Ένας «Κροίσος» στη… χρυσή λίστα του ποδοσφαίρου

Η πρωτιά του Κριστιάνο Ρονάλντο, που έγινε ο πρώτος εν ενεργεία δισεκατομμυριούχος ποδοσφαιριστής στην ιστορία, αλλά και οι υπόλοιποι παίκτες της λίστας του «Forbes» με τους πιο ακριβοπληρωμένους του αθλήματος για το 2020

Ένας «Κροίσος» στη… χρυσή λίστα του ποδοσφαίρου

Είναι από τους πιο αναγνωρισμένους αθλητές σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ το όνομά του αποτελεί συνώνυμο της επιτυχίας, κάτι που επιβεβαιώνουν οι δεκάδες τίτλοι που έχει συγκεντρώσει στην τροπαιοθήκη του. Ένας παίκτης που (μεταξύ άλλων) έχει στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης πέντε φορές στην καριέρα του, κατακτώντας το βαρύτιμο τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ, που τιμήθηκε άλλες τόσες με το βραβείο της «Χρυσής Μπάλας» για τα κατορθώματά του στο χορτάρι, αλλά και που έχει γράψει ουκ ολίγες φορές το όνομά του στο βιβλίο της ιστορίας με τα εντυπωσιακά του ρεκόρ. Αυτός είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος πλέον έχει να υπερηφανεύεται για ακόμα ένα σπουδαίο επίτευγμα από την τρανή πορεία του στα γήπεδα, πρώτα με τη φανέλα της Σπόρτινγκ και εν συνεχεία με αυτές των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους.

Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ, ο οποίος ας μην ξεχνάμε ότι στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης και με την εθνική ομάδα της χώρας του, την οποία μάλιστα οδήγησε και στην κατάκτηση του πρώτου Νέισονς Λιγκ στην ιστορία, μπορεί πλέον να αποκαλείται και σύγχρονος Κροίσος. Έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία με κέρδη 1 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της αθλητικής καριέρας του, που αποτυπώνει το τεράστιο μέγεθος της επιτυχίας, της δημοφιλίας, της εμπορικότητας και της αναγνωρισιμότητας που απολαμβάνει όλα αυτά τα χρόνια που χτίζει την αυτοκρατορία του, αλλά και ο τρίτος αθλητής μετά τους Τάιγκερ Γουντς και Φλόιντ Μέιγουεδερ που γίνεται δισεκατομμυριούχος ενώ είναι ακόμη εν ενεργεία.

Οι εκπρόσωποι της «στρογγυλής θεάς»

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό περιοδικό «Forbes», ο Κριστιάνο Ρονάλντο βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας με τους καλύτερα αμειβόμενους αθλητές για το 2020, πίσω από τον Ρότζερ Φέντερερ, όπως επίσης και στην τέταρτη αντίστοιχη με τις καλύτερα αμειβόμενες διασημότητες στον πλανήτη για αυτή τη χρονιά ~ανεξάρτητα από το επάγγελμα που κάνουν. Όσον αφορά το ποδόσφαιρο όμως, είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της «στρογγυλής θεάς» στη λίστα των δισεκατομμυριούχων, αφού η περιουσία του αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ήτοι 885.000.000 ευρώ. Για το 2020 τα κέρδη του Πορτογάλου έφτασαν τα 105 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 60 εκατομμύρια προέρχονται από μισθούς και μπόνους εντός γηπέδου και τα 45 από συμφωνίες με χορηγούς, ενώ, όπως σημειώνεται το «Forbes», ο 35χρονος αστέρας της Γιουβέντους είναι και ο πιο δημοφιλής αθλητής στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχοντας ξεπεράσει τους 200.000.000 ακόλουθους στο Ίνσταγκραμ.

