«Ο Κουντούρης έκανε τον Ολυμπιακό... υπερωκεάνιο»!

Με τις κούπες του κολυμβητικού «τρεμπλ» στο στούντιο μεταδόθηκε τη Δευτέρα (2/7) η εκπομπή του Ολυμπιακού ΣΦΠ από το «Κανάλι Ένα» του Πειραιά.

«Ο Κουντούρης έκανε τον Ολυμπιακό... υπερωκεάνιο»!

Λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του 59ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κολύμβησης η «Μεγάλη μου αγάπη» υποδέχτηκε τον επικεφαλής προπονητή της ομάδας, Νίκο Γέμελο, τον τιμ μάνατζερ, Κώστα Στέπα και τους πρωταθλητές, Αντώνη Φωκαΐδη και Κέλλυ Αραούζου, οι οποίοι ανέλυσαν πώς ο Ολυμπιακός πρόσθεσε ακόμη έναν τίτλο στην εφετινή εντυπωσιακή συγκομιδή του.

Γέμελος: «Να αποκτήσουμε κολυμβητήριο, να έχουμε το σπίτι μας»

Για την κατάκτηση του 59ου πρωταθλήματος: «Για εμάς αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Στόχος μας να διευρύνουμε όσο μπορούμε τα συνεχόμενα πρωταθλήματα κολύμβησης του Ολυμπιακού. Εξίσου σπουδαίο είναι να μην χάνουμε τους επιμέρους τίτλους σε άνδρες και σε γυναίκες»

Για την πορεία του στον Ολυμπιακό: « Μπορεί να είμαι ο μόνος προπονητής που δεν έχει χάσει πρωτάθλημα στον Ολυμπιακό. Δεν θέλω να βάλω ποτέ τον εαυτό μου στην διαδικασία να χάσει πρωτάθλημα. Το τελευταίο μου πρωτάθλημα το είχα χάσει σαν κολυμβητής το 1987! Στον Ολυμπιακό πρωτομπήκα 4 χρονών, το 1972».

Για την έλλειψη κολυμβητηρίου: «Ο Ολυμπιακός δεν έχει ανάγκη μόνο από κολυμβητήριο, αλλά από τα πάντα. Πρέπει να γίνει κολυμβητήριο. Πρέπει να βρούμε το σπίτι μας. Ποια είναι τα κέρδη της Πολιτείας από ένα κολυμβητήριο; Όχι μόνο υγεία, όχι μόνο ο κόσμος που θα επισκέπτεται το στάδιο, αλλά οι θέσεις εργασίας θα ανοίξουν σε ένα νέο κολυμβητήριο. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στον Ολυμπιακό είναι τεράστια και δεν αφορά μόνο την πρώτη ομάδα του κολυμβητικού αλλά και τα τμήματα υποδομής.

Όταν το «Πέτρος Καπαγέρωφ» φιλοξενεί αγώνες πόλο δεν προπονούνται τα μικρά παιδιά. Είναι πολύ άσχημο να ένας γονιός να βλέπει το κολυμβητήριο κλειστό και να αναγκάζεται να πηγαίνει με το παιδί για προπόνηση στα Ιλίσια και στον Γέρακα. Πρέπει να βρεθεί ένας μεγάλος χώρος στον Πειραιά για να στεγάσει κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο και στίβο. Είμαστε από τους ελάχιστους συλλόγους και σίγουρα ο μεγαλύτερος σε ιστορία και τίτλους που δεν έχουμε στεγασμένες τις Ακαδημίες μας».

Για τους αθλητές του: «Όλοι αγαπούν τον σύλλογο. Από την πλευρά μου δεν τους βλέπω μόνο σαν έναν αθλητή που θα δώσει βαθμούς και διακρίσεις, αλλά προσεγγίζω και τον άνθρωπο. Αγωνιώ για το τι θα κάνει στην ζωή του και πως θα διαμορφώσει σωστό χαρακτήρα. Διαχειρίζομαι τους κολυμβητές μας με αυτόν τον τρόπο».

Για το που αφιερώνει τους τίτλους: «Το δήλωσα και στο olympiacossfp.gr. Οι κούπες είναι αφιερωμένες στον Μιχάλη Κουντούρη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, που δίνει τόσα λεφτά για να διατηρείται ο σύλλογος πρώτος παντού».

