Λευτέρης Πετρούνιας: Ο επιμένων νικά και πάει στο Τόκιο

Ο Λευτέρης Πετρούνιας βρίσκεται με το ενάμιση πόδι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021 και το «ΦΩΣ» καταγράφει όλη τη διαδρομή του έως το Τόκιο.

Λευτέρης Πετρούνιας: Ο επιμένων νικά και πάει στο Τόκιο

Έπειτα από αρκετές θυσίες και πολλά εμπόδια ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι έτοιμος να ταξιδέψει στο Τόκιο το καλοκαίρι του 2021 προκειμένου να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Έλληνας πρωταθλητής δεν έχει σφραγίσει ακόμα την πρόκρισή του, μιας και απομένει το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ντόχα, όμως μόνο με θαύμα δεν θα πάει στην Ιαπωνία. Η προσπάθειά του τα τελευταία δύο χρόνια για την πολυπόθητη επίτευξη του στόχου δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα και αυτό γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο φόβο ενός αθλητή, που δεν είναι άλλος από έναν σοβαρό τραυματισμό.

Το ταξίδι του «άρχοντα των κρίκων» ξεκίνησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γλασκόβης το 2017. Με τους πόνους στον αριστερό του ώμο να μην του επιτρέπουν να πραγματοποιήσει ούτε προπονήσεις, ήταν έτοιμος να αποσύρει τη συμμετοχή του, παρ’ όλα αυτά η θέλησή του τον όπλισε με υπομονή και λαμβάνοντας ειδική αγωγή με αντιφλεγμονώδη αποφάσισε να αγωνιστεί κανονικά στη διοργάνωση. Το αποτέλεσμα ήταν πέρα για πέρα ικανοποιητικό, αφού κατάφερε να ανεβεί στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, αποδεικνύοντας πως τα εμπόδια υπάρχουν για να τα προσπερνάμε και όχι για να μένουμε στάσιμοι.

Επόμενη στάση για τον 29χρονο αθλητή ήταν το Παγκόσμιο στην Ντόχα, εκεί όπου αποφάσισε αρχικά να μη λάβει μέρος, καθώς οι πόνοι στο χέρι συνέχιζαν να τον ταλανίζουν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προετοιμαστεί στον μέγιστο βαθμό. Παρ’ όλα αυτά για ακόμα μία φορά επέλεξε τον δύσκολο δρόμο δίνοντας κανονικά το «παρών» στο τουρνουά. Έχοντας ουσιαστικά τη δύναμη του ενός χεριού του μπόρεσε να πανηγυρίσει το τρίτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο σε τελικό Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και όγδοο συνολικά τα τελευταία τρία χρόνια.

Έπειτα από το τέλος της σπουδαίας του προσπάθειας είχε δηλώσει: «Μετά την εμφάνισή μου, σκέφτηκα ότι δεν θα ήταν δυνατό να το χάσω όλο αυτό. Είναι αρκετά τρελό αυτό που συνέβη, αλλά είδαμε όλοι το αποτέλεσμα. Τελικά δεν θα γινόταν να χάσω αυτή τη διοργάνωση». Μάλιστα στη συνέχεια είχε γνωστοποιήσει ότι θα περάσει την πόρτα του χειρουργείου μόλις τρεις ημέρες μετά τη νέα του επιτυχία. Συγκεκριμένα είχε πει: «Μπαίνω στο χειρουργείο. Αυτό δεν αλλάζει! Πριν από τον τελικό έλεγα ότι “είναι η τελευταία φορά που θα έχω αυτόν τον πόνο στον αριστερό ώμο, θα μπω λοιπόν απολαύσω τον αγώνα”, πράγμα το οποίο και έκανα! Φοβάμαι λίγο την επέμβαση, γιατί δεν έχω χειρουργηθεί στον ώμο άλλη φορά, αλλά ανυπομονώ να γίνει, γιατί κουβαλάω αυτόν τον πόνο εδώ και δέκα μήνες και δεν αντέχω άλλο».

Έτσι κι έγινε, αφού ο ταλαντούχος Ολυμπιονίκης υποβλήθηκε σε επιτυχημένη επέμβαση στον λαβωμένο ώμο του, μιας και οι πόνοι έφυγαν τελείως. Ενδεικτικό του πόσο σοβαρός ήταν ο τραυματισμός του είναι οι δηλώσεις του ορθοπεδικού του, Γιώργου Τσικούρη, ο οποίος είχε τονίσει χαρακτηριστικά: «Αυτό που επιχείρησε ο Λευτέρης Πετρούνιας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, µε δεδομένο τον τραυματισμό του αλλά και το προγραμματισμένο ραντεβού για χειρουργική επέμβαση, είναι άθλος. Μόνο ο συγκεκριμένος αθλητής θα μπορούσε να το επιχειρήσει. Είμαι πολλά χρόνια στον αθλητισμό, αλλά δεν θυμάμαι παρόμοια περίπτωση. Οι αθλητές των κρίκων, εάν δεν έχουν το 100% της δύναμης στους τένοντες, δεν μπορούν να σταθούν ακίνητοι. Αντίθετα ο Πετρούνιας εκτέλεσε άψογα το πρόγραμμα. Υπολογίζω πως λόγω αυτού του προβλήματος η δύναμή του θα μπορούσε να είναι μειωμένη ακόμα και κατά 30%. Για όλα αυτά το συγκεκριμένο χρυσό είναι µια υπερφυσική επίδοση».

