Οι «γαλανόλευκοι» Ολυμπιονίκες της εικοσαετίας

Από το 2000 έως και σήμερα, αυτοί είναι οι Έλληνες Ολυμπιονίκες που ξεχώρισαν. Από το Σίδνεϊ, στη «μαγική» Αθήνα και από εκεί στο Πεκίνο, στο Λονδίνο, έως και το Ρίο. Τα «γαλανόλευκα» μετάλλια.

Οι «γαλανόλευκοι» Ολυμπιονίκες της εικοσαετίας

Ένα από τα γεγονότα που περίμενε όλος ο φίλαθλος κόσμος μέσα στο 2020 ήταν η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ιαπωνία. Αδιαμφισβήτητα το κορυφαίο αθλητικό γεγονός τραβά τα βλέμματα κάθε τέσσερα χρόνια και όχι αδίκως, καθώς χιλιάδες αθλητές από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου δίνουν το «παρών» προκειμένου να κατακτήσουν μία διάκριση που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην καριέρα τους. Η φετινή χρονιά όμως δεν εξελίχθηκε όπως θα περίμενε ο καθένας μας, εξαιτίας του κορονοϊού.

Η πανδημία του κορονοϊού ανάγκασε, όπως ήταν αναμενόμενο, τους διοργανωτές να αναβάλουν τους φετινούς Αγώνες και να ανανεώσουν το ραντεβού για το 2021. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Ιάπωνες αλλά και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η διοργάνωση δεν μπορούσε να διοργανωθεί όπως είχε ήδη προγραμματιστεί.

Έτσι ο κόπος και η προετοιμασία χρόνων πήγαν στράφι για τους αθλητές, οι οποίοι καλούνται να βρουν τα ψυχικά αποθέματα και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τους Αγώνες του επόμενου καλοκαιριού. Μπορεί λοιπόν να μην παρακολουθήσουμε φέτος το κορυφαίο αθλητικό γεγονός, που ξεκίνησε από την Ελλάδα και συνεχίζει μέχρι και σήμερα, ωστόσο είναι μία καλή ευκαιρία να γυρίσουμε τον χρόνο λίγο πίσω και να θυμηθούμε όλα τα ολυμπιακά μετάλλια της χώρας μας από το 2000 έως και τους τελευταίους χρονικά Αγώνες, του 2016.

Ονειρικό ξεκίνημα στο Σίδνεϊ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2000 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας αποτελούν μέχρι και σήμερα μία από τις πιο πετυχημένες διοργανώσεις στην ιστορία της χώρας μας, βάσει της συγκομιδής μεταλλίων. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατάφερε να κατακτήσει 13 μετάλλια και να πραγματοποιήσει την καλύτερη εμφάνισή της έπειτα από το μακρινό 1896, κατακτώντας τη 17η θέση στον πίνακα των μεταλλίων. Στην τότε διοργάνωση αγωνίστηκαν 10.649 αθλητές (6.582 άνδρες και 4.069 γυναίκες) από 199 χώρες σε 300 αγωνίσματα, συμμετοχή η οποία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, ενώ προσετέθησαν και νέα αθλήματα, όπως το τρίαθλο, το τάε κβον ντο, αλλά και ειδικά για τις γυναίκες η άρση βαρών, η υδατοσφαίριση, το μοντέρνο πένταθλο και οι συγχρονισμένες καταδύσεις. Η ελληνική αποστολή αποτελούνταν από 139 αθλητές και αθλήτριες, με τη «γαλανόλευκη» να γυρνά στη βάση της με τέσσερα χρυσά, έξι αργυρά και τρία χάλκινα μετάλλια.

Τον «χορό» των χρυσών μεταλλίων άνοιξε ο Πύρρος Δήμας, γράφοντας παράλληλα ιστορία. Συγκεκριμένα, ο σπουδαίος αθλητής έγινε ο μοναδικός Έλληνας αρσιβαρίστας με τρία συνεχόμενα χρυσά και ένα χάλκινο, ισοφαρίζοντας τον Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου σε χρυσά μετάλλια.

