Ομοσπονδία: Ανακοίνωση έκτακτης ετήσιας συνδρομής 300 ευρώ των σωματείων για την αποφυγή «κανονιού»!

Η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία σε ανακοίνωση της βάλλει κατά της Κυβέρνησης και του Υφυπουργείου Αθλητισμού για την περικοπή της τακτικής επιχορήγησης κι αποφάσισε έκτακτη ετήσια συνδρομή 300 ευρώ στα σωματεία - μέλη της για την αποφυγή της οικονομικής κατάρρευσης!

Ομοσπονδία: Ανακοίνωση έκτακτης ετήσιας συνδρομής 300 ευρώ των σωματείων για την αποφυγή «κανονιού»!

Δραστικά μέτρα προκειμένου να βγει από το οικονομικό τέλμα που προκλήθηκε από «την αυθαίρετη και αναιτιολόγητη μείωση κατά 31% της τακτικής επιχορήγησης» αποφάσισε η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία: την καταβολή εφάπαξ έκτακτης ετήσιας συνδρομής ύψους 300 ευρώ από τα σωματεία μέλη της.

Μάλιστα για να βγει από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει το εν λόγω ποσό θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30/12/2022.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΓΟ

«To Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Γ.Ο. στη συνεδρίασή του στις 30/11/2022, αξιολόγησε την παρούσα οικονομική κατάσταση της ομοσπονδίας και αναγκάστηκε να εφαρμόσει το άρθρο 25 του καταστατικού της.

Ο λόγος που μας οδήγησε σε αυτή την απόφαση είναι η αυθαίρετη και αναιτιολόγητη μείωση κατά 31% της τακτικής επιχορήγησης από τον Υφυπουργό Αθλητισμού και για την οποία ενημερωθήκαμε την 29η Ιουλίου όταν η Ομοσπονδία είχε απορροφήσει τα 2/3 του προϋπολογισμού της. Επισημαίνουμε ότι παρά τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, δεν εφαρμόστηκαν τα θεσμοθετημένα κριτήρια του προγράμματος "ΧΙΛΩΝ", σχετικά με το ύψος του προϋπολογισμού της ομοσπονδίας.

Ως ομοσπονδία χαιρετήσαμε την απόφαση της Κυβέρνησης για την ενίσχυση των Εθνικών Ομάδων από τα έσοδα του Στοιχήματος για τα οποία ενημερωθήκαμε (02/06/2022), μέσω δελτίου Τύπου από τον Υφυπουργό Αθλητισμού ότι είναι επιπλέον της τακτικής επιχορήγησης.

Έχοντας ως δεδομένο την έκτακτη επιχορήγηση από το στοίχημα, εκτός τακτικού προϋπολογισμού, αυξήσαμε τους αγώνες για τις εθνικές ομάδες των επτά (7) αθλημάτων της Γυμναστικής και κυρίως των ολυμπιακών αθλημάτων μια και το 2022 είναι σε εφαρμογή τα κριτήρια πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Το 2022 συμμετείχαν σε 30 αγώνες (Παγκόσμια Κύπελλα, Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα) συνολικού κόστους 410.000,00€ και αγορά αθλητισμού εξοπλισμού Εθνικών Ομάδων αξίας 62.000,00€.

Με το εγκεκριμένο ποσό της τακτικής επιχορήγησης των 658.483,00€ θα πρέπει να καλυφθεί μέχρι 31/12/2022, η μισθοδοσία των διοικητικών υπαλλήλων και των προπονητών των Εθνικών Ομάδων, τα οδοιπορικά των αθλητών των Εθνικών Ομάδων, οι διοργανώσεις των Εθνικών πρωταθλημάτων για όλα τα αθλήματα και τα λειτουργικά έξοδα γραφείων, προπονητηρίων και διαμονής, διατροφής αθλητών-αθλητριών Εθνικών Ομάδων. Ωστόσο οι δαπάνες αυτές είναι πλέον του 1.000.000,00€!

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για να μην "καταρρεύσει" η ομοσπονδία σε μία κρίσιμη περίοδο (πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024), αποφασίσαμε την καταβολή εφάπαξ έκτακτης ετήσιας συνδρομής ύψους 300,00€ από τα σωματεία μέλη μας, η οποία θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30/12/2022».