλάδα στην υποβρύχια κινηματογράφηση!

Υποβρύχια κινηματογράφηση;

Την κολυμβητική. Πώς κινείται ο αθλητής κάτω από το νερό, αυτά δεν φαίνονταν πριν. Ο κ. Βελέντζας προσέφερε στον Απόστολο μία πολύπλευρη οργάνωση. Νιώθω υποχρεωμένος να τα πω αυτά.

Να τα πείτε, να μαθαίνουμε και εμείς πώς φτιάχνεται ένας ολυμπιονίκης.

Το παιδί αυτό φέτος πήρε τόσα μετάλλια όσα κανείς! Πήγε στο Παγκόσμιο στην Ντόχα και πήρε χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο. Πήγε στο Ευρωπαϊκό στο Βελιγράδι και πήρε δύο χρυσά: ένα στα 50 μ. ύπτιο και ένα στα 100 μ. ύπτιο. Πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και πήρε ένα ασημένιο στα 200 μ., στο τσακ θα έπαιρνε και χάλκινο στα 100 μ.

Στα 200 μ. έπαιρνε ποτέ κάνα διεθνές μετάλλιο;

Όχι, διότι δεν έπεφτε να κολυμπήσει…

Γιατί;

Έπεφτε στα 50 μ. και στα 100 μ. Όμως στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν υπάρχουν τα 50 μ. Φέτος έχει πάρει μετάλλια σε μεγάλους διεθνείς αγώνες και στα 50 μ. και στα 100 μ. και στα 200 μ.!

Πόσο ύψος έχει; Τον γράφουν 1,98 μ.

Είναι 2 μέτρα ακριβώς!

Είχατε άλλον ψηλό στην οικογένεια;

Όχι τόσο ψηλό. Εγώ είμαι 1,87 μ.

Τι δουλειά κάνετε;

Κατασκευαστής οικοδομών.

Περάσατε φτώχειες με την κρίση στην οικογένεια;

Όχι. Ήθελα να προσφέρω στα παιδιά μου πάντα ασφάλεια.

Τι σπούδασε ο Απόστολος;

Ναυτιλιακές σπουδές, έχει πάρει το πτυχίο του στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Θα πάρει πτυχίο και στην προπονητική.

Τι λεφτά δίνει το ασημένιο που πήρε;

Δεν έχω ιδέα.

Τι ομάδα είναι;

Ολυμπιακός είναι. Είχε πάει και στο γήπεδο στον τελικό του Κόνφερενς στη Νέα Φιλαδέλφεια που το πήραμε! Πήγε ο γιος μου μαζί με τον κ. Γέμελο και τον κ. Στέπα που είναι ο μάνατζερ του τμήματος του Ολυμπιακού. Αυτοί οι δύο άνθρωποι κρατάνε όλο το τμήμα και παίρνει τα πρωταθλήματα στην κολύμβηση κάθε χρόνο ο Ολυμπιακός.

Πώς θέλετε να κλείσουμε;

Επί χρόνια ο Ολυμπιακός είναι ο δεύτερος πατέρας του Απόστολου. Μας βοήθησε πολύ, ανέλαβε τα έξοδα του παιδιού. Επίσης, μας βοήθησε πολύ η καινούργια διοίκηση της ομοσπονδίας. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στην ελληνική κολύμβηση, οι άνθρωποι ακούν. Είναι πολύ σημαντικό να ακούς τους αθλητές και τους προπονητές. Τους τελευταίους 18 μήνες η διοίκηση της ομοσπονδίας με πρόεδρο τον κ. Γιαννόπουλο έδωσε στον Απόστολο τα πάντα.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110