Για τον πολυαθλητικό Ολυμπιακό: « Ίσως είμαστε το μοναδικό πολυαθλητικό σωματείο στον κόσμο με τόσες πολλές επιτυχίες στις εγχώριες και διεθνείς υποχρεώσεις του».

Για τον Μιχάλη Κουντούρη: «Ο Μιχάλης Κουντούρης ανέλαβε στην πιο δύσκολη στιγμή του Ολυμπιακού. Αν ήταν άλλος δεν θα το έκανε, έτσι όπως ήταν την δεδομένη στιγμή ο σύλλογος. Πήρε το καράβι έξω από το νερό και με την στρατηγική του το έκανε υπερωκεάνιο. Παρέλαβε τον Ολυμπιακό με πάρα πολλά χρέη. Ήμασταν πολύ πίσω σε όλα τα αθλήματα. Σε ένα χρόνο τα ισοσκέλισε και κατάφερε όλα αυτά για τα οποία συζητάμε σήμερα.

Ο Ολυμπιακός είναι κίνημα. Έχει συσπειρώσει όλους τους φιλάθλους. Γι αυτό ο Ολυμπιακός είναι λαϊκό σωματείο. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κόσμο μας, που με την ιδιότητα του μέλους και με την κάρτα φιλάθλου βοηθάει ώστε να μπορούμε εμείς και οι αθλητές μας να κάνουμε απρόσκοπτα τη δουλειά μας, να φέρνουμε δηλαδή τίτλους στον Ολυμπιακό».

Για το τι ακολουθεί: «Στην μαραθώνια κολύμβηση έχουμε έναν ακόμα αθλητή που θα αγωνιστεί στο πανευρωπαϊκό στην Γλασκώβη τον Δημήτρη Νέγρη. Στις αποστάσεις έχουμε τον Αντρέα Γεωργακόπουλο, που δείχνει πολύ καλή ποιότητα. Οι αθλητές μας είναι αθλητές δουλειάς».

Για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας: «Δουλειά του τεχνικού επιτελείου είναι να ζητάει. Ο,τιδήποτε έχουμε ζητήσει, όμως, έχουμε πάρει θετική απάντηση. Κι έτσι, ζητάμε περισσότερα, στα πλαίσια του εφικτού. Φυσικά και υπάρχει σκάουτινγκ στην κολύμβηση. Κλασσικά παραδείγματα η Κέλλυ Αραούζου που ήταν στον Εθνικό Αθηνών και ο Αντώνης Φωκαΐδης που ήταν αθλητής του ΠΑΟΚ».

Για την πολιτιστική προσφορά του Ολυμπιακού: «Θα έχουμε συνέχεια δίπλα μας τον Αντώνη, παρά το γεγονός πως ολοκληρώνει την καριέρα του. Έχουμε φτιάξει έναν αθλητή και έναν άνθρωπο πάρα πολύ χρήσιμο στην κοινωνία. Στον Ολυμπιακό φτιάχνουμε και ανθρώπους. Γι αυτό είμαστε και πολιτισμός».

Για το ποδοσφαιρικό τμήμα: «Θα επανέλθουμε στην κορυφή. Είμαστε και οι μόνοι που δουλεύουμε. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να γεμίσουμε το Καραϊσκάκη με διαρκείας».

Αραούζου: «Διψασμένοι για πολλούς τίτλους ακόμη»

Για το μυστικό της επιτυχίας: «Το ομαδικό πνεύμα και η αγάπη για την ομάδα. Υπάρχουν αθλητές που δεν κολύμπησαν μόνο τα αγωνίσματα τους, αλλά και σε άλλα για να στηρίξουν τον σύλλογο και να προσθέσουν πόντους στη βαθμολογία. Στον Ολυμπιακό όλοι συμπληρώνουμε ο καθένας με τον τρόπο του. Είμαστε ακόμη διψασμένοι για πολλούς τίτλους. Αυτή είναι η αλήθεια!»

Για την έλλειψη κολυμβητηρίου: «Η έλλειψη κολυμβητηρίου είναι το μεγάλο μου βάσανο. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές φεύγουμε εκτός Αθηνών. Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι γιατί με βγάζει εκτός εαυτού».

