Χούμας: «Θέλουμε ένα φως στο τούνελ»

Ο τεχνικός σύμβουλος της ΚΟΕ, Χριστόδουλος Χούμας εκπέμπει SOS και ζητά από τους ιθύνοντες την λήψη άμεσων μέτρων για την στοιχειώδη προετοιμασία κολυμβητών και κολυμβητριών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στις μεγάλες διοργανώσεις το 2021.

Χούμας: «Θέλουμε ένα φως στο τούνελ»

«Ζούμε μια ζοφερή πραγματικότητα. Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Όλοι εμείς που υπηρετούμε την κλασική κολύμβηση στηρίζουμε τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει για να περιορίσει την διάδοση του ιού.

Βλέπουμε ως προστάτες μας τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας. Όμως μέσα σε όλο αυτό το κλίμα δεν μπορώ να μην εκφράσω την άποψη του χώρου που θεωρεί ότι αδικείται η κολύμβηση και γενικότερα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός από αυτή την εξέλιξη» υποστήριξε μιλώντας στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας, ο Χριστόδουλος Χούμας.

«Δεν ζητάμε παράλογα πράγματα. Επιθυμούμε να αυξηθεί ο αριθμός των επιλέκτων κολυμβητών μας, έτσι ώστε τα παιδιά που θα μας εκπροσωπήσουν στις μεγάλες διοργανώσεις του 2021 να βρίσκονται στον καλύτερο δυνατό βαθμό ετοιμότητας. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ανοιχτά μόλις τέσσερα κολυμβητήρια, ένα στην Αθήνα, ένα στον Πειραιά, ένα στην Θεσσαλονίκη και ένα στα Χανιά, που απ’ ότι πληροφορούμαι μπορεί να κλείσει τις επόμενες ημέρες. Σε αυτά τα κολυμβητήρια μπορούν να κάνουν σήμερα προπόνηση μόνο 28 άτομα, τα οποία ανήκουν στην Ολυμπιακή ομάδα, 10 εκ των οποίων σήμερα βρίσκονται στο εξωτερικό. Κάνω για μία ακόμη φορά έκκληση προς τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη και τον ΓΓΑ Γιώργο Μαυρωτά να αυξηθεί ο αριθμός των συγκεκριμένων επίλεκτων αθλητών» επεσήμανε.

Η κολυμβητική ομοσπονδία έδωσε τα διαπιστευτήρια της το καλοκαίρι του 2020, διοργάνωσε σπουδαίες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή πολλών αθλητών και αθλητριών και μπορεί να εγγυηθεί για πλήρη εφαρμογή των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

«Η κολύμβηση έχει δώσει παραδείγματα στο πρόσφατο παρελθόν. Το καλοκαίρι του 2020, κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, η κολυμβητική ομοσπονδία κατάφερε να ολοκληρώσει όλες τις διοργανώσεις της. Στο κολύμπι φτάσαμε στο σημείο να φιλοξενήσουμε 2700 αθλητές, χωρίς ούτε ένα κρούσμα. Κανένας προπονητής, κριτής και αθλητής δεν ήταν θετικός στον ιό. Οι διοργανώσεις που κάναμε ήταν υποδειγματικές και τηρήθηκαν στο έπακρο όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η κολύμβηση είναι ένα άθλημα που μπορεί να προστατεύσει αυτους που την υπηρετούν. Κολυμπάνε οι αθλητές μέσα στο νερό, με μεγάλη απόσταση ο ένας απ’ τον άλλον. Τριάντα κολυμβητές σε κάθε πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων μπορούν, ακόμη και σε διαφορετικά ωράρια, να κολυμπήσουν με ασφάλεια. Μέριμνα μας είναι να διατηρήσουμε σε εγρήγορση τα παιδιά τα οποία θα μας εκπροσωπήσουν το 2021 σε μεγάλες διοργανώσεις όλων των κατηγοριών. Όχι μόνο στην κλασική αλλά και στην μαραθώνια κολύμβηση. Στα άλλα αθλήματα οι αθλητές, ακόμη και μέσα στην καραντίνα, μπορούν να συντηρηθούν. Οι κολυμβητές έξω από το νερό δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Κινδυνεύουμε να χάσουμε τα παιδιά μας.

Κάνω έκκληση στους ιθύνοντες έτσι ώστε να περισώσουμε ότι μπορούμε. Υπάρχουν πολλές σκέψεις και προτάσεις. Ζητάμε να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα 200 επιλεγμένα άτομα σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα κολυμβητήρια. Είμαστε ώριμοι και ικανοί για να επιτελέσουμε αυτό το έργο».

Ο τεχνικός σύμβουλος της ΚΟΕ, Χριστόδουλος Χούμας θεωρεί δεδομένη την καταστροφή στον ερασιτεχνικό αθλητισμό από τα διαδοχικά lockdown και ζητά πρωτίστως την σωτηρία των κορυφαίων αθλητών.

«Η οικονομική διάσταση για την κολύμβηση, αλλά και γενικότερα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, είναι μια ζοφερή πραγματικότητα. Δεν θέλω όμως να σταθώ σε αυτό το θέμα. Με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή πρώτιστα να σωθούν οι επίλεκτοι κολυμβητές. Για τους υπόλοιπους τα προβλήματα οδηγούν σε καταστροφή. Οι αθλητές χάνουν τα οποία οδοιπορικά τους, οι χορηγοί εκλείπουν, οι προπονητές δεν πληρώνονται, πολλοί άνθρωποι που υπηρετούν το χώρο μένουν σε απραξία και η ζημιά είναι ανυπολόγιστη.

Νιώθω περίεργα και παραξενεύομαι με αυτά που ακούω καθημερινά στα μέσα ενημέρωσης. Μιλάνε για μερική άρση των απαγορευτικών μέτρων σε λίγες εβδομάδες, για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά ουδείς αναφέρεται στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τις συνέπειες που έχει η εγκατάλειψή του για την ψυχική και σωματική υγεία της ελληνικής κοινωνίας. Οι απώλειες είναι τεράστιες. Χάνουμε τα παιδιά μας. Εκπέμπω SOS. Είναι αδιανόητο να επαναρχίσουν άλλες δραστηριότητες στην κοινωνία και να μείνει κλειστός ο αθλητισμός. Που θα πάνε τα παιδιά μας;

Τι να πω στην Γεωργία Δαμασιώτη που πέρσι το καλοκαίρι δεν πήρε μέρος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το οποίο ματαιώθηκε και στο οποίο θα έπαιρνε με σιγουριά ένα μετάλλιο; Δεν μιλάω μόνο για τα προνόμια που έχασε και την εισαγωγή της στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά για την ψυχολογία της που βρίσκεται στο ναδίρ. Πως θα βοηθηθεί αυτό το κορίτσι; Πως θα το κρατήσουμε τον αθλητισμό; Η περίπτωση της Γεωργίας είναι μία. Υπάρχουν εκατοντάδες άλλες. Περιπτώσεις επιλέκτων αθλητών και αθλητριών που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους. SOS για αυτά τα παιδιά και γενικότερα για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Δεν μπορεί να ασχολείται η Πολιτεία μόνο με τον επαγγελματικό αθλητισμό. Το κύτταρο του αθλητισμού είναι το σωματείο και οι ερασιτέχνες αθλητές. Ζητώ συγνώμη για το ύφος που εκφράζω στην σημερινή συνέντευξη, αλλά βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Θέλουμε ένα φως στο τούνελ».



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110