Αν μη τι άλλο η δήλωση ενός διακεκριμένου επιστήμονα είναι αρκετή για να μας αποδείξει πόσο δύσκολο και παράλληλα επώδυνο ήταν για τον Πετρούνια η πρωτιά στην Ντόχα. Μάλιστα ο ίδιος μετά το χειρουργείο έδωσε το σύνθημα για τη συνέχεια υποστηρίζοντας: «Μια εβδομάδα πριν ήταν όλα διαφορετικά στην αθλητική καριέρα μου. Σήμερα κλείνοντας μια εβδομάδα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και μόλις λίγες ημέρες από το χειρουργείο γνωρίζω ότι ξεκινά μια άλλη δύσκολη διαδρομή. Θέλω να πω στους Έλληνες, σε εμένα αλλά και σε εσένα που έχουμε ζήσει τόσα, πως θα κάνω ό,τι μπορεί να γίνει για να μετατρέψω τον πόνο μου σε δύναμη. Γιατί οι κρίκοι είναι παιχνιδάκι. Τα υπόλοιπα είναι δύσκολα». Όντως για έναν αθλητή του δικού του βεληνεκούς οι κρίκοι είναι «παιχνιδάκι», κάτι που το απέδειξε και στη συνέχεια, η οποία ήταν εξίσου κομβική, αφού έπρεπε να περάσει το στάδιο της αποκατάστασης. Φτάνοντας αισίως στον Οκτώβριο του 2019 ο Πετρούνιας ήθελε να δώσει τον καλύτερο εαυτό του για να εξασφαλίσει μία θέση στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Χωρίς να έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί σε κάποιον αγώνα, ο «άρχοντας των κρίκων» πήρε αμέσως μέρος στο τουρνουά της Γερμανίας τερματίζοντας στην αξιόλογη τέταρτη θέση. Για κάποιον που ήξερε την ιστορία με τον τραυματισμό η προσπάθειά του είναι άκρως ικανοποιητική, για τον ίδιο όμως δεν ήταν, αφού είχε στοχεύσει σε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις. Αυτό είχε δηλώσει και ο προπονητής του, Δημήτρης Ράφτης: «Ο Λευτέρης είναι πολύ στενοχωρημένος αυτή τη στιγμή, αλλά θα πρέπει να νιώθει στενοχώρια μόνο για τον εαυτό του. Αυτό που έκανε στη Στουτγκάρδη δεν νομίζω να το έχει ξανακάνει άνθρωπος στον παγκόσμιο αθλητισμό. Τον πιέσαμε πάρα πάρα πολύ για να φτάσει μέχρις εδώ. Χειρουργήθηκε, έλειψε σχεδόν ένα χρόνο, έδωσε τον πρώτο του αγώνα στον προκριματικό ενός Παγκόσμιου Πρωταθλήματος και τον δεύτερο στον τελικό. Είναι ανεπανάληπτο επίτευγμα».