Τι εύχεται στον Αντώνη Φωκαΐδη: «Ήμασταν συναθλητές και σε άλλους συλλόγους και μαζί ήρθαμε στον ολυμπιακό. Έχουμε κοινή πορεία. Τα καλύτερα είναι μπροστά του και θα τα πάει περίφημα στους νέους επαγγελματικούς ορίζοντες που ανοίγονται μπροστά του. Θα μας λείψει. Αισθάνομαι σαν την τελευταία των Μοϊκανών στο τιμ της μαραθώνιας κολύμβησης» .

Για τους ανθρώπους της ομάδας: «Σε έναν σύλλογο που κυνηγά πρωταθλήματα και το πετυχαίνει σημαίνει πως έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Όμως, το μεγάλο ατού είναι ο κόσμος του Ολυμπιακού και η στήριξη που παρέχει στον σύλλογο με την κάρτα φιλάθλου και με τις συνδρομές των μελών».

Για το τι λένε άλλοι αθλητές εκτός Ολυμπιακού: «Μας ζηλεύουν, με την καλή έννοια, αθλητές από άλλα σωματεία. Παιδιά που έρχονται πλέον στον σύλλογο μας λένε πως το έβλεπαν και ήθελαν να το ζήσουν. Να ζήσουν την εμπειρία να είσαι κολυμβητής του Ολυμπιακού».

Γιατί το άθλημα βγάζει τόσα συναισθήματα: «Η κολύμβηση είναι ερασιτεχνική, δεν έχει προβολή κάτι που το κάνει αρκετά συναισθηματικό. Το ζήσαμε και όταν σταμάτησε ο Γιαννιώτης αλλά και τώρα που ολοκλήρωσε την καριέρα του ο Φωκαΐδης».

Φωκαΐδης: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον πρώτο μου τίτλο με τον Ολυμπιακό»

Για το πάθος που έδειχνε πάντα: «Από την πρώτη μου χρονιά δεν ήθελα να χάνω πρωτάθλημα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε χάσει ούτε ένα και ελπίζω να μην χάσει ο Ολυμπιακός ποτέ. Για να πω την αλήθεια είμαι σίγουρος πως δεν θα χάσουμε!».

Για την έλλειψη κολυμβητηρίου: «Θέλουμε ένα δικό μας σπίτι. Από τις μικρές ηλικίες μέχρι τους μεγάλους. Να προπονούνται τα παιδιά σπίτι μας και όχι να τριγυρνούν και να ψάχνουν πισίνα για προπόνηση. Αυτό το όνειρο δεν έγινε πραγματικότητα τα χρόνια που κολύμπησα στον Ολυμπιακό αλλά εύχομαι να το ζήσουν οι συναθλητές μου όσο το δυνατόν συντομότερα».

Για την τελευταία του κούρσα: « Είχα μια ανυπομονησία για τους αγώνες. Να νιώσω για τελευταία φορά αυτό το ομαδικό, οικογενειακό κλίμα. Ανυπομονούσα να το βιώσω.. Ήταν φορτισμένη συναισθηματικά η ημέρα. Τελευταία μου κούρσα στα 1500. Όλα τα παιδιά κατέβηκαν στην πισίνα για να με χειροκροτήσουν. Θα θυμάμαι πάντα αυτές τις στιγμές και την αποθέωση στο τέλος. Όπως και το κλάμα από τη συγκίνηση τους».

Για την απόφαση του να σταματήσει: «Έρχεται μια πολύ δυνατή φουρνιά στις αποστάσεις, πίσω από εμένα, στον Ολυμπιακό. Επέλεξα λοιπόν να σταματήσω τώρα και να συνεχίσω με κάτι άλλο στην ζωή μου, στα τουριστικά επαγγέλματα με τη μαγειρική».

Γι' αυτό που θα του μείνει από την καριέρα του: «Αυτό που θα μου μείνει η τελευταία μου ημέρα και το πρώτο πρωτάθλημα μου με τον Ολυμπιακό στη Λαμία το 2012-13. Από τα διεθνή τα δύο μετάλλια το ΄13 με την Κέλλυ και τον Σπύρο και το ‘14 στο Βερολίνο. Είχαμε καλή χημεία οι τρεις μας. Δουλεύαμε καλά στην προπόνηση και μας έβγαινε και στον αγώνα».