Χρυσό μετάλλιο κατέκτησε και ο επίσης ταλαντούχος αρσιβαρίστας Ακάκιος Καχιασβίλι. Το τρίτο χρυσό ήρθε από τον Κώστα Κεντέρη στα 200 μ. Ο τότε 27χρονος αθλητής πήγαινε στην Αυστραλία έχοντας τον τίτλο του αουτσάιντερ, όμως κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του και να ανεβεί στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Στην προκριματική φάση είχε πάρει την έβδομη θέση με χρόνο 20.57, αλλά στα προημιτελικά ανέβηκε τρίτος με χρόνο 20.14, καταγράφοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Με χρόνο 20.20 ο Κεντέρης προκρίθηκε ως τρίτος στον τελικό, εκεί όπου στα πρώτα εκατό μέτρα βρισκόταν στην πέμπτη θέση.

Αναπτύσσοντας ταχύτητα ο Έλληνας Ολυμπιονίκης πήρε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 20.09, αφήνοντας δεύτερο τον Ντάρεν Κάμπελ με χρόνο 20.14 και τρίτο τον Άτο Μπόλτον με χρόνο 20.20. Μετά το μεγάλο επίτευγμα ο Κεντέρης δήλωσε: «Στα τελευταία μέτρα δεν θυμάμαι αν σήκωσα τα χέρια μου, αλλά ήξερα ότι το χρυσό μετάλλιο είναι δικό μου. Στον αγώνα δεν φοβήθηκα κανέναν, μπήκα και πάλεψα σε όλες τις κούρσες. Άλλωστε αυτό ήταν και το πλάνο μου, να βελτιώνομαι από κούρσα σε κούρσα μέχρι τον τελικό».

Το τέταρτο και τελευταίο χρυσό μετάλλιο ήρθε από τον Μιχάλη Μουρούτσο. Ο Έλληνας πρωταθλητής έγραψε ιστορία στους Αγώνες της Αυστραλίας μιας και έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατακτούσε χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο τάε κβον ντο, αλλά και ο πρώτος που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στην ιστορία του αθλήματος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η συνέχεια βρήκε τη χώρα μας να κατακτά το ασημένιο μετάλλιο με την Κατερίνα Θάνου στα 100 μ. Μάλιστα η τότε πρώτη Μάριον Τζόουνς έχασε λόγω ντόπινγκ το χρυσό μετάλλιο, αλλά το παράδοξο της υπόθεσης είναι η απόφαση της ΔΟΕ που δεν έδωσε την πρώτη θέση στην Ελληνίδα δρομέα, λόγω του ότι τέσσερα χρόνια αργότερα έχασε κάποιους ελέγχους ντόπινγκ.

Τη δεύτερη θέση πανηγύρισε με τη σειρά της και η Τασούλα Κελεσίδου στη δισκοβολία. Η 27χρονη αθλήτρια στον τελικό έστειλε τον δίσκο στα 65,71 μ. στην πρώτη βολή της, μία επίδοση που τελικά ήταν αρκετή για να της χαρίσει τη δεύτερη θέση ανάμεσα στη «χρυσή» Ελίνα Zβέρεβα και τη «χάλκινη» Ιρίνα Γιατσένκο, με βολές 68,40 μ. και 65,20 μ. αντίστοιχα.

Ασημένια στέφθηκε στο Σίδνεϊ και η Μιρέλα Μανιάνι, η οποία, μετά το χρυσό μετάλλιο την προηγούμενη χρονιά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλης με 67,09 μ. (παγκόσμιο ρεκόρ), κατάφερε να κατακτήσει ακόμη ένα μετάλλιο στον ακοντισμό. Με καλύτερη βολή στα 67,51 μ. και νέο πανελλήνιο ρεκόρ, έχασε στον τελικό ~που έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου 2000~ το χρυσό μετάλλιο από τη Νορβηγίδα Τρίνε Χάτεσταντ με 68,91 μ., ενώ τρίτη κατετάγη η Κουβανή Οσλέιντις Μενέντεζ με 66,18 μ.
Ακόμα δύο, αυτή τη φορά ασημένια, μετάλλια κατέκτησε η χώρα μας στην άρση βαρών.

