ΕΓΟ: «Οι καταγγέλλουσες δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας για να καταθέσουν»

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία σχολίασε τις καταγγελίες αθλητριών για σεξουαλική παρενόχληση

ΕΓΟ: «Οι καταγγέλλουσες δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας για να καταθέσουν»

Η ΕΓΟ με ανακοίνωσή της πήρε θέση για τις νέες καταγγελίες από το χώρο της ενόργανης γυμναστικής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία παρακολουθεί με ανησυχία και επαγρύπνηση, μέσω της δημοσιοποίησης στα ΜME, καταγγελίες πρώην αθλητών-αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής για κακοποιητικά περιστατικά τα οποία ισχυρίζονται ότι υπέστησαν από προπονητές-προπονήτριες κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής τους θητείας.

Η διοίκηση της Ε.Γ.Ο. εκφράζει την απογοήτευσή της, καθώς μήνες μετά τις καταγγελίες, οι οποίες έγιναν για πρώτη φορά και κοινοποιήθηκαν στην Ομοσπονδία στις 7 Απριλίου 2021, το θέμα διαιωνίζεται κλιμακούμενο, ενώ έχουν γίνει όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες από πλευράς της Ομοσπονδίας για τη διαλεύκανση των καταγγελλόμενων περιστατικών, αλλά και από την πλευρά της πολιτείας με τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, κατόπιν παραγγελίας του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένουμε.

Αμέσως μετά τις πρώτες καταγγελίες συγκλήθηκε, με εντολή του Προέδρου, κ. Αθανασίου Σταθόπουλου, έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο. Ομόφωνα αποφασίστηκε η συγκρότηση Τριμελούς Επιτροπής από μέλη του Δ.Σ. για την διερεύνηση των καταγγελιών.

Η επιτροπή τέθηκε στη διάθεσή των καταγγελλόντων, ώστε εκείνοι να μπορέσουν να παράσχουν, με απόλυτη εμπιστευτικότητα, συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με τα πρόσωπα, τον χρόνο, τον τόπο και τις συνθήκες τέλεσης των καταδικαστέων πράξεων που καταγγέλλουν, προκειμένου η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία να προχωρήσει σε περαιτέρω διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών και να επιβάλλει τυχόν πειθαρχικές κυρώσεις.

Μετά την άκαρπη παρέλευση δεκαπέντε ημερών από τη σύσταση της Τριμελούς Επιτροπής, χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι καταγγέλλουσες αθλήτριες δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας να προσέλθουν και να καταθέσουν αρμοδίως, η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, στις 23 Απριλίου 2021 διαβίβασε τον φάκελο καταγγελιών στην Επιτροπή Φιλάθλου Πνεύματος, Ηθικής και Δεοντολογίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Προέδρου αυτής, ώστε να επιληφθεί των καταγγελιών, αλλά και σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 35 του Καταστατικού της Ομοσπονδίας μας.

Έκτοτε, η Ε.Γ.Ο., έχοντας εμπιστοσύνη στα θεσμικά όργανα της Πολιτείας, και στην προσπάθεια της να διαφυλάξει τα μέλη της μεγάλης οικογένειας της Ελληνικής Γυμναστικής, έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους προσπαθώντας να μη στιγματιστούν συλλήβδην το άθλημα και οι Έλληνες προπονητές, οι οποίοι έχουν χαρίσει στη χώρα μας Ολυμπιακά, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά μετάλλια.

Ωστόσο με θλίψη και απογοήτευση η Ομοσπονδία παρακολουθεί δημόσιες εμφανίσεις, δηλώσεις και καταγγελίες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πρώην αθλητών και αθλητριών, οι οποίοι-ες ρίχνουν σκιές στο άθλημα της Γυμναστικής χωρίς να κατονομάζουν συγκεκριμένα πρόσωπα, ενώ οι ίδιοι αναιτιολόγητα αγνόησαν και δεν προσήλθαν ενώπιον των οργάνων της Ομοσπονδίας, δεν αναμένουν το αποτέλεσμα της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προτιμώντας αντ’ αυτών την εύκολη οδό της δημιουργίας εντυπώσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία αναμένει με ενδιαφέρον τη διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών από την Ελληνική Δικαιοσύνη και με το ίδιο πάντοτε ζητούμενο: Όλα στο φως, με ονόματα και στοιχεία, για να αποδοθεί δικαιοσύνη για οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά, αλλά και για να προστατευθεί το υγιές κύτταρο του αθλήματος της Γυμναστικής από κάθε άδικη και αστήρικτη κατηγορία».