Για την ομάδα: «Από την αρχή είμαστε σαν οικογένεια. Με τον Νίκο Γέμελο περνάω περισσότερες ώρες και από τον πατέρα μου, πώς να μην τον βλέπω σαν οικογένεια μου».

Για τον Ολυμπιακό: «Δεν έχω κανένα παράπονο από τον Ολυμπιακό. Από την πρώτη στιγμή μέχρι τώρα. Κανείς αθλητής δεν πρέπει να έχει».

Στέπας: «Ολυμπιακός σημαίνει οικογένεια»

Για το Ιατρικό Κέντρο: «Πρώτα απ’ όλα ένα ευχαριστώ στο Ομιλο Ιατρικού Αθηνών Μία κολυμβήτριά μας μεταφέρθηκε εκεί εσπευσμένα, αφού πρώτα κολύμπησε, με σκωληκοειδίτιδα. Το παιδί εγχειρίστηκε και έμεινε μέσα».

Για το «Πέτρος Καπαφέρωφ»: «Το Καπαγέρωφ δεν είναι του Ολυμπιακού. Εκεί είναι κι ο Εθνικός αλλά και όλες οι Εθνικές ομάδες. Αναγκαζόμαστε σαν κολύμβηση, τρεις φορές την εβδομάδα να αναζητούμε κολυμβητήριο αφού έχει και αγώνες πόλο. Όταν ένας γονιός βλέπει κλειστό το κολυμβητήριο, κάποια στιγμή θα πάει το παιδί του αλλού. Τώρα έχει κλείσει για εργασίες και εμείς έχουμε μπροστά μας τα ηλικιακά πρωταθλήματα. Είναι τεράστιο το πρόβλημα. Απευθυνθήκαμε στον ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά –στο οποίο ανήκει και το Καπαγέρωφ- αλλά δεν μπορούν να μας δώσουν ώρες καθώς θα προπονούνται οι εθνικές ομάδες πόλο».

Για τις υποχρεώσεις της ομάδας: «Όπως είπα, για εμάς οι υποχρεώσεις δεν σταματάνε. Υπάρχει το Πανελλήνιο Παμπαίδων Α-Β και το πανελλήνιο νεανίδων. Από τις 30 Ιουνίου είμαστε χωρίς κολυμβητήριο. Εχουμε 450 παιδιά στις Ακαδημίες. Σε αυτά τα παιδιά τους ανακοινώσαμε 30 Ιουνίου ότι η χρονιά τελείωσε, ενώ μπορούσε να κρατήσει ακόμα ένα μήνα. Και δεν ξέρουμε αν τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το Καπαγέρωφ».

Για τον Αντώνη Φωκαΐδη: «Στην τελευταία ημέρα του έκανα νόημα πως έχει ακόμα έξι μετάλλια να διεκδικήσει. Αφήνει κενό γενικά στην κολύμβηση».

Για την προσφορά τού Ολυμπιακού: «Μέσα από τον τρόπο που δουλεύει ο Ολυμπιακός, στελεχώνει την πλειοψηφία των εθνικών ομάδων κολύμβησης».

Για τη θέση του τιμ μάνατζερ: «Να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο, Μιχάλη Κουντούρη, την Χριστίνα Τσιλιγκίρη και τον Νίκο Γέμελο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν . Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Δεν ήταν εύκολο. Εγώ προπονητής είμαι. Πρέπει να διαχειριστείς πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες με τα δικά του προβλήματα ο καθένας. Προσπαθούμε να τους ακούμε, να μην είμαστε απόμακροι, να κάνουμε την ζωή τους πιο εύκολη, για να είναι προσηλωμένοι στις απαιτήσεις του Ολυμπιακού. Να είναι τα παιδιά και ο προπονητής ευχαριστημένος. Να νιώθουμε όλοι οικογένεια».

Για το τι σημαίνει Ολυμπιακή οικογένεια: «Θα πως το εξής: Ο Δημήτρης ο Μανιός είναι στην ομάδα μόλις ένα χρόνο. Μας βοήθησε και σε αγωνίσματα που δεν κολυμπά. Το παιδί αυτό, λοιπόν, μόλις κάναμε την βράβευση στον Αντώνη, πλάνταξε στο κλάμα. Αυτό σημαίνει οικογένεια».