Συγκεκριμένα οι Βίκτωρας Μήτρου και Λεωνίδας Σαμπάνης κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στην κατηγορία τους, με τον Σαμπάνη να γίνεται παράλληλα μόλις ο πέμπτος Έλληνας αθλητής, μετά τους Κωνσταντίνο Τσικλητήρα (1908, 1912), Πέτρο Γαλακτόπουλο (1968, 1972), Μπάμπη Χολίδη (1984, 1988) και Πύρρο Δήμα (1992, 1996) που κατέκτησε ολυμπιακό μετάλλιο σε διαδοχικές διοργανώσεις.
Το τελευταίο ασημένιο ήρθε από τον Δημοσθένη Ταμπάκο στη γυμναστική, ενώ τα τρία χάλκινα μετάλλια από τον Αμιράν Καρντάνοφ (πάλη), την Ιωάννα Χατζηιωάννου (άρση βαρών) και την εθνική ομάδα ανσάμπλ.

Η ιστορική διοργάνωση του 2004

Έπειτα από 108 ολόκληρα χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στη γενέτειρα τους Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, που άνοιξε τις πόρτες της σε 10.625 αθλητές και αθλήτριες από συνολικά 201 χώρες. Στη διοργάνωση, που παρακολούθησαν από τους δέκτες τους περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι, η χώρα μας συγκέντρωσε τον εκπληκτικό αριθμό 16 μεταλλίων (6 χρυσά, 6 ασημένια, 4 χάλκινα) μετρώντας παράλληλα 436 συμμετοχές (215 άνδρες και 211 γυναίκες). Την τιμητική του από την ελληνική αποστολή είχε ο στίβος, καθώς πανηγύρισε δύο χρυσά μετάλλια, δύο αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο.

Το πρώτο από τα δύο χρυσά κατέκτησε η Αθανασία Τσουμελέκα στα 20.000 μέτρα βάδην. Η αθλήτρια από την Πρέβεζα έπειτα από το 17ο χιλιόμετρο πήρε κεφάλι στην κούρσα και μπροστά σε 40.000 θεατές του ΟΑΚΑ η Ελληνίδα πρωταθλήτρια τερμάτισε πρώτη σε 1 ώρα 29 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, αφήνοντας δεύτερη τη Ρωσίδα Ολυμπιάδα Ιβάνοβα (1ώ29.16).

Αργότερα ήρθε η σειρά της Φανής Χαλκιά να πάρει την πρώτη θέση στο αγώνισμα των 400 μ. μετ’ εμποδίων. Η Ελληνίδα αθλήτρια με χρόνο 52.82 κέρδισε τη Ρουμάνα Ιονέλα Τιρλέα, που πήρε το αργυρό μετάλλιο, και την Ουκρανή Τατιάνα Αντίποβα, που κατετάγη τρίτη. Το πρώτο της χρυσό διεκδίκησε με αξιώσεις και η Αναστασία Κελεσίδου, η οποία ωστόσο κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά τη δεύτερη θέση στον τελικό της δισκοβολίας.

Την ίδια θέση κατέλαβε και η Πηγή Δεβετζή στον τελικό του τριπλού, με επίδοση 15,25 μ. στην τέταρτη από τις έξι προσπάθειες που επιχείρησε. Το μοναδικό χάλκινο στην κατηγορία του στίβου ήρθε από τη Μιρέλα Μανιάνι στον ακοντισμό. Έπειτα από έναν συναρπαστικό τελικό, η Γερμανίδα Στέφι Νέριους έστειλε το ακόντιό της στα 65,82 και ανέβηκε στη δεύτερη θέση, αφήνοντας εκείνη τη στιγμή εκτός βάθρου την Ελληνίδα πρωταθλήτρια. Ωστόσο η Μανιάνι με μία υπερπροσπάθεια έριξε το ακόντιο στα 64,29 και έτσι ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, αφήνοντας εκτός την Τσέχα Μπρεϊσκόβα με 64,23.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα τέσσερα χρυσά μετάλλια, η Σοφία Μπεκατώρου μαζί με την Αιμιλία Τσουλφά κατάφεραν να βγουν πρώτες στην κατηγορία 470. Μάλιστα η επίδοση των δύο ιστιοπλόων ήταν τόσο καλή που δεν χρειάστηκαν την τελευταία ιστιοδρομία για να πανηγυρίσουν το χρυσό.