Γυρνώντας στην Ελλάδα ο Πετρούνιας άφησε υποσχέσεις για το μέλλον δηλώνοντας πεπεισμένος πως θα έρθει η ολυμπιακή πρόκριση. Μεταξύ άλλων είχε σχολιάσει: «Δεν ήρθε το αποτέλεσμα που θέλαμε, για τα δικά μου δεδομένα ήταν μία ήττα, έστω και αν η 4η θέση στον κόσμο είναι πάντοτε τιμητική. Αυτή ήταν πάντως η αρχή για μένα. Κατάφερα να αγωνιστώ δέκα μήνες ύστερα από μία χειρουργική επέμβαση που χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο αποκατάστασης, ίσως μέχρι και δεκαοκτώ μήνες. Γνωρίζοντας πια ότι έχω την υγεία μου, μπορούμε να δουλέψουμε ελεύθερα, έχουμε χρόνο και δεν με ανησυχεί τίποτε. Χάσαμε μία μάχη, αλλά δεν χάσαμε τον πόλεμο. Είμαι αισιόδοξος, όπως πάντοτε». Κρατώντας όπως πάντα την υπόσχεσή του σημείωσε ακόμα μία διάκριση. Αυτή τη φορά στο προολυμπιακό Παγκόσμιο Κύπελλο του Κότμπους, εκεί όπου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο πίσω από τον Γιανγκ Λιου. Η επιστροφή του στα μετάλλια σήμανε την αντεπίθεση του για την εξασφάλιση του εισιτηρίου που οδηγούσε στο Τόκιο, κάτι που απέδειξε στη διοργάνωση της Μελβούρνης. Ο Ολυμπιονίκης των κρίκων μας είχε προϊδεάσει για ακόμα μία νέα επιτυχία, αφού στα προκριματικά τερμάτισε πρώτος. Η σιγουριά του για την επίτευξη της νίκης ήταν μεγάλη, μιας και ο ίδιος είχε δώσει το σύνθημα της νίκης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Στον τελικό συγκέντρωσε 15.066 βαθμούς αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Ιρανό Μαχντί Άχμαντ Κοχάνι με 14.500 βαθμούς. Έχοντας κατακτήσει ακόμα ένα χρυσό και με την ψυχολογία στα ύψη ταξίδεψε στο Μπακού. Παρά την έξαρση του κορονοϊού οι διοργανωτές άναψαν το πράσινο φως για να ξεκινήσει το τουρνουά. Με συνοπτικές διαδικασίες ο Πετρούνιας κατέλαβε την πρώτη θέση στον προκριματικό γύρο δίνοντας ραντεβού στον τελικό. Ωστόσο η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε, έστω και καθυστερημένα, μέτρα πρόληψης κατά του ιού απαγορεύοντας έτσι τη διεξαγωγή της τελικής φάσης. Ύστερα από αρκετές διαβουλεύσεις η Παγκόσμια Ομοσπονδία Γυμναστικής αποφάσισε να μετρήσει ως τελικά τα αποτελέσματα της προκριματικής φάσης, δίνοντας έτσι την πρώτη θέση στον Πετρούνια. Πλέον έχοντας διώξει ένα μεγάλο βάρος από πάνω του ο Έλληνας πρωταθλητής περιμένει το τουρνουά στην Ντόχα για να κλειδώσει και τυπικά το ολυμπιακό εισιτήριο. Ο ίδιος πριν από λίγες ημέρες και μετά την ανακοίνωση της απόφασης δήλωσε: «Ήρθε η πολυπόθητη πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Μετά την επικύρωση των αποτελεσμάτων του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μπακού η πρόκριση είναι γεγονός, που μπορεί να χαθεί μόνο με ένα απίθανο σενάριο πια. Του χρόνου θα διατηρήσω τον τίτλο μου!».

Το τελευταίο χρονικά Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ντόχα ήταν προγραμματισμένο για τον ερχόμενο Ιούνιο, αλλά λόγω της πανδημίας έχει αναβληθεί επ’ αόριστον, με επικρατέστερο το ενδεχόμενο να γίνει τελικά την άνοιξη του 2021. Όποτε και εάν οριστεί, ο Έλληνας Ολυμπιονίκης θα πρέπει να χάσει μόνο με δύο αρκετά τραβηγμένα σενάρια την πρόκριση. Είτε να φτάσει ο Γιανγκ Λιου σε υψηλότερο μέσον όρο βαθμών στους κρίκους, επικρατώντας στην Ντόχα με τουλάχιστον 15.566 β., επίδοση που είναι εξωπραγματική για οποιονδήποτε αθλητή βάσει του Κώδικα Βαθμολογίας που ισχύει από το 2017. Είτε να χάσει ο Χάο Γουένγκ την πρωτιά στην συνολική κατάταξη του πλάγιου ίππου από κάποιον ανταγωνιστή, πράγμα που θα μπορούσε να πετύχει μόνο ο Ιάπωνας Κόχεϊ Καμεγιάμα, εφόσον συμμετείχε και κέρδιζε στον τελευταίο αγώνα με βαθμολογία 15.300 β. και άνω. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος αθλητής έλειψε από το Μπακού και δεν είναι καν δεδομένο ότι θα δηλώσει «παρών» στην Ντόχα. Όπως καταλαβαίνουμε ο Πετρούνιας έφερε ουσιαστικά εις πέρας την αποστολή του πριν ακόμα ολοκληρωθεί η σειρά των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Περνώντας ένα δύσκολο διάστημα με φριχτούς πόνους στον αριστερό του ώμο και έπειτα από ένα κρίσιμο στάδιο αποκατάστασης, ο 29χρονος πρωταθλητής απέδειξε γιατί η θέληση και το πάθος είναι αρκετά για να κατακτήσει κάποιος τους στόχους του. Το μόνο που απομένει για εκείνον και για εμάς είναι η παρουσία του στο Τόκιο το 2021, εκεί όπου θα έχει τη δυνατότητα να σηκώσει πάλι την ελληνική σημαία ψηλά και να μας κάνει όλους υπερήφανους, γράφοντας ακόμα μία χρυσή σελίδα στην πλούσια από κατακτήσεις καριέρα του. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που τον λένε «άρχοντα των κρίκων».