Η Σιμόν Μπάιλς θα καταθέσει για αμέλεια του FBI στην υπόθεση Νασάρ

Οι Αμερικανίδες πρωταθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής, Σιμόν Μπάιλς, ΜακΚάιλα Μαρόνεϊ, Μάγκι Νίκολς και Αλι Ρέισμαν, θα καταθέσουν στο Κογκρέσο την Τετάρτη, σχετικά με την αποτυχημένη έρευνα του FBI για σεξουαλική επίθεση που διέπραξε ο πρώην γιατρός της γυναικείας ομάδας των ΗΠΑ, Λάρι Νάσαρ.

Η Σιμόν Μπάιλς θα καταθέσει για αμέλεια του FBI στην υπόθεση Νασάρ

Η είδηση για την κατάθεση των συγκεκριμένων γυμναστριών, δόθηκε στην δημοσιότητα από την δικαστική επιτροπή της Γερουσίας.


Ο 58χρονος Νασάρ, έχει καταδικασθεί σε ισόβια δεσμά, αφού κρίθηκε ένοχος το 2017 και το 2018 για σεξουαλικές επιθέσεις σε περισσότερους από 250 γυμναστές, κυρίως ανήλικους, που διέπραττε επί δύο δεκαετίες στην ομοσπονδία γυμναστικής ή στο κρατικό πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, όπου εργαζόταν. Μάλιστα το 2018, η Μπάιλς, μία από τις κορυφαίες γυμνάστριες όλων των εποχών, αποκάλυψε ότι υπήρξε θύμα του.

Η επιτροπή της Γερουσίας, η οποία θα εξετάσει «την παραβίαση των καθηκόντων του FBI στην υπόθεση Νασάρ», αναμένεται επίσης να ακούσει τον διευθυντή του FBI, Κρίστοφερ Ρέι και τον επικεφαλής επιθεωρητή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Μάικλ Χόροβιτζ.

Μια αναφορά από τη Γενική Επιθεώρηση, ένα ανεξάρτητο όργανο στο υπουργείο, ήταν πολύ σκληρή για το τοπικό γραφείο του FBI στην Ινδιανάπολη, όπου ο επικεφαλής της ομοσπονδίας γυμναστικής ανέφερε για πρώτη φορά τις κατηγορίες εναντίον του οστεοπαθητικού, τον Ιούλιο του 2015.

«Παρά τον εξαιρετικά σοβαρό χαρακτήρα των κατηγοριών και την πιθανότητα να συνεχίσει τις ενέργειές του ο κ. Νασσάρ, ανώτεροι αξιωματούχοι του FBI στην Ινδιανάπολη απέτυχαν να απαντήσουν με τη σοβαρότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα που αξίζουν οι κατηγορίες. Εκαναν πολλά λάθη και παραβίασαν πολλούς κανόνες του FBI», καταλήγει η έκθεση.

Παραδείγματος χάριν, η αστυνομία, περίμενε αρκετές εβδομάδες πριν ανακρίνει έναν από τους τρεις αθλητές που είχαν συμφωνήσει να καταθέσουν και δεν άκουσε ποτέ τους άλλους δύο. Πιστεύοντας ότι δεν είχαν αρκετά στοιχεία για να κατηγορήσουν τον Λάρι Νασάρ, έκλεισαν την έρευνα, που άνοιξε εκ νέου τον Μάιο του 2016 από το γραφείο του FBI στο Λος Άντζελες μετά από μια νέα έκθεση από την ομοσπονδία.

Το σκάνδαλο, το μεγαλύτερο στην αμερικανική αθλητική Ιστορία, «βγήκε στο φως» το καλοκαίρι του 2016 μετά από ένα άρθρο στην καθημερινή εφημερίδα Indianapolis Star.

πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