Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: Πανελλήνια ρεκόρ και προκρίσεις σε τελικούς για τους Έλληνες κολυμβητές

Απόλυτα πετυχημένη για τους εκπροσώπους της ελληνικής κολύμβησης ήταν η πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Βουδαπέστης, καθώς επιτεύχθηκαν τέσσερα πανελλήνια ρεκόρ και δύο προκρίσεις σε τελικούς.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: Πανελλήνια ρεκόρ και προκρίσεις σε τελικούς για τους Έλληνες κολυμβητές

Τέσσερα νέα πανελλήνια ρεκόρ (έξι στο σύνολο αν συνυπολογιστούν και τα δύο στα προκριματικά) και δύο προκρίσεις Ελλήνων αθλητών στους αυριανούς (18/5) τελικούς επιφύλαξε το σημερινό (17/5) απογευματινό πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κολύμβησης, το οποίο διεξάγεται στη Βουδαπέστη.

Ένα μεγάλο πανελλήνιο ρεκόρ πέτυχε ο Απόστολος Χρήστου στην ημιτελική σειρά στα 50 μέτρα ύπτιο. Ο Έλληνας πρωταθλητής κατέλαβε τη δεύτερη θέση στους ημιτελικούς και θα αγωνιστεί την Τρίτη (18/5) στον μεγάλο τελικό. Η επίδοσή του ήταν 24.49. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον ίδιο από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νότιας Κορέας το 2019 με 24.75.

Στα ημιτελικά ο Ρώσος Κλιμέντ Κολέσνικοφ πέτυχε ένα τρομερό παγκόσμιο ρεκόρ με 23.83 και ήταν ο μόνος που πέρασε τον Χρήστου.

Ο Απόστολος Χρήστου ήταν εντυπωσιακός και λίγα λεπτά αργότερα, όταν κολύμπησε στον τελικό των 4Χ100 μέτρων ελεύθερο. Με επίδοση 48.39 κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 μ. ελεύθερο που είχε πετύχει το πρωί στα προκριματικά, όταν είχε σημειώσει 48.65, βελτιώνοντας την πανελλήνια επίδοση του Κριστιάν Γκολομέεβ (48.68).

Η ελληνική ομάδα ήταν εντυπωσιακή στη σκυτάλη. Η τετράδα την οποία αποτελούσαν οι Χρήστου - Γκολομέεβ - Οδυσσέας Μελαδίνης - Ανδρέας Βαζαίος πέτυχε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 3.13.39, βελτιώνοντας το 3.14.42 που κρατούσε από το 2016 και καταλαμβάνοντας την 5η θέση.

Σπουδαία ήταν όμως και η παρουσία της Άννας Ντουντουνάκη στον ημιτελικό των 100 μέτρων πεταλούδα. Η Χανιώτισσα πρωταθλήτρια κατέλαβε την θέση, προκρίθηκε στον αυριανό τελικό και ισοφάρισε το πανελλήνιο ρεκόρ που κατέχει η ίδια από το 2018 με επίδοση 57.77.