Η ΧΑΝΘ κινδυνεύει - Υπέστη μεγάλη ζημιά από την καραντίνα

Ο πρόεδρος της ΧΑΝΘ, Ιωάννης Σωσσίδης ζητεί να δοθεί η δυνατότητα ένταξης της οργάνωσης στα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η ΧΑΝΘ κινδυνεύει - Υπέστη μεγάλη ζημιά από την καραντίνα

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει η ΧΑΝΘ η οποία τους μήνες που αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία της εξαιτίας του κορονοϊού έχασε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Αυτό ήταν και το κεντρικό θέμα της ενημέρωσης που διοργάνωσε χθες το απόγευμα, καλώντας τα μέλη της στο γήπεδο μπάσκετ για να συζητήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ιστορική οργάνωση της πόλης στην επαναλειτουργία της μετά την περίοδο της καραντίνας.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΧΑΝΘ, Ιωάννης Σωσσίδης, στη Voria.gr, την περίοδο της καραντίνας η οργάνωση ανέστειλε τη λειτουργία της αλλά παράλληλα δραστηριοποιήθηκε σε πολλές κατευθύνσεις στήριξης της κοινωνίας όπως η συγκέντρωση τροφίμων και η ενίσχυση κοινωνικού συσσιτίου. Όπως δηλώνει, η ΧΑΝΘ έπρεπε να συντηρήσει τις εγκαταστάσεις της και ταυτόχρονα να κρατήσει τον κόσμο της συσπειρωμένο γύρω από τις δράσεις της. «Αυτό δημιούργησε μια σωρεία υποχρεώσεων που πρέπει σήμερα να καλυφθούν», τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι τους μήνες που η οργάνωση παρέμεινε κλειστή έχασε περίπου 500.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η ΧΑΝΘ ακόμα υπολειτουργεί και σύμφωνα με την πρόσφατη ενημέρωση που είχε, οι κατασκηνώσεις θα λειτουργήσουν αυτό το καλοκαίρι στο 50% του δυναμικού τους. «Όλα αυτά δημιουργούν ένα έλλειμμα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού», αναφέρει ο πρόεδρος της οργάνωσης προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή ο φορέας ζει και λειτουργεί επειδή οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές της ΧΑΝ βάζουν πλάτη γιατί έχουν εμπιστοσύνη σε αυτή. «Σήμερα αν ήμασταν επιχείρηση ενδεχομένως δεν θα μπορούσαμε να επανεκιννήσουμε», διευκρίνισε.

Αυτό που ζητάει η ΧΑΝΘ, σημειώνει ο κ. Σωσσίδης, είναι να ενταχθεί στα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ώστε να αποκτήσει ένα κεφάλαιο κίνησης της τάξης των 300.000, μέσω επιχορήγησης, μέσω ενίσχυσης του επιτοκίου αλλά και μέσω δάνειου. Προς το παρόν, η οργάνωση δεν μπορεί να επωφεληθεί από τα εργαλεία αυτά επειδή είναι Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο. «Αυτό είναι αδιανόητο», τονίζει ο ίδιος, διευκρινίζοντας πως η ΧΑΝΘ πληρώνει κανονικά φόρους, πληρώνει ΕΝΦΙΑ, απασχολεί 280 εργαζόμενους και έχει ετήσιο τζίρο πάνω από 4 εκ. Ευρώ.

Ο κ. Σωσσίδης υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μην ενταχθεί η ΧΑΝΘ στα εργαλεία αυτά. «Αν βρεθούμε εκτός χρηματοδοτικών εργαλείων, η ΧΑΝΘ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης, διατήρησης των προγραμμάτων της, συντήρησης των εγκαταστάσεων της και τα πρώτα που θα υποχωρήσουν θα είναι τα κοινωνικά προγράμματα τα οποία εμείς δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να τα σταματήσουμε», τόνισε.

Στην ενημέρωση των τακτικών μελών παρευρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος δήλωσε πολύ χαρούμενος που έδωσε το «παρών» στη σύσκεψη λέγοντας ότι βρίσκεται εδώ περισσότερο ως μέλος της ΧΑΝΘ και λιγότερο ως Περιφερειάρχης. «Χαίρομαι που καταφέραμε να βρούμε τον τρόπο, για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός σημαντικού έργου: τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης του εμβληματικού κεντρικού κτηρίου της ΧΑΝΘ. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε στο πλευρό της ιστορικής αυτής οικογένειας, για να πιέζουμε και να διεκδικούμε για το αυτονόητο, να παραμείνει η ΧΑΝΘ όρθια και υπερήφανη», τόνισε.

«Δεν είμαστε μόνο για τα εύκολα αλλά και για τα δύσκολα», ανέφερε από πλευράς του ο υφυπουργός Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας – Θράκης, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνεται πως η περίοδος που προηγήθηκε ανέτρεψε προγραμματισμούς, δράσεις και προϋπολογισμούς. Ο Θεόδωρος Καράογλου μάλιστα τάχθηκε υπέρ της πρότασης του προέδρου της ΧΑΝΘ για ένταξη των μη κερδοσκοπικών σωματείων στα εργαλεία οικονομικής υποστήριξης της κυβέρνησης.

Ο κ. Σωσσίδης αναφέρει πως όπως ο κ. Καράογλου, θετικοί στο αίτημα της ΧΑΝΘ ήταν και όλοι οι υπουργοί που συνάντησε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αντιλαμβανόμενοι τον ρόλο της οργάνωσης που συμπληρώνει έναν αιώνα στην πόλη.

«Αναμένουμε τώρα και εμείς το αποτέλεσμα έμπρακτα», είπε τέλος.

Πηγή: voria.gr