Εκπληκτικός ήταν και ο Δημοσθένης Ταμπάκος στους κρίκους, μιας και από τα προκριματικά είχε δείξει πως θα πάρει μία από τις πρώτες θέσεις. Με επίδοση 9.862 βαθμούς ο Έλληνας πρωταθλητής φόρεσε το χρυσό μετάλλιο στον λαιμό του.
Το χρυσό κατέκτησε και ο τότε 18χρονος Ηλίας Ηλιάδης. Ο Έλληνας τζουντόκα έδωσε πέντε σπουδαίους αγώνες για να φτάσει μέχρι τον τελικό, εκεί όπου χρειάστηκε ένα λεπτό και 27 δευτερόλεπτα για να κερδίσει με ίπον τον Ουκρανό Ρόμα Γκόντιουκ.

Στο πρώτο σκαλί του βάθρου στην κατηγορία της σύγχρονης κολύμβησης ανέβηκαν οι Θωμάς Μπίμης και Νίκος Συρανίδης. Το ελληνικό δίδυμο πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση και σε συνδυασμό με τα λάθη των Ρώσων και Κινέζων αναδείχθηκαν πρώτοι.

Από και πέρα η Ελλάδα μέτρησε τέσσερα ασημένια μετάλλια και τρία χάλκινα. Τη δεύτερη θέση, έπειτα από έναν συγκλονιστικό τελικό με την Ιταλία, πήρε η εθνική ομάδα πόλο γυναικών. Η «γαλανόλευκη» ηττήθηκε με 10-9 στην παράταση, ωστόσο κατάφερε να γράψει ιστορία κατακτώντας το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας σε ομαδικό άθλημα.

Δύο ασημένια μετάλλια είχαμε και στο τάε κβον ντο. Συγκεκριμένα η Έλλη Μυστακίδου ηττήθηκε στον τελικό των 67 κιλών από την Κινέζα Ουέι Λούο με 7-6 και ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης στην κατηγορία των 80 κιλών από τον Νοτιοκορεάτη Ντάε Μουν. Το όνομά του στον πίνακα των μεταλλίων έγραψε και ο Νίκος Κακλαμανάκης. Ο Έλληνας ιστιοπλόος, με μία φοβερή εμφάνιση στην τελευταία ιστιοδρομία στα Μιστράλ, κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση.

Από τα υπολειπόμενα χάλκινα μετάλλια αδιαμφισβήτητα ξεχώρισε αυτό του Πύρρου Δήμα. Ο Έλληνας αρσιβαρίστας πήρε την τρίτη θέση στην κατηγορία των 85 κιλών και έγινε ο πρώτος που κατάφερε να κατακτήσει μετάλλιο σε τέσσερις συνεχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες .

Χάλκινοι Ολυμπιονίκες αναδείχθηκαν και οι Βασίλης Πολύμερος - Νίκος Σκιαθίτης στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών. Με μία φοβερή κούρσα το ελληνικό δίδυμο προσπέρασε στα τελευταία μέτρα τους Δανούς και πήραν εκείνοι το μετάλλιο.
Με τέσσερις νίκες και μία ήττα ο Αρτιόμ Κιουρεγκιάν αναδείχθηκε τρίτος στην κατηγορία των 55 κιλών. Ο ταλαντούχος παλαιστής επικράτησε στον μικρό τελικό του Ουκρανού Αλεξέι Βακουλένκο με σκορ 6-1.

Απότομη προσγείωση - Πεκίνο 2008

Έπειτα από δύο άκρως πετυχημένες πορείες στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο την παρουσία της, μιας και στη διοργάνωση του 2008 στο Πεκίνο κατέκτησε μόλις τρία μετάλλια. Στην πρωτεύουσα της Κίνας βρέθηκαν 11.028 αθλητές από 204 χώρες, ενώ καταρρίφθηκαν περισσότερα από 40 παγκόσμια ρεκόρ και άλλα 130 ολυμπιακά, δείγμα του υψηλού ανταγωνισμού που υπήρχε. Η «γαλανόλευκη» μέτρησε 149 συμμετοχές παίρνοντας δύο ασημένια και ένα χάλκινο.

Το πρώτο μετάλλιο ήρθε στην κωπηλασία και συγκεκριμένα στην κατηγορία του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών. Ο Βασίλης Πολύμερος και ο Δημήτρης Μούγιος προκρίθηκαν στον τελικό του αγωνίσματος και κατέλαβαν τη 2η θέση, με χρόνο 6:11.72. Στην τρίτη θέση τερμάτισαν οι Μαντς Ρέινχολντ Ρασμούσεν και Ράσμους Νικολάι Κουίστ Χάνσεν από τη Δανία με 6:12.45, ενώ στην πρώτη θέση οι Βρετανοί Ζακ Πέρτσες και Μαρκ Χάντερ, με χρόνο 6:10.99.

Το δεύτερο ασημένιο κατέκτησε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης στην κατηγορία του τάε κβον ντο. Ο Έλληνας πρωταθλητής ηττήθηκε στις λεπτομέρειες (5-4) από τον Νοτιοκορεάτη Ντονγκμίν Τσα στον τελικό (+80 κ.) και για δεύτερη διαδοχική φορά «σκαρφάλωσε» στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Την τρίτη θέση μοιράστηκαν οι Αρμάν Τσιλμάνοφ (Καζακστάν) και Τσίκα Τσουκουμερίτζε (Νιγηρία).

Το μοναδικό χάλκινο μετάλλιο της Ελλάδας στο Πεκίνο κατακτήθηκε στην κατηγορία Ίνλινγκ της ιστιοπλοΐας χάρη στις Σοφία Μπεκατώρου, Βιργινία Κραβαριώτη και Σοφία Παπαδοπούλου. Να σημειωθεί πως χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε και η Πηγή Δεβετζή στο άλμα τριπλούν, αλλά σε επανέλεγχο του δείγματος ντόπινγκ που έγινε το 2015 βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία και της αφαιρέθηκε το μετάλλιο.

Σε «ρηχά» νερά και το 2012

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 η αποστολή της Ελλάδας, αφού μπόρεσε να κατακτήσει δύο χάλκινα μετάλλια σε συνολικά 102 συμμετοχές. Στη διοργάνωση που έλαβε χώρα στο Λονδίνο πήραν μέρος 10.768 αθλητές από 204 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές σε 302 αγωνίσματα, ενώ πρώτη φορά εισήλθε η πυγμαχία γυναικών, με τη συμμετοχή 36 αθλητριών σε τρεις κατηγορίες σωματικού βάρους. Επίσης επανήλθε μετά το 1924 το μικτό διπλό στο τένις.
Μετά το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ο Ηλίας Ηλιάδης επανήλθε στα μετάλλια, καθώς ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Ο Έλληνας τζουντόκα επικράτησε στον μικρό τελικό των 90 κιλών του Βραζιλιάνου Τιάγκο Καμίλο και προσέθεσε ακόμα μία επιτυχία στην καριέρα του. Μετά τον νέο του θρίαμβο ο Ολυμπιονίκης μας είχε δηλώσει: «Πρώτα πρώτα θέλω να ευχαριστήσω τον Θεό. Είναι αυτός που με βοήθησε από εκεί ψηλά να πετύχω. Επίσης ευχαριστώ πολύ την οικογένειά μου και τον προπονητή μου. Έκανα ό,τι μπορούσα, σας ευχαριστώ όλους. Είναι τρομερό, δεν μπορώ να το πιστέψω ακόμα. Για μένα ήταν εξίσου δύσκολο με το χρυσό του 2004. Δεν είχα άλλη επιλογή από το να κερδίσω. Αυτό το μετάλλιο θέλω να το αφιερώσω στον γιο μου τον Ηρακλή».

Το δεύτερο και ταυτόχρονα τελευταίο μετάλλιο της ελληνικής αποστολής ήρθε από τις Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου. Το ελληνικό δίδυμο επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και για εκατοστά του δευτερολέπτου δεν βγήκαν δεύτερες στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών. Η ελληνική ομάδα τερμάτισε με χρόνο 7:12.09 πίσω από τις Κινέζες Ξο, Χουάνγκ (7:11.93) και τις Βρετανίδες Χόσκινγκ, Κόουπλαντ (7:09.30). Σε εκείνη τη διοργάνωση μία ανάσα από το μετάλλιο έφτασαν ο Σπύρος Γιαννιώτης (10 χλμ. κολύμβησης) και η Βάσω Βουγιούκα (ξιφασκία), η οποία με σπασμένα δόντια διεκδίκησε το χάλκινο μετάλλιο για να πάρει τελικά την πέμπτη θέση.

Επιστροφή στην κανονικότητα το 2016

Το 2016 διεξήχθησαν οι τελευταίοι μέχρι και σήμερα Ολυμπιακοί Αγώνες στη Βραζιλία. Στο Ρίο ντε Ζανέιρο βρέθηκαν 11.303 αθλητές από 207 χώρες σε 306 αγωνίσματα. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν 93 αθλητές και αθλήτριες, με τη χώρα μας να κατακτά έξι μετάλλια και να φτάνει στην 26η θέση του πίνακα των μεταλλίων.

Την αρχή έκανε η Άννα Κοράκακη, που στέφθηκε νικήτρια στον τελικό του αεροβόλου όπλου από τα 25 μέτρα. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια μπόρεσε να κάμψει την αντίσταση της Γερμανίδας Καρς με 8-6 και να γράψει ιστορία, μιας και κατάφερε να κατακτήσει δύο Ολυμπιακά μετάλλια στο ίδιο αγώνισμα, καθώς είχε προηγηθεί το χάλκινο μετάλλιο από τα δέκα μέτρα.

Τη συνέχεια έδωσε ο Λευτέρης Πετρούνιας, που πέτυχε τον πρωταρχικό στόχο του, ο οποίος δεν ήταν άλλος από το χρυσό μετάλλιο. Ο «άρχοντας των κρίκων» εκτέλεσε άψογα το πρόγραμμάα του και συγκέντρωσε 16.000 βαθμούς, με αποτέλεσμα να ανεβεί στην κορυφή. Τη δεύτερη θέση είχε πάρει ο Βραζιλιάνος Αρτούρ Ζανέτι με 15.766 βαθμούς και την τρίτη ο Ρώσος Ντένις Αμπλιάζιν με 15.700 βαθμούς. Παράλληλα ο Πετρούνιας εκείνη τη χρονιά έγινε ο δεύτερος αθλητής στην ιστορία των κρίκων που κατέκτησε το χρυσό συνεχόμενα σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και Ολυμπιακούς Αγώνες.

Λίγες μέρες αργότερα ήταν σειρά της Κατερίνας Στεφανίδη να ακούσει τον εθνικό ύμνο. Η Ελληνίδα Ολυμπιονίκης κατέκτησε ύστερα από μεγαλειώδη εμφάνιση το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ γυναικών. Παρά την προσπάθεια της Αμερικανίδας Μόρις, το άλμα της Στεφανίδη στα 4,85 μ. ήταν αρκετό για να της χαρίσει μία θέση στο πάνθεον του αγωνίσματος. Το βάθρο συμπλήρωσε με 4,80 μ. η 19χρονη Νεοζηλανδή Ελίζα Μακ Κόρτνεϊ.

Ξεχωριστό και σίγουρα μοναδικό ήταν και το ασημένιο μετάλλιο του Σπύρου Γιαννιώτη στα 10 χλμ. ανοιχτής θάλασσας. Ο 36χρονος κολυμβητής στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του απέδειξε το πόσο μεγάλος αθλητής ήταν, ρίχνοντας με τον καλύτερο τρόπο την αυλαία. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης τερμάτισε με τον ίδιο χρόνο, 1 ώρα 52 λεπτά και 59,8 δευτερόλεπτα, με τον Φέρι Βέερτμαν, ωστόσο ο Ολλανδός ήταν αυτός που χτύπησε πρώτος το χέρι του στον τερματισμό στερώντας έτσι το χρυσό στον Γιαννιώτη.

Το τελευταίο μετάλλιο ήρθε από τους Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή στην κατηγορία 470 της ιστιοπλοΐας. Στον τελικό το ελληνικό δίδυμο τερμάτισε τρίτο χάνοντας για λίγο το ασημένιο μετάλλιο από τους Αυστραλούς Μπέλτσερ και Ράιαν, που είδαν τους Κροάτες Φαντέλα και Μάρενιτς να στέφονται Ολυμπιονίκες.
Οι Έλληνες αθλητές μας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά με τις κακές συνθήκες προπόνησης και τα ελάχιστα έσοδα των χορηγών, συνεχίζουν να σηκώνουν ψηλά τη γαλανόλευκη σημαία και να μας δείχνουν με τα κατορθώματά τους τον δρόμο προς την επιτυχία. Μακάρι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2021 να χαρίσουν και πάλι μετάλλια στην ελληνική αποστολή και να ακουστεί ξανά ο εθνικός μας ύμνος.