Τα 11 λάθη του Παναθηναϊκού δίδαγμα για τον Ολυμπιακό

Πώς η παρακμή τού άλλοτε μεγάλου, Παναθηναϊκού, μπορεί να γίνει δίδαγμα για τον Ολυμπιακό!

Τα 11 λάθη του Παναθηναϊκού δίδαγμα για τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός είναι ο δεύτερος σύλλογος στην Ελλάδα, όπως και να το δει κάποιος ιστορικά, εξετάζοντας τους τίτλους σε όλα τα σπορ και τον αριθμό των φιλάθλων. Σε όποιο μέρος της Ελλάδας κι αν πας, σε όποιο νησί, σε όποιο απομακρυσμένο χωριό, βρίσκεις Ολυμπιακούς πρώτα και Παναθηναϊκούς.

Κατά περιόδους ιστορικά ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ κοντά στον Ολυμπιακό, κάποια χρόνια λίγο πίσω από τον Ολυμπιακό, κάποια άλλα χρόνια ίσος, μάλιστα κάποιες ελάχιστες περιόδους πάνω από τον Ολυμπιακό στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ και σε κάποια άλλα σπορ.

Όμως τα τελευταία χρόνια διάγει μεγάλη παρακμή. Το πώς οδηγήθηκε εκεί μπορεί να γίνει δίδαγμα… αιώνιο και για τον Ολυμπιακό.

Στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού συνολικά ο Ολυμπιακός έχει πάρει ξεκάθαρα πλέον κεφάλι. Έχει αυξήσει και τον κόσμο του, η δε ψαλίδα από τον Παναθηναϊκό έχει ανοίξει. Η ΑΕΚ σε σύνολο τίτλων στα σπορ και σε αριθμό φιλάθλων είναι πολύ πίσω, και ακόμα πιο πίσω είναι οι υπόλοιποι, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης.

Το να είναι ο Παναθηναϊκός χωρίς ούτε μία αθλητική εφημερίδα πια -κάποτε είχε τρεις-, το να είναι ακέφαλος στο μπάσκετ και στον Ερασιτέχνη, το να γίνεται είδηση ότι ο ιδιοκτήτης του στο ποδόσφαιρο επισκέφθηκε τα γραφεία της ΠΑΕ ύστερα από το 2017 (!), είναι κατάσταση που δεν συναντάς σε άλλη χώρα για τον δεύτερο σε μέγεθος σύλλογο.

Ποιοι κατά τη γνώμη μου οι λόγοι της παρακμής; Ιδού τα επιχειρήματα, αυτά είναι τα 11 λάθη:

  • Όταν έχεις πλούσιο ιδιοκτήτη, που έχει βάλει πολλά λεφτά στην ομάδα και έχει φέρει τίτλους και ευρωπαϊκές διακρίσεις, δεν τον διώχνεις, δεν του κάνεις πόλεμο. Αυτό έγινε με την οικογένεια Βαρδινογιάννη στο ποδόσφαιρο και με τον Γιαννακόπουλο στο μπάσκετ. Εριστικός ο Γιαννακόπουλος, έχω αρθρογραφήσει επανειλημμένως για τα κακώς κείμενα και τις προκλήσεις του, αλλά η οικογένειά του έχει προσφέρει στον Παναθηναϊκό. Το συμπέρασμα: Δεν διώχνεις τους Αγγελόπουλους από τον μπασκετικό Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη από το ποδόσφαιρο. Κριτική κάνεις είτε ως δημοσιογράφος είτε ως οπαδός, αλλά όχι εμπάθεια, όχι πόλεμο.
  • Η Θύρα 7 πρέπει να είναι ενωμένη. Η Θύρα 13 ποτέ δεν ήταν ενωμένη. Αυτό ήταν η δύναμη των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού, η ενότητα. Τα τελευταία χρόνια αυτό πήγε να κλονιστεί, αλλά η ενότητα διατηρήθηκε.
  • Οι οργανωμένοι οπαδοί δεν πρέπει να διοικούν το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ. Στον Ερασιτέχνη τα πήγε περίφημα ο Κουντούρης, αλλά το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ είναι για μεγάλα πορτοφόλια. Συγκινητικός ο κόσμος του Ολυμπιακού, στήριξε τον Ερασιτέχνη, αλλά ο ίδιος ο Κουντούρης κάποτε σε συνέντευξη, όταν τον ρώτησα αν είναι φιλοδοξία του να διοικήσει και την ΠΑΕ, μου απάντησε: «Όχι, γιατί αν γίνει αυτό θα σημαίνει ότι η ΠΑΕ θα έχει τρομερό οικονομικό πρόβλημα».
  • Όταν γράφω ότι οι οπαδοί δεν πρέπει να διοικούν ποδόσφαιρο και μπάσκετ, δεν εννοώ μόνο άμεσα, αλλά και έμμεσα. Σε κάθε δουλειά κουμάντο πρέπει να κάνει εκείνος που πληρώνει.
  • Κουμάντο όμως πρέπει να κάνει αν τα πηγαίνει καλά. Αν αποδεικνύεται μικρός για το μέγεθος του συλλόγου, πρέπει να εξωθείται σε αποχώρηση, να ανοίγει ο δρόμος για άλλον. Στον Παναθηναϊκό ούτε αυτό έγινε σωστά! Ανέχτηκαν επί χρόνια την αδυναμία του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού επί Αλαφούζου, όπου η ομάδα τους αποδυναμώθηκε τόσο σε έμψυχο υλικό όσο και στα κέντρα των αποφάσεων στο ποδόσφαιρο (ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα, διαιτησία). Ο Παναθηναϊκός έφτασε να μην είναι ούτε δεύτερος ούτε τρίτος ούτε τέταρτος κάποιες φορές! Όχι απλώς τον πέρασε ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ, αλλά και ο Ατρόμητος! Αν είχε υπάρξει τέτοια κατάσταση στον Ολυμπιακό, δεν θα μπορούσε να σταθεί ιδιοκτήτης.
  • Στον Ολυμπιακό πρέπει να υπάρχει ενότητα και καλή συνεργασία μεταξύ διοίκησης και των φιλάθλων. Αυτό είναι για καλό όλων και κυρίως της ομάδας. Στον Παναθηναϊκό δεν έγινε αυτό σχεδόν ποτέ. Πάντα υπήρχαν κόντρες και φατρίες τόσο μεταξύ των οπαδών όσο και μεταξύ των οπαδών με τις διοικήσεις της ΠΑΕ.
  • Στον Ολυμπιακό ο κόσμος στηρίζει τον σύλλογο. Είδαμε ότι όταν ήθελε να ξεχρεώσει ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός, τόσο οι σύνδεσμοι όσο και η μεγάλη μάζα των φιλάθλων στήριξαν οικονομικά το εγχείρημα των καρτών. Και πιο πριν είχαν στηρίξει το εγχείρημα των μελών. Στον Παναθηναϊκό ποτέ δεν πέτυχαν τέτοιες κινήσεις. Ναυάγησαν όλες οι παρόμοιες προσπάθειες, είτε του Αλαφούζου είτε του Γιαννακόπουλου.
  • Ποτέ δεν πρέπει ο λαός να είναι προσωπολάτρης, προσωποκεντρικός, ούτε οι δημοσιογράφοι. Στον Παναθηναϊκό υπήρξαν οι δημοσιογράφοι και οργανωμένοι οπαδοί που πρόσκειντο στον Πατέρα, άλλοι που πρόσκειντο στον Γιαννακόπουλο, άλλοι στον Βγενόπουλο και άλλοι στον Βαρδινογιάννη! Στον Ολυμπιακό δεν πρέπει να υπάρχουν οι του Μαρινάκη, οι των Αγγελόπουλων, οι του Κόκκαλη.
  • Δεν πρέπει να μείνει ο Ολυμπιακός μακριά από τα κέντρα αποφάσεων, όπως έμεινε ο Παναθηναϊκός στο ποδόσφαιρο εδώ και χρόνια. Όπως έμεινε ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ εδώ και χρόνια... Κακά τα ψέματα, Ελλάδα είναι εδώ, Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε.
  • Ο κόσμος πρέπει να πηγαίνει στο γήπεδο. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού εγκατέλειψε την ομάδα του. Τα τελευταία χρόνια κάνει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Στο φετινό ματς με τον Ολυμπιακό έγινε αρνητικό ρεκόρ εισιτηρίων όλων των εποχών! Κάποτε ο Ολυμπιακός ήταν στον πάτο της βαθμολογίας κι όμως σε ματς με την Παναχαϊκή στο ΟΑΚΑ, ματς… ουραγών (!), το γήπεδο είχε 60.000 Ολυμπιακούς!
  • Να μην υπάρξει ποτέ πολυμετοχικότητα στον Ολυμπιακό. Όπου εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, ήρθε καταστροφή. Γιατί το επαναλαμβάνω, εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε... Εγωισμοί, μηδαμινή κουλτούρα συνεργασίας, καχυποψία για την οικονομική διαχείριση... Καταχρεώθηκε ο Παναθηναϊκός από την πολυμετοχικότητα, γέμισε μίσος και διχόνοια, χωρίστηκαν σε 4 διαφορετικά στρατόπεδα, και ακόμα αυτό κρατά έως σήμερα, επί δεκαετία! Και την ΑΕΚ την είχε διαλύσει η πολυμετοχικότητα, έφτασε να υποβιβαστεί στη Γ’ Εθνική... Ο Ολυμπιακός πρέπει να έχει έναν ιδιοκτήτη, αυτός να κάνει κουμάντο. Όπως ήταν ο Γουλανδρής, όπως ήταν ο Νταϊφάς, όπως ήταν ο Κόκκαλης, όπως είναι ο Μαρινάκης.

Αυτά είναι τα 11 επιχειρήματα, αυτά είναι τα 11 αίτια -κατά τη γνώμη μου- που οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στην παρακμή. Στα περισσότερα από αυτά ο Ολυμπιακός τα έχει πάει καλά. Αυτά τα λάθη του Παναθηναϊκού πρέπει να είναι παράδειγμα προς αποφυγήν.

Οι νέες γενιές δεν ξέρουν τι εστί Παναθηναϊκός για τον Ολυμπιακό επί πολλές δεκαετίες, από την απαρχή του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ, του βόλεϊ. Ήταν δύο οι γίγαντες στον ελληνικό αθλητισμό, έχει μείνει μόνο ένας: ο Ολυμπιακός Πειραιώς.