Το «ΦΩΣ» σάς παρουσιάζει τους υπόλοιπους εννέα ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα του «Forbes» με τους καλύτερα αμειβόμενους ποδοσφαιριστές για το 2020:

Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα)

Ο Λιονέλ Μέσι βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας του «Forbes» με τους καλύτερα αμειβόμενους ποδοσφαιριστές, καθώς τα κέρδη του για το 2020 έφτασαν τα 104 εκατομμύρια δολάρια, ήτοι ένα εκατομμύριο λιγότερο σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Αργεντινός «μάγος» της Μπαρτσελόνα έχασε αυτή τη μάχη από τον Πορτογάλο επιθετικό της Γιουβέντους για την πρωτιά, ωστόσο πολύ σύντομα αναμένεται και αυτός να μπει στη λίστα των δισεκατομμυριούχων. Το συμβόλαιο του διεθνούς άσου με την Μπαρτσελόνα ολοκληρώνεται το επόμενο καλοκαίρι και ήδη οι ιθύνοντες των «μπλαουγκράνα» έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις με τον παίκτη για την ανανέωσή του. Ένα νέο συμβόλαιο, που πιθανότατα θα είναι και το τελευταίο για τον 32χρονο αστέρα της «στρογγυλής θεάς» με τον σύλλογο της Βαρκελώνης, προτού κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Νεϊμάρ (Παρί Σεν Ζερμέν)

Ξοπίσω από τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι ακολουθεί ο Νεϊμάρ. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων ενημέρωσης με την επιμονή του να αποχωρήσει από την Παρί Σεν Ζερμέν και να επιστρέψει στην Ισπανία για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα. Την ίδια στιγμή, όμως, ο διεθνής άσος είναι από τους πιο ακριβοπληρωμένους του αθλήματος, με βάση και το «χρυσό» συμβόλαιο που υπέγραψε στους «πρωτευουσιάνους» το 2017, όταν μετακόμισε στη γαλλική πρωτεύουσα από την Μπαρτσελόνα έναντι του ποσού των 222 εκατομμυρίων ευρώ, που αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο πολυδάπανη μεταγραφή για ποδοσφαιριστή στην ιστορία του «βασιλιά των σπορ». Παρά τις τάσεις φυγής του παίκτη, η Παρί φιλοδοξεί να τον διατηρήσει στο δυναμικό της και του έχει ήδη προσφέρει μυθικό συμβόλαιο για να ανανεώσουν τη συνεργασία τους. Αυτή τη στιγμή, πάντως, για το 2020 τα κέρδη του 28χρονου φορ φτάνουν τα 95,5 εκατομμύρια ευρώ.

Μοχάμεντ Σαλάχ (Λίβερπουλ)

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ μπορεί να βρίσκεται στην 34η θέση της λίστας του «Forbes» με τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές του 2020. Είναι όμως στην τέταρτη θέση της αντίστοιχης των ποδοσφαιριστών, με κέρδη που φτάνουν τα 35,1 εκατομμύρια δολάρια. Ο Αιγύπτιος επιθετικός εκτόξευσε την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο με τη μεταγραφή του στη Λίβερπουλ. Έπειτα από μία αρκετά καλή πορεία στην Ιταλία με τη φανέλα της Ρόμα, ο διεθνής άσος μετακόμισε το 2017 στο Μέρσεϊσαϊντ και τους «κόκκινους». Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις του και τα γκολ του ανάγκασαν τον αγγλικό σύλλογο το 2018 να επεκτείνει τη συνεργασία τους έως το 2023, ενώ με το νέο συμβόλαιο ο Σαλάχ είδε και τα έσοδά του να εκτοξεύονται. Το όνομα του «Φαραώ» έχει βρεθεί κατά καιρούς στο στόχαστρο αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων, ενώ η Λίβερπουλ φέρεται να κοστολογεί τον παίκτη κοντά στα 150 εκατομμύρια.

Κιλιάν Εμπαπέ (Παρί Σεν Ζερμέν)

Πέμπτος στη λίστα των ποδοσφαιριστών είναι ο Κιλιάν Εμπαπέ. Ένας ποδοσφαιριστής που μόλις στα 20 του χρόνια κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο με την εθνική ομάδα της χώρας του, τη Γαλλία, αλλά κι ένας παίκτης που συνεχίζει να εξελίσσεται και να αποτελεί ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα σε κάθε μεταγραφική περίοδο. Ο πλέον 21χρονος διεθνής άσος αποτελεί τον διακαή πόθο της Ρεάλ Μαδρίτης για την ενίσχυση της επιθετικής γραμμής της, ωστόσο η Παρί Σεν Ζερμέν είναι αποφασισμένη να τον κρατήσει στη γαλλική πρωτεύουσα έστω κι αν οι Άραβες ιδιοκτήτες της χρειαστεί να στρώσουν στα πόδια του χρυσάφι για να τον πείσουν να κλείσει τα αυτιά του στις «Σειρήνες». Τα κέρδη του νεαρού φορ για το 2020, σύμφωνα με το «Forbes», φτάνουν τα 33,8 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία όμως αναμένεται να εκτοξευθούν το καλοκαίρι όταν κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου θα συνεχιστεί και πάλι το «σίριαλ» για το μέλλον του στους πρωταθλητές Γαλλίας. Υπενθυμίζεται πως το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το 2022.

Αντρές Ινιέστα (Βίσελ Κόμπε)

Ο Αντρές Ινιέστα μπορεί να διανύει το 36ο έτος της ηλικίας του, ωστόσο συνεχίζει ακάθεκτος την αγωνιστική του δράση στα γήπεδα του κόσμου. Για τον Ισπανό μέσο το «χρυσό κεφάλαιο» Μπαρτσελόνα ολοκληρώθηκε το 2018, όταν αποχώρησε από την ομάδα της καρδιάς του. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως ο άλλοτε αρχηγός των «μπλαουγκράνα» αγωνίζεται στην Ιαπωνία με τη φανέλα της Βίσελ Κόμπε. Η τελευταία τον «χρύσωσε» προκειμένου να αποσπάσει τη θετική του απάντηση και να βάλει την υπογραφή του σε συμβόλαιο μαζί της, ενώ η συνεργασία τους ολοκληρώνεται το επόμενο καλοκαίρι. Τα κέρδη του Ινιέστα φτάνουν τα 29,6 εκατομμύρια δολάρια, ενώ παρότι ο ίδιος κάνει ήδη σχέδια για καριέρα προπονητή, η Εστουντιάντες φέρεται διατεθειμένη να τον εντάξει στις τάξεις της και να δώσει παράταση στο «αντίο» του παίκτη από τους αγωνιστικούς χώρους.

Μεσούτ Οζίλ (Άρσεναλ)

Μία θέση στην πρώτη δεκάδα με τους καλύτερα αμειβόμενους ποδοσφαιριστές για το 2020 βρίσκεται και ο Μεσούτ Οζίλ. Συγκεκριμένα, στην έβδομη θέση με 28,7 εκατομμύρια δολάρια. Ο Γερμανός μεσοεπιθετικός δεν κατάφερε να δικαιώσει τα εκατομμύρια που εισπράττει με τις εμφανίσεις του στην Άρσεναλ, ενώ του χρόνου τα έσοδά του αναμένεται να έχουν ελεύθερη πτώση, αν κρίνουμε και από τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τους χορηγούς του. Μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας του με γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία, πλέον ο 31χρονος βλέπει να τελειώνει και το συμβόλαιό του με γερμανική εταιρεία ένδυσης. Η τελευταία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δεν προτίθεται να του μιλήσει για ανανέωση, αφού, πέρα από τον οικονομικό αντίκτυπο που έχει προκληθεί μετά την πανδημία, θεωρεί ότι η δημόσια εικόνα του ποδοσφαιριστή δεν είναι πλέον ιδανική. Κι όχι μόνο λόγω των εμφανίσεών του, αλλά μεταξύ άλλων και για τις διαμάχες του με τους κατά καιρούς προπονητές του.

Πολ Πογκμπά (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Η επιστροφή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2016 προκάλεσε «σεισμό» στην Αγγλία. Οι «κόκκινοι διάβολοι» δαπάνησαν το ποσόν των 110 εκατομμυρίων ευρώ για να τον εντάξουν στο δυναμικό τους από τη Γιουβέντους, το οποίο για την εποχή ήταν και το μεγαλύτερο που είχε δαπανηθεί από σύλλογο. Σύμφωνα με το «Forbes», τα κέρδη του 27χρονου Γάλλου χαφ για το 2020 φτάνουν τα 28,5 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο δημοσιεύματα από το Νησί υποστηρίζουν πως η Γιουνάιτεντ έχει έτοιμο νέο συμβόλαιο για τον παίκτη με πολύ υψηλότερες αποδοχές προκειμένου να τον κρατήσει στο «Ολντ Τράφορντ» για περισσότερα χρόνια. Η συνεργασία της με τον ποδοσφαιριστή ολοκληρώνεται το επόμενο καλοκαίρι (2021), ενώ ήδη για την απόκτηση του διεθνούς άσου υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από τη Ρεάλ Μαδρίτης όσο και από τη Γιουβέντους.

Όσκαρ (Σανγκάη SIPG)

Ο Όσκαρ εκτόξευσε την αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο την περίοδο που αγωνιζόταν στα ευρωπαϊκά γήπεδα με τα χρώματα της Τσέλσι. Τέσσερα χρόνια κράτησε η καριέρα του Βραζιλιάνου μεσοεπιθετικού στον σύλλογο του Λονδίνου, ώσπου ένας σύλλογος από την Κίνα έκανε το «μπαμ» και τον ενέταξε στο δυναμικό της, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της πιο πολυδάπανης μεταγραφής από σύλλογο της χώρας. Τα έσοδα του 28χρονου φτάνουν τα 27,5 εκατομμύρια δολάρια, που του χάρισαν και μια θέση στη λίστα με τους καλύτερα αμειβόμενους ποδοσφαιριστές για το 2020. Το αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι από φέτος η λίγκα της Κίνας επέβαλε ανώτατο όριο μισθών στις ομάδες για τους ξένους παίκτες, γεγονός που θα εμποδίσει τον παίκτη να ανανεώσει με τους ίδιους οικονομικούς όρους τη συνεργασία του με τη Σανγκάη SIPG που ολοκληρώνεται το 2024.

Αντουάν Γκριεζμάν (Μπαρτσελόνα)

Η μετακίνηση του Αντουάν Γκριεζμάν από την Ατλέτικο Μαδρίτης στην Μπαρτσελόνα πέρσι το καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε μεταγραφή της χρονιάς. Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός έβαλε τέλος στη «θητεία» του στην ομάδα της Μαδρίτης και έβαλε την υπογραφή του σε ηγεμονικό συμβόλαιο με τους Καταλανούς, το οποίο ολοκληρώνεται το 2024. Σύμφωνα με το «Forbes,» οι αποδοχές του 29χρονου φτάνουν τα 26,7 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 21,2 εκατομμύρια προέρχονται από μισθούς και μπόνους εντός γηπέδου και τα 5,5 εκατομμύρια από συμφωνίες με χορηγούς. Ο Γκριεζμάν βρίσκεται λοιπόν στη δέκατη θέση με τους καλύτερα αμειβόμενους ποδοσφαιριστές για το 2020, ωστόσο το μέλλον του στους Καταλανούς συνεχίζει να παραμένει αμφίβολο, μιας και στην πρώτη του σεζόν στην Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε να δικαιώσει τις προσδοκίες.