Τζιλιβάκης: «Ας μην επιτρέψουμε άλλο να ρουφάνε οι αρμόδιοι τη ζωή από τα κολυμβητήρια μας»

Ο προπονητής κολύμβησης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, Κώστας Τζιλιβάκης με επιστολή του ζητά να μην « επιτρέψουμε άλλο να ρουφάνε οι αρμόδιοι τη ζωή από τα κολυμβητήρια μας».

Τζιλιβάκης: «Ας μην επιτρέψουμε άλλο να ρουφάνε οι αρμόδιοι τη ζωή από τα κολυμβητήρια μας»

Ο έμπειρος τεχνικός, Κώστας Τζιλιβάκης αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του: «Ας μην επιτρέψουμε άλλο να ρουφάνε οι αρμόδιοι τη ζωή από τα κολυμβητήρια μας. Ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας, τους φίλους μας, τους νέους, να επανέλθουν με ασφάλεια στην ενασχόληση με το αγαπημένο τους άθλημα».

Αναλυτικά η επιστολή Τζιλιβάκη:

«Ο παραγκωνισμός της κολύμβησης λόγω κορωνοϊού ή αποφάσεων;

Όλος ο κόσμος πλέον βιώνει πρωτόγνωρες και δύσκολες καταστάσεις από τον Ιανουάριο του 2020 που εμφανίστηκε το νέο στέλεχος κορονοϊού.

Πολλές ανθρώπινες ζωές χάνονται καθημερινά και όσοι επιβιώνουν δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, η οποία εμπεριέχει πολλούς περιορισμούς για τη μείωση της διασποράς του ιού. Όλοι οι τομείς, λοιπόν, πλήττονται. Το θέμα είναι ότι υπάρχει μια ανισότητα στη διαχείριση της κατάστασης. Το παρόν άρθρο θ’ αναφερθεί στην αδικία που βιώνει ο Υγρός Στίβος έναντι των υπολοίπων αθλημάτων και στη λανθασμένη αντιμετώπιση της κρίσης αυτής από τους αρμόδιους φορείς.

Από το Νοέμβριο του 2020 έχουν ανασταλεί οι λειτουργίες των κολυμβητηρίων της Ελλάδος. Στην αρχή κολυμπούσε μόνο η Προολυμπιακή Ομάδα. Μετά από λίγες εβδομάδες αποφασίστηκε να ξεκινήσουν προπονήσεις και οι αθλητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε Διεθνείς Αγώνες. Στην συνέχεια, ακολούθησε η αθλητική επανένταξη των αθλητών ηλικίας 15-16 ετών.

Ήταν πρόδηλο ότι οι αθλητές είχαν βρει τους ρυθμούς τους. Δυστυχώς, οι αρμόδιοι φορείς αποφάσισαν (4/3/2020) τη διακοπή της αθλητικής δραστηριότητας των παραπάνω αθλητών εκτός από την Προολυμπιακή ομάδα.

Η Πολιτεία απ’ ό,τι φαίνεται δεν λαμβάνει υπόψη τη ψυχολογία των αθλητών της. Μετά από τρεις μήνες σκληρής προπόνησης επιβραβεύει την προσπάθεια των παιδιών με μια άδικη και παράλογη απόφαση δείχνοντάς τους για άλλη μια φορά ότι έχει θέσει τον Ελληνικό Αθλητισμό και συγκεκριμένα τον Υγρό Στίβο σε δεύτερη μοίρα.

Η αγωνία, το άγχος, η απογοήτευση, η κατάθλιψη είναι μερικά συναισθήματα που έχουν φωλιάσει στις ψυχές των παιδιών μας. Απ’ ό,τι φαίνεται η Πολιτεία μας αγνοεί το γεγονός ότι ο αθλητισμός συμβάλλει στη ψυχική ευεξία, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως οι νέοι παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα ψυχικής ισορροπίας, όταν συναναστρέφονται με συνομήλικούς τους (τους φίλους τους). Είναι αναμενόμενο πολλοί αθλητές / αθλήτριες να εγκαταλείψουν στο μέλλον τον Υγρό Στίβο και να στραφούν σε αθλήματα, όπως ο Στίβος και το Τένις, τα οποία λειτουργούν κανονικότατα με ηλικίες από 13 ετών.

Όλο αυτό θα ήταν ολέθριο για τα αθλήματα του Υγρού Στίβου.

Φυσικό επακόλουθο μια τέτοιας κατάστασης είναι η αντίδραση των Ομοσπονδιακών Προπονητών, οι οποίοι προχώρησαν σε ΑΠΟΧΗ.

Σεβόμενοι τις προσπάθειες της Πολιτείας χρησιμοποιούν αυτό το μέσο, για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους στις δημοσιευμένες αποφάσεις. Οι ίδιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως η επαφή των αθλητών / αθλητριών με το νερό είναι απαραίτητη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ν’ αντικατασταθεί με τη χερσαία προπόνηση.

Ο λόγος είναι διότι δεν υπάρχει μεγάλο ασκησιολόγιο για εκτός νερού προπονητική προετοιμασία, το οποίο να μπορεί ν’ αντικαταστήσει αποτελεσματικά την προπόνηση του κολυμβητή / κολυμβήτριας στο νερό. Παράλληλα, τονίζουν ότι η προπόνηση στη θάλασσα δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη στα κολυμβητήρια, όταν μάλιστα αφορά αθλητές που προετοιμάζονται για Ευρωπαϊκό ή Παγκόσμιο Επίπεδο.

Ταυτόχρονα, ας μη λησμονούμε ότι τα ελληνικά κολυμβητήρια όλο αυτό το διάστημα των δώδεκα μηνών που λειτουργούν, έχουν τηρήσει τα ισχύοντα μέτρα προστασίας κατά της μετάδοσης του ιού, κάτι που αποδεικνύεται και από τα ελάχιστα επιβεβαιωμένα κρούσματα στους χώρους των κολυμβητηρίων. Πιο συγκεκριμένα, από τα 10.000-15.000 τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 8 έχουν διαγνωσθεί θετικά.

Τέλος, οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, που βρίσκονται σε χειρότερη επιδημιολογική κατάσταση και τηρώντας τα μέτρα προστασίας επιτρέπουν τις προπονήσεις των αθλητών και διεξάγουν αγώνες, ώστε να τους βοηθήσουν στη βελτίωση της απόδοσής τους.

Καταλαβαίνουμε απ’ όλα τα παραπάνω πως η κατάσταση που έχει επικρατήσει στα ελληνικά κολυμβητήρια έχει προξενήσει θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο από τους προπονητές αλλά και από τους γονείς και από τους αθλητές. Ας μην επιτρέψουμε άλλο να ρουφάνε οι αρμόδιοι τη ζωή από τα κολυμβητήρια μας. Ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας, τους φίλους μας, τους νέους, να επανέλθουν με ασφάλεια στην ενασχόληση με το αγαπημένο τους άθλημα.

Αυτό που επιθυμεί η κοινότητα του Υγρού στίβου είναι να εισακουστούν οι απόψεις της και να κρατήσει ζωντανά τα κολυμβητήρια και τα όνειρα των παιδιών